Vaginul – informații utile pentru femeile de toate vârstele

15 iunie 2017
După cum îți poți închipui, sănătatea vaginală a unei femei de 20 de ani nu va fi identică cu sănătatea vaginală a uneia de 50 de ani. În articolul de azi te invităm să descoperi câteva informații utile pentru femeile de toate vârstele.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul tău trece printr-o serie de schimbări, iar vaginul nu este imun la acestea: iată câteva informații esențiale.

Canalul vaginal este alcătuit din țesuturi moi, care se modifică pe măsură ce treci prin diverse stadii ale vieții.

Ca să îți menții vaginul sănătos, este esențial să știi cât mai multe informații despre ce se întâmplă cu acesta la vârsta ta actuală. Dacă vrei să afli cum afectează trecerea anilor acest organ, citește în continuare și ia aminte!

Vaginul: informații la vârsta de 20 de ani

Vârsta de 20 de ani este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții, atât pentru tine, cât și pentru vaginul tău. Acest fapt se datorează, în principal, hormonilor sexuali.

Producția de estrogen, progesteron și testosteron atinge cote maxime în această perioadă. Estrogenul are rolul de a menține vaginul bine lubrifiat, elastic și suficient de acid.

De asemenea, și apetitul sexual atinge apogeul la vârsta de 20 de ani, drept pentru care aceasta este perioada când viața ta sexuală va fi cea mai activă.

Acum prezinți un risc crescut de a contracta o infecție de tract urinar, o problemă de sănătate cauzată de bacteriile care circulă de la vagin spre uretră. Pentru a evita orice tip de infecții, urinează imediat după ce faci sex. Acest truc te ajută să elimini bacteriile din uretră.

La 20 de ani, vaginul se va curăța singur, în mare parte. Acesta secretă o substanță albicioasă sau limpede, care îndepărtează bacteriile.

Dacă nu experimentezi simptome ca durerea în timpul actului sexual, mâncărimile, iritațiile sau secrețiile urât mirositoare, să-ți cureți vaginul presupune doar să speli exteriorul acestuia zilnic cu săpun blând și apă. În această perioadă a vieții tale, fă-ți un control ginecologic o dată pe an.

Citește și:

Infecțiile vaginale – 7 sfaturi pentru a le trata

Vaginul: informații la vârsta de 30 de ani

Vaginul necesită îngrijire specială în funcție de ce vârstă ai

Această etapă presupune închiderea culorii labiei minore din cauza schimbărilor hormonale. Dacă ești gravidă, este posibil ca secrețiile tale vaginale să crească în volum, să devină lăptoase și să aibă un miros ușor înțepător. Atât timp cât secrețiile nu sunt verzi, gălbui sau urât mirositoare, nu ai de ce să te îngrijorezi.

După naștere, este posibil ca vaginul să își piardă o parte din elasticitate din cauza traumei experimentate. La început, acesta va fi puțin mai întins decât în mod obișnuit, dar, în cele din urmă, va reveni la normal.

Este indicat să adopți o rutină de exerciții Kegel, pentru a-ți fortifica regiunea pelvină și a-ți recăpăta tonusul vaginal. În cazul în care iei contraceptive orale, este posibil să experimentezi secreții mai abundente sau uscare vaginală.

Aceste simptome tind să dispară în timp pe cont propriu. Dacă persistă, consultă un medic și roagă-l pe acesta să-ți prescrie niște contraceptive care nu îți vor afecta negativ sănătatea vaginală.

Vaginul: informații la vârsta de 40 de ani

Din cauza perimenopauzei, vaginul tău va trece prin mai multe schimbări atunci când ajungi la vârsta de 40 de ani. Pe măsură ce nivelul de estrogen scade, pereții vaginali se vor subția și usca. Acest proces se numește atrofie vaginală și poate cauza simptome precum:

 • O senzație de arsură generală
 • Înroșire
 • Durere în timpul actului sexual
 • Secreții vaginale
 • Mâncărimi
 • O senzație de arsură în timpul urinării
 • Scurtarea canalului vaginal
 • Creșterea riscul de a contracta boli venerice

Activitatea sexuală frecventă poate fi benefică pentru sănătatea vaginală. Sexul stimulează fluxul sanguin către vagin, menținând elasticitatea acestuia.

Dacă experimentezi deshidratare, poți utiliza creme hidratante pentru vagin sau creme cu estrogen. Femeile care preferă tratamentele naturiste pot încerca să își mențină regiunea intimă bine hidratată cu puțin ulei de măsline sau ulei de nucă de cocos.

Vaginul tău începând cu vârsta de 50 de ani

Vaginul experimentează anumite schimbări majore la menopauză

Când ajungi la vârsta de 50 de ani, probabil nu mai ai menstruație și nivelul tău de estrogen este scăzut. În plus, este posibil ca vulva ta să se micșoreze și să experimentezi atrofie vaginală. Și aciditatea vaginului poate fi alterată, crescându-ți riscul de a contracta infecții.

Scăderea nivelului de estrogen poate, de asemenea, afecta tractul urinar, iar uretra se poate atrofia. Drept consecință, poți avea o vezică urinară hiperactivă și să experimentezi pierderi involuntare de urină.

În această situație, o variantă este să urmezi un tratament pe bază de medicamente orale sau să apelezi la terapii hormonale vaginale. Aceste soluții nu sunt însă viabile pentru toate femeile. Alte remedii posibile sunt:

 • Exercițiile vaginale
 • Dilatatoarele vaginale (pentru a crește elasticitatea)
 • Adoptarea unei diete sănătoase
 • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase
 • Reducerea aportului de cafeină
 • Evitarea fumatului
 • Adoptarea unei rutine de exerciții care vizează podeaua pelvină
 • Utilizarea lubrifianților vaginali
 • Utilizarea cremelor hidratante pentru vagin

Te sfătuim să citești:

Sănătatea vaginală – 8 alimente esențiale

O altă neplăcere care poate surveni după vârsta de 50 de ani este reprezentată de prolapsul vaginal. O parte din sau întreg canalul vaginal cade spre deschiderea vaginului. Această problemă afectează vezica urinară, rectul și uterul.

Pentru a trata prolapsul vaginal, este indicat să încerci exercițiile ce vizează podeaua pelvină, aparatele de suport vaginal sau, dacă nicio altă variantă nu funcționează, să te supui unei intervenții chirurgicale.

 • Mattei, P. (2016). Vagina. In Fundamentals of Pediatric Surgery, Second Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-319-27443-0_95
 • Witkin, S. S., & Ledger, W. J. (2012). Complexities of the uniquely human vagina. Science Translational Medicine. https://doi.org/10.1126/scitranslmed.3003944