Care sunt zilele tale de fertilitate maximă? - Doza de Sănătate
 

Care sunt zilele tale de fertilitate maximă?

Încerci să rămâi însărcinată și simți că îți pierzi răbdarea? Află din acest articol care sunt zilele cele mai fertile ale lunii în cazul tău. 
Care sunt zilele tale de fertilitate maximă?
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 ianuarie, 2019

Încerci să rămâi gravidă și simți că pe zi ce trece îți pierzi răbdarea? Ți-a trecut prin minte că poate tu sau partenerul tău de viață aveți probleme de fertilitate? Primul pas pentru a elucida acest mister este să te calmezi și să înveți cum poți afla care sunt zilele tale de fertilitate maximă în decursul unei luni.

Dacă înveți să recunoști schimbările ce au loc în interiorul corpului tău și cum poți să-ți controlezi temperatura bazală, nu-ți va fi deloc greu să concepi un copil. În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva sfaturi care să te ajute în acest sens.

Îți recomandăm să citești și:

Mamă la 35 de ani: 6 avantaje

Fă un calendar

Pentru a determina care sunt zilele tale de fertilitate maximă, trebuie mai întâi să îți monitorizezi ciclul menstrual. Dacă ai un ciclu regulat, întregul proces va fi foarte ușor. Însă femeile cu o menstruație neregulată trebuie să ia în considerare toate variabilele pe care le vom enumera în acest articol.

Poți să te încadrezi în oricare din cele două categorii. Pentru a ști sigur, te sfătuim să îți achiziționezi un calendar pe care să notezi informațiile relevante cu privire la ciclul menstrual.

În ce zile te bucuri de fertilitate maximă?

Zilele de fertilitate maximă ale unei femei sunt cele în care se află la ovulație. Pentru a determina care sunt ele, numără 14 zile de la prima ta zi de menstruație.

Aceste 14 zile sunt o perioadă aproximativă. În cadrul unui ciclu menstrual de 28 de zile, zilele de fertilitate maximă sunt cele cuprinse între două menstruații succesive. Însă nu uita să scazi prima zi a menstruației tale următoare și să excluzi din numărătoare toate zilele menstruației precedente.

Ca să rămâi gravidă, află care sunt zilele tale de fertilitate maximă

Câte zile de fertilitate maximă are o femeie?

Ovulația durează 12-14 ore, iar spermatozoizii pot supraviețui timp de 2-5 zile în vagin, interval în care au șansa să fecundeze ovulul. Ținând seama de acești doi factori, o femeie nu are decât aproximativ 6 zile de fertilitate în decursul unei luni.

Din aceste 6 zile, cele de fertilitate maximă vor fi ziua în care are loc ovulația și cele două zile imediat următoare. Pentru a descoperi care sunt acestea, trebui să fii foarte atentă la semnalele pe care corpul tău ți le transmite.

Semnale transmise de corpul tău în perioada ovulației

Corpul tău este foarte înțelept. Pe măsură ce zilele tale de fertilitate maximă se aproprie, acesta îți va transmite mai multe semnale. Iată câteva dintre ele:

 • Te simți mai atrăgătoare. 
 • Ai libidoul crescut.
 • Resimți anumite simptome asemănătoare cu cele provocate de menstruație, cum ar fi disconfort, sâni sensibili, etc.
 • Secrețiile vaginale au o textură vâscoasă și o culoare transparentă, asemănătoare albușului de ou. Aceste secreții favorizează accesul spermatozoizilor la ovul și apar cu câteva zile înainte de ovulație, perioadă în care scurgerile sunt mai groase și albicioase.
 • Temperatura ta bazală variază.
Probleme de fertilitate pot exista în orice cuplu

Cum se controlează temperatura bazală?

Cunoscându-ți bine temperatura bazală, vei putea afla care sunt zilele tale de fertilitate maximă. Mai mult, vei avea și un avantaj dacă vrei să încerci una din numeroasele metode de contracepție naturale. Acest sistem este unul din cei mai vechi trucuri existente pentru a preveni sarcinile nedorite.

Temperatura bazală se măsoară numai atunci când corpul se află în stare de odihnă, de preferință imediat după trezire, cu ajutorul unui termometru cât mai exact posibil. Începe prin a-ți lua temperatura în cea de-a cincea zi a ciclului tău menstrual, introducându-ți un termometru în rect sau în vagin timp de trei minute.

Iată câțiva factori care îți pot influența temperatura bazală reală:

 • Nu ai dormit cel puțin trei ore înainte să-ți măsori temperatura sau suferi de insomnie.
 • Te-ai mișcat imediat înainte să-ți iei temperatura.
 • Ți-ai luat temperatura la o altă oră față de cea obișnuită.
 • Ai servit la cină alimente diferite decât cele pe care le servești de obicei.
 • Suferi de răceală sau ești foarte slăbită.
 • Practici meditație.
 • Ți-ai schimbat termometrul.

În concluzie, care sunt zilele tale de fertilitate maximă?

Te sfătuim să-ți faci un grafic, astfel încât rezultatele să fie mai vizibile. Înainte de ovulație, temperatura bazală variază între 36,5 și 36,7 grade Celsius. Din cauza schimbărilor hormonale, această temperatură crește cu 0,3-0,5°C cu câteva zile înainte de ovulație.

Această creștere va dura până la sfârșitul ciclului, atunci când începe noua menstruație. Va trebui să monitorizezi graficul timp de cel puțin două luni înainte de a-ți putea da seama care sunt zilele tale de fertilitate maximă.

Sursa fotografiilor: ilyoungko, Boris SV și Susan.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.