Cea mai bună dietă pentru persoanele cu ficat gras - Doza de Sănătate
 

Cea mai bună dietă pentru persoanele cu ficat gras

Ficatul gras reprezintă acumularea de grăsimi la nivelul acestui organ și poate cauza boli grave dacă nu este tratat în mod corespunzător. Iată câteva alimente pe care este recomandat să le consumi. 
Cea mai bună dietă pentru persoanele cu ficat gras
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ficatul gras sau steatoza hepatică este o boală asociată, în general, cu obiceiuri alimentare proaste. Citește mai departe pentru a descoperi care este cea mai bună dietă pentru persoanele cu ficat gras.

Există două tipuri de ficat gras, unul cauzat de consumul excesiv de alcool și celălalt de o dietă nesănătoasă bogată în grăsimi și trigliceride, care împiedică eliminarea eficientă a toxinelor din acest organ.

Unele persoane prezintă o anumită rezistență la insulină, hormonul responsabil pentru reglarea glicemiei. Aceasta produce schimbări în metabolism și afectează direct țesuturile hepatice.

Ficatul gras provoacă fibroză cronică (ficat întărit). Această afecțiune apare atunci când ficatul nu mai funcționează așa cum ar trebui, grăsimea se oxidează și se dezvoltă inflamații care provoacă nenumărate probleme.

Simptomele ficatului gras

Nevoia de dietă pentru persoanele cu ficat gras ce ameliorează simptomele

Nu toate persoanele cu ficat gras prezintă simptome. Cu toate acestea, cele mai frecvente manifestări sunt următoarele:

 • Oboseală
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Durere în partea dreaptă a abdomenului
 • Senzație accentuată de balonare
 • Greață
 • Dificultăți de concentrare și memorie proastă

Dacă ai aceste simptome, mergi la medic pentru consultul și analizele de rigoare. Dacă tratezi steatoza hepatică la timp, poți preveni ciroza și efectele sale secundare. 

Poți avea o predispoziție biologică spre dezvoltarea ficatului gras dacă suferi de obezitate, diabet, hipertensiune arterială sau concentrații ridicate de trigliceride în sânge.

Dietă pentru persoanele cu ficat gras

Este important de reținut că, pentru a trata ficatul gras, trebuie să faci schimbări însemnate în alimentație. Descoperă mai jos în ce constă cea mai sănătoasă dietă pentru persoanele cu ficat gras și adaugă în meniul zilnic aceste alimente bogate în fibre și proteine sănătoase.

Usturoi

Usturoiul recomandat într-o dietă pentru persoanele cu ficat gras

Usturoiul conține seleniu și alicină, două ingrediente ideale pentru curățarea ficatului. Acestea elemente ajută la activarea enzimelor care contribuie la eliminarea toxinelor.

Ghimbir

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ghimbirul este aliatul ideal pentru scăderea nivelului de trigliceride

Ceai de ghimbir

Ingrediente

 • 1 cană de apă (250 ml)
 • 2 linguri de rădăcină de ghimbir (30 g)
 • 1 linguriță de miere (5 ml)

Mod de preparare

 • Dă apa în clocot, adaugă ghimbirul și lasă-l la infuzat 5 minute.
 • Strecoară amestecul într-o cană.
 • Adaugă mierea de albine și bea lichidul cât e cald.

Bea acest ceai între prânz și cină și repetă timp de cel puțin două săptămâni.

Mangold

Dietă pentru persoanele cu ficat gras pe bază de sfeclă mangold

Sfecla mangold este bogată în fibre, fier, magneziu, potasiu și apă. Astfel, această legumă este un tonic excelent pentru întinerirea celulelor hepatice și curățarea ficatului gras.

Grepfrut

Grepfrutul contribuie la activarea anumitor chimicale responsabile de oxidarea acizilor grași. Astfel, acest fruct este indicat în orice dietă pentru persoanele cu ficat gras, dar și în curele de slăbire.

Bea suc de grepfrut în fiecare dimineață și vei reuși să elimini grăsimile din corp, bucurându-te de un organism mai sănătos.

Ceai verde 

Ceaiul verde inclus într-o dietă pentru persoanele cu ficat gras

Un alt aliment ideal pentru reglarea funcțiilor hepatice este ceaiul verdeComponentele sale, precum catehinele, ajută în lupta împotriva radicalilor liberi din organism.

Semințe de in

Semințele de in conțin cantități ridicate de acizi grași Omega 3, care contribuie la scăderea nivelului de grăsimi din sânge. În plus, acestea sunt bogate în fibre solubile și insolubile. Cele solubile ajută ficatul să absoarbă grăsimile, iar cele insolubile previn constipația.

Agrișe

Agrișele ca parte dintr-o bună dietă pentru persoanele cu ficat gras

Agrișele nu pot lipsi dintr-o dietă pentru persoanele cu ficat gras. Acestea sunt bogate în vitamina C și au numeroase proprietăți care ajută la vindecarea și curățarea ficatului.

Datorită conținutului bogat de antioxidanți, agrișele contribuie la eliminarea toxinelor acumulate în ficat. Tocmai de aceea, aceste fructe sunt folosite din ce în ce mai des la tratarea cirozei, oferind rezultate extraordinare.

Papaya

Printre nutrienții extraordinari din papaya se numără calciul, fierul și vitaminele. Însă cea mai bună proprietate a acestui fruct este concentrația ridicată de enzime digestive, cum ar fi papaina și chimopapaina, care îmbunătățesc funcțiile hepatice.

Enzimele se găsesc, în principal, în semințele de papaya. Pe acestea le poți cumpăra din magazin sau le poți usca acasă. Adăugate în dieta zilnică, semințele de papaya îmbunătățesc digestia și curăță ficatul în profunzime. 

Alimentele de mai sus sunt recomandate într-o dietă pentru persoanele cu ficat gras. Dacă faci și tu parte din această categorie, nu ezita să le consumi oricând. În plus, îți recomandăm să faci și exerciții fizice. Începe cu plimbări ușoare, apoi creează-ți treptat un antrenament de intensitate moderată care să îți stimuleze activitatea cardiacă și circulația sanguină.

Ficatul gras poate fi vindecat doar prin schimbarea stilului de viață. Reducerea aportului de grăsimi și a consumului de alcool sunt două aspecte principale de luat în considerare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Csendes, Paula, et al. “Hígado graso: ultrasonido y correlación anatomopatológica.” Revista chilena de radiología 10.2 (2004): 50-52.
 • De las Cagigas Reig, Ada Lydia, and Jorge Blanco Anesto. “Prebióticos y probióticos, una relación beneficiosa.” Revista Cubana Aliment Nutr 16.1 (2002): 63-8.
 • Méndez Sánchez, Nahum, Norberto C. Chávez-Tapia, and Misael Uribe. “Hígado graso no alcohólico. Nuevos conceptos.” Revista de investigación clínica 56.1 (2004): 72-82.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.