Ovarele polichistice: lucruri mai puțin știute - Doza de Sănătate
 

Ovarele polichistice: lucruri mai puțin știute

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) nu afectează numai aparatul reproducător. Acesta poate avea efecte la nivel emoțional și poate provoca probleme cardiovasculare. Află mai multe din acest articol!
Ovarele polichistice: lucruri mai puțin știute
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Din motive încă parțial necunoscute, în corpul unei femei pot avea loc anumite dereglări hormonale care, în cele din urmă, provoacă ovarele polichistice (SOP). Această afecțiune ginecologică mai poartă denumirea de sindrom Stein-Leventhal.

Sindromul ovarelor polichistice afectează între 5 și 10% dintre femeile aflate în perioada fertilă a vieții. Acesta prezintă simptome care îți pot diminua calitatea vieții.

Una dintre cele mai complicate și delicate probleme generate este dificultatea de a rămâne însărcinată. Totodată, poți fi nevoită să urmezi o cură de slăbire sau să iei anticoncepționale pentru a regla dezechilibrele hormonale asociate sindromului ovarelor polichistice.

Astăzi dorim să aprofundăm acest subiect, concentrându-ne mai ales asupra simptomelor secundare, acele semne mai puțin cunoscute care pot indica prezența chisturilor ovariene.

Simptome provocate de ovarele polichistice

Chiar dacă ai diabet, ești obeză sau ai un ciclu menstrual neregulat, nu înseamnă că suferi automat ovarele polichistice:

 • Simptomele trebuie să apară împreună.
 • Ai senzația că este ceva „în neregulă” în corpul tău, că s-a schimbat ceva.
 • Nu trebuie să privești fiecare dintre aceste simptome în mod izolat. Toate, într-o măsură mai mică sau mai mare, indică prezența sindromului ovarelor polichistice.

Dacă ai incertitudini, cel mai bine este să mergi la ginecolog pentru un control de rutină.

Rezistență la insulină

Ovarele polichiste și diabetul

Rezistența la insulină sau hiperinsulinemia este cauzată de o disfuncție metabolică în urma căreia organismul nu mai este capabil să utilizeze acest hormon în mod eficient.

 • Atunci când are loc o dereglare hormonală, de cele mai multe ori se modifică și producția de insulină de la nivelul pancreasului.
 • Puțin câte puțin, în organism se produce o cantitate excesivă de glucoză, fapt care poate duce la dezvoltarea diabetului de tip 2.

Pilozitate corporală excesivă

Hirsutismul sau pilozitatea corporală excesivă este, cu siguranță, unul dintre cele mai frecvente simptome secundare ale sindromului ovarelor polichistice.

Părul poate crește în exces pe:

 • Față (zona mustății, tâmple, bărbie, etc.)
 • Gât
 • Spate
 • Piept
 • Fund

Pilozitatea apare în zone în care părul crește la bărbați. Motivul îl reprezintă excesul de hormoni androgeni la femeile afectate de SOP.

Este important de menționat că acest simptom poate avea mai multe cauze. Medicul este cel care îți poate explica despre ce este vorba în cazul tău.

Calviție sau cădere excesivă a părului

Ovarele polichiste și calviția

Alopecia androgenică este un simptom asociat în mod clar cu ovarele polichistice. Cauza o constituie, încă o dată, schimbările hormonale, însă un tratament medical adecvat poate stopa căderea părului, stimulând creșterea unor fire noi și sănătoase.

Depresie, anxietate, stres

Cauzele depresiei sunt greu de identificat.

 • Multe probleme emoționale tind să aibă la bază o dereglare hormonală, care poate fi tratată cu medicamentele adecvate.
 • Sindromul ovarului polichistic este asociat cu o disfuncție hormonală la nivel intern.
 • Hiperinsulinemia duce la o producție excesivă de cortizol. Acesta din urmă este un hormon asociat stresului. Stresul este acea senzație de neliniște care te cuprinde și te face să îți pierzi calmul. Puțin câte puțin, această stare se poate transforma în depresie.

Reține: când te simți copleșită de emoții, mergi la medic și fă-ți o serie de analize pentru a afla dacă în spatele trăirilor negative se află o dereglare hormonală.

Hipertensiune arterială și colesterol mărit

Sindromul ovarelor polichistice poate cauza probleme grave femeilor, chiar de la vârste tinere.

 • Fetele cu vârste de 20 de ani pot avea probleme cu greutatea, diabet, hipertensiune sau colesterol mărit. Toate acestea cresc riscul de infarct sau accident vascular cerebral la vârste fragede.
 • Schimbările metabolice asociate dereglărilor hormonale pot modifica valoarea colesterolului. De exemplu, este posibil ca nivelul de colesterol de colesterol bun (HDL) să scadă, iar cel de colesterol rău (LDL) să crească.
 • Totodată, poate crește și nivelul de trigliceride, lucru care duce la pierderea elasticității arterelor și la dezvoltarea aterosclerozei.
Ovarele polichiste și sportul

În concluzie, simptomele cele mai clare ale sindromului ovarelor polichistice sunt ciclul neregulat, dificultatea de a rămâne însărcinată și greutatea corporală în exces.

Este indicat să mergi la medic pentru a primi diagnosticul și tratamentul adecvat

O dietă sănătoasă, exercițiile fizice, reducerea stresului și consultațiile medicale regulate te ajută să îți îmbunătățești calitatea vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.