5 semne ale sindromului ovarelor polichistice - Doza de Sănătate
 

5 semne ale sindromului ovarelor polichistice

Dacă bănuiești că suferi de sindromul ovarelor polichistice, consultă un medic. În caz contrar, riști să dezvolți chisturi. Nu uita, problemele de sănătate trebuie tratate timpuriu pentru a fi combătute cu succes.
5 semne ale sindromului ovarelor polichistice
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Multe femei suferă de sindromul ovarelor polichistice, care are la bază un dezechilibru hormonal. Cea mai gravă consecință a acestei boli este reprezentată de formarea chisturilor. Din acest motiv, este important să putem identifica principalele semne ale sindromului ovarelor polichistice.

Deși multe dintre aceste chisturi nu pot crește, în unele cazuri acest lucru se întâmplă. Chisturile lăsate să se dezvolte pot provoca dureri intense. Dacă se sparg, vor surveni complicații grave.

Dar nu-ți face griji, pentru că există soluții!

Cele mai des întâlnite semne ale sindromului ovarelor polichistice

1. Acneea

Pe lista de semne ale sindromului ovarelor polichistice se află prezența acneei după adolescență. Deși intensitatea acestui simptom variază, acneea este un semnal de alarmă transmis de piele, care ne avertizează că există o problemă.

Evident, tenul gras duce la apariția petelor. Nu avem ce să facem în această situație. Dacă acneea persistă la maturitate, consultă un medic pentru a te asigura că nu este vorba de o problemă de sănătate gravă.

Femeie prezentând semne ale sindromului ovarelor polichistice

2. Creșterea firelor de păr pe față sau în alte regiuni ale corpului

Un alt simptom al sindromului ovarelor polichistice este creșterea părului în locuri în care, în mod obișnuit, acesta n-ar trebui să fie prezent. Pot apărea fire, de pildă, pe piept, pe față sau pe gât. Ca să primești un diagnostic corect, consultă un medic înainte de a începe orice tratament.

Deoarece prezența părului în asemenea locuri le afectează stima de sine, multe femei se grăbesc să-l îndepărteze. Ceea ce nu realizează este că această măsură ar putea agrava problema. Așadar, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să nu ignori simptomul și să mergi la medic.

Este o idee bună să reții locul în care părul crește și este mai des, care este culoarea firelor și alte asemenea detalii.

3. Menstruațiile neregulate

Disconfort cauzat de semne ale sindromului ovarelor polichistice

Dacă suferi de sindromul ovarelor polichistice, nu ignora menstruațiile neregulate. Acestea nu presupun sosirea ciclului mai târziu sau mai devreme cu câteva zile, ci, de pildă, absența sa pentru o lună întreagă sau menstruații care durează două săptămâni.

Menstruațiile neregulate, aparent fără cauză, constituie un motiv pentru a merge la medic. Specialistul te va supune unei examinări fizice și te va ajuta să gestionezi problema. Cu un tratament adecvat, îți vei regla organismul și te vei simți mult mai bine.

4. Apariția petelor pe față

Apariția petelor pe piele se numără, de asemenea, printre cele mai răspândite semne ale sindromului ovarelor polichistice. La fel ca în cazul acneei, este important să-ți îngrijești tenul pentru a elimina treptat aceste imperfecțiuni, până când dispar definitiv.

Semne ale sindromului ovarelor polichistice care afectează tenul

Petele de pe piele sunt, în general, porțiuni maronii care tind să apară pe față, drept pentru care multe dintre noi ne grăbim să dăm vina pe lumina solară.

Însă dacă ești genul de persoană care își îngrijește bine pielea și nu crezi că soarele este responsabil pentru aceste pete, fă-ți programare la medic. Vei putea stabili astfel dacă nu cumva suferi de sindromul ovarelor polichistice.

5. Problemele de greutate

Ultimul dintre principalele semne ale sindromului ovarelor polichistice este câștigul în greutate.

Nu toate pacientele experimentează acest simptom, dar problemele asociate greutății corporale survin frecvent. Dacă tiroida ta este sănătoasă, câștigul în greutate nu are nicio cauză evidentă și prezinți și celelalte simptome descrise anterior, este posibil să suferi de sindromul ovarelor polichistice.

Prezinți unul sau mai multe semne ale sindromului ovarelor polichistice? Nu ignora semnalele de alarmă transmise de corpul tău, în special dacă ai menstruații neregulate.

Uneori simptomele frecvente pot fi însoțite și de unele mai rare. În cea de-a doua categorie intră căderea părului, apariția unor pete pe axile și gât, hipercolesterolemia și hipertensiunea arterială.

În cazul în care bănuiești că suferi de sindromul ovarelor polichistice, nu ezita să ceri opinia unui medic. Dacă nu faci acest pas, riști să dezvolți chisturi. Pentru a putea remedia problemele de sănătate într-un mod eficient, trebuie să începem să le tratăm timpuriu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aguirre, M., Benvenuto, C., Urrutia, S., & Teresa, M. (2005). Calidad de vida en mujeres con síndrome de ovario poliquístico. Revista chilena de obstetricia y ginecología70(2), 103-107.
  • Apablaza, D. (2000). Síndrome ovario poliquístico. Sociedad Chilena de Obstetricia y Ginecología Infantil y de la Adolescencia7, 50-56.
  • Builes, C. A., Diaz, I., Castañeda, J., & Pérez, L. E. (2016). Caracterización clínica y bioquímica de la mujer con Síndrome de Ovario Poliquístico. Revista colombiana de obstetricia y ginecología57(1), 36-44.
  • Vargas-Carrillo, M. A., Sánchez-Buenfil, G., Herrera-Polanco, J., & Vargas-Ancona, L. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Revista Biomédica14(3), 191-203.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.