Sindromul ovarelor polichistice: 7 informații importante - Doza de Sănătate
 

Sindromul ovarelor polichistice: 7 informații importante

Sindromul ovarelor polichistice presupune existența unui dezechilibru major al hormonilor sexuali. Acest dezechilibru afectează sănătatea sistemului reproducător al pacientei. Citește în continuare pentru a descoperi 7 informații importante despre această tulburare.
Sindromul ovarelor polichistice: 7 informații importante

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare care afectează exclusiv femeile și este cauzată de un dezechilibru al hormonilor sexuali.

Acesta se declanșează atunci când ovarele încep să producă mai mult androgen decât estrogen și progesteron, împiedicând dezvoltarea și eliberarea normală a ovulului în timpul menstruației. Drept consecință, femeia afectată prezintă o fertilitate limitată. În plus, apar mici pungi cu lichid numite chisturi.

Deoarece sindromul ovarelor polichistice afectează ovulația, pacientele se confruntă cu menstruații neregulate, inflamații și alte simptome care le diminuează calitatea vieții.

Majoritatea pacientelor care suferă de sindromul ovarelor polichistice sunt adolescente, dar și femeile în vârstă pot fi afectate. Inițial, tulburarea nu cauzează niciun simptom. În timp însă, apar complicații care trebuie tratate.

Sindromul ovarelor polichistice poate avea consecințe grave, drept pentru care fiecare femeie trebuie să cunoască anumite informații esențiale despre el. În articolul de azi îți prezentăm 7 lucruri pe care trebuie neapărat să le reții cu privire la sindromul ovarelor polichistice.

1. Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare caracterizată printr-un dezechilibru sever al hormonilor sexuali. Evident, sănătatea reproducătoare a pacientelor este afectată.

Totodată, acest sindrom presupune formarea unor chisturi sau foliculi mici, simptom însoțit, de obicei, de îngroșarea exteriorului ovarelor.

2. Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?

Asemenea multor alte boli, sindromul ovarelor polichistice nu cauzează simptome intense în stadiile inițiale. Pe măsură ce progresează, prezența acestuia este trădată de anumite semnale de alarmă. Cele mai evidente simptome sunt:

  • Absența subită a menstruației după una sau mai multe menstruații normale în timpul pubertății
  • Menstruațiile neregulate
  • Sângerările anormale
  • Pilozitate excesivă
  • Acnee cronică pe față și spate
  • Schimbarea texturii pielii
  • Pete hepatice
  • Dificultăți în a rămâne însărcinată și infertilitate
  • Creștere în greutate
  • Căderea excesivă a părului
  • Îngroșarea vocii
  • Modificarea mărimii sânilor

3. Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice este cauzat de anumite dezechilibre

Principala cauză a sindromului ovarelor polichistice este reprezentată de modificarea nivelurilor hormonilor sexuali. Acest dezechilibru inhibă eliberarea ovulelor din ovare.

Și moștenirea genetică joacă un rol în declanșarea acestei boli, precum și factorii externi ca poluarea și dieta. Hormonii cei mai afectați sunt:

  • Estrogenul
  • Progesteronul
  • Androgenul

4. Îți crește riscul de a suferi de cancer ovarian

Deși chisturile cauzate de sindromul ovarelor polichistice sunt benigne, prezența lor și dezechilibrele hormonale pe care le cauzează cresc riscul de a suferi de cancer ovarian. Aceste dezechilibre împiedică eliminarea celulelor endometriale și, în timp, modifică activitatea celulară a endometrului.

Îți recomandăm să citești și:

5 simptome timpurii ale cancerului ovarian

5. De asemenea, îți crește riscul de a suferi de sindromul metabolic

Sindromul ovarelor polichistice poate declanșa sindromul metabolic

Dezechilibrele activității hormonilor sexuali pot afecta în mod direct procesele metabolice, ceea ce cauzează declanșarea altor probleme de sănătate. Printre acestea se numără:

  • Hipertensiunea arterială
  • Hipercolesterolemia
  • Obezitatea
  • Diabetul
  • Nivelul ridicat de trigliceride

6. Nu provoacă întotdeauna infertilitate

Deși este adevărat că anumite paciente devin infertile din cauza sindromului ovarelor polichistice, nu toate femeile afectate se vor confrunta cu această neplăcere, în ciuda celorlalte dificultăți experimentate.

Spre deosebire de femeile care au o ovulație normală, pacientele care suferă de sindromul ovarelor polichistice au o ovulație imprevizibilă. Așadar, ele au mai puține ocazii de a rămâne însărcinate. Cu toate acestea, un tratament timpuriu le poate crește șansele să conceapă un copil.

7. Nu este mereu necesar să îndepărtezi chisturile

Sindromul ovarelor polichistice nu necesită mereu intervenții chirurgicale

Multe femeilor care suferă de această tulburare se vor supune unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta chisturile apărute pe ovarele lor. Dar deseori această măsură nu este necesară. Majoritatea chisturilor nu se măresc.

Văzuți la ecografie, foliculii arată aproape mereu ca niște „coliere de perlă”. Însă, deși par îngrijorătoare, ele nu constituie un pericol real. Evident, aceste chisturi influențează activitatea hormonală și menstruațiile, dar acțiunea lor poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentelor.

Tratamentul depinde de fiecare pacientă în parte. Severitatea și impactul dezechilibrelor hormonale sunt cei mai importanți factori de care medicul ține cont. După ce sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice, pacientele trebuie să se supună frecvent unui control medical pentru a evita complicațiile.

Sursa imaginii principale: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Síndrome de ovario poliquístico. Office of Women’s Health.
    https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
  • Polycystic ovarian syndrome: an evidence-based approach to evaluation and management of diabetes and cardiovascular risks for today’s clinician. Lorenz, L. B. y Wild, R. A. Clinical Obstetrics and Gynecology. (2007). 50, 226–243.
  • Diagnosis of polycystic ovary syndrome. Clinical Obstetrics and Gynecology, Trivax, B. y Azziz, R. (2007) 50(1), 168–177.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.