10 informații surprinzătoare despre vagin - Doza de Sănătate
 

10 informații surprinzătoare despre vagin

Vaginul este acoperit cu țesuturi fibromusculare, drept pentru care poți să practici anumite exerciții pentru a-l întări. În acest fel poți preveni probleme precum durerea pelviană sau incontinența urinară.
10 informații surprinzătoare despre vagin

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Vaginul este organul din cadrul aparatului reproducător feminin care face legătura dintre uter și partea exterioară a corpului. Citește mai departe pentru a afla câteva informații surprinzătoare despre vagin care te vor ajuta să înțelegi mai bine această parte a corpului tău.

În primul rând, vaginul este alcătuit dintr-un tract acoperit cu membrane mucoase delicate care ajută la menținerea umezelii naturale și a acidității necesare pentru a preveni infecțiile.

În plus, vaginul prezintă anumite țesuturi fibromusculare complexe care îi conferă elasticitatea necesară pentru a-și îndeplini funcțiile principale.

Vaginul este o parte fundamentală a corpului femeiesc, atât în scop reproducător, cât și pentru atingerea plăcerii sexuale și menținerea sănătății organismului.

Există anumite informații surprinzătoare despre vagin pe care probabil nu le cunoști.

Să vedem despre ce este vorba!

1. Vaginul se curăță singur

Informații surprinzătoare despre vagin utile pentru femei

Ai observat că vaginul tău secretă anumite fluide? Există mai multe tipuri de secreții, de culoare albă sau transparente, care sunt sănătoase. Rolul lor este de a proteja flora vaginală pentru a elimina bacteriile, virusurile și celulele vechi care nu se desprind din corp.

Tocmai de aceea nu este indicat să cureți zona intimă cu săpunuri parfumate, pudre sau produse odorizante, deoarece pot fi dăunătoare.

Îți recomandăm să citești și: 

7 remedii pentru a combate mirosul vaginal neplăcut

2. Informații surprinzătoare despre vagin: își poate schimba culoarea

În timpul excitației sexuale sau al sarcinii, circulația sanguină de la nivelul vaginului se schimbă. Acest lucru provoacă o mică modificare a culorii sale. Aceeași schimbare poate fi cauzată și de menstruație sau menopauză.

3. Își schimbă dimensiunea

Vaginul își schimbă dimensiunea în timpul actului sexual și al nașterii. Sângele concentrat în această regiune provoacă dilatarea sa, ajutându-l să-și îndeplinească funcțiile.

Prin urmare, cu cât ești mai activă din punct de vedere sexual, cu atât vaginul tău se mărește.

4. Musculatura sa poate fi întărită

Exerciții care întăresc mușchii vaginului

Cauți informații surpinzătoare despre vagin? Ei bine,află că exercițiile care se concentrează asupra pelvisului ajută la întărirea mușchilor vaginali.

Se estimează că una din trei femei prezintă un tip de disfuncție la nivelul podelei pelviene, mai ales după menopauză. Din păcate, această problemă poate provoca incontinență urinară, dureri ale vezicii și usturime la urinare.

5. Este imposibil să pierzi ceva în vagin

În partea superioară a vaginului se află colul uterin, care prezintă o deschidere atât de mică, încât numai materialele microscopice, cum ar fi sperma, pot trece prin ea.

Dacă un obiect este inserat în vagin, acesta nu va ajunge nicăieri.

Cu toate acestea, pentru a preveni infecțiile, nu este recomandat să ții în vagin obiecte sexuale pentru prea mult timp. 

6. Poate ieși în exterior

Informații surprinzătoare despre vagin precum posibilitatea unui prolaps uterin

Atenție! Este vorba despre o afecțiune numită prolaps uterin, cauzată de naștere sau de slăbirea podelei pelviene.

Este important să știi cum să identifici această problemă și să mergi cât mai rapid la medic, întrucât este necesară o intervenție chirurgicală.

7. Își poate redobândi elasticitatea

O caracteristică unică a acestui organ este faptul că se poate dilata, dar poate reveni foarte ușor la dimensiunea sa originală.

Deși se lărgește în timpul actului sexual, după câteva minute vaginul își revine la normal. Singurele aspecte care duc la pierderea fermității sale sunt anumite schimbări precum înaintarea în vârstă sau numărul de nașteri.

Îți recomandăm să citești și: 

Cele mai frecvente 5 boli cu transmitere sexuală

8. Are același pH ca un pahar de vin

Un aspect interesant este faptul că un pH normal al vaginului este același ca cel al unui pahar de vin. În cazul vaginului, pH-ul variază între 3,8 și 4,5, în timp ce vinul prezintă valori cuprinse între 3 și 4, în funcție de sortiment.

9. Poate salva vieți

Celulele endometriale salvează vieți

Celulele endometriale regeneratoare din sângele menstrual pot fi utilizate pentru tratarea pacienților cu insuficiență cardiacă. Acestea sunt cunoscute sub numele de celule stem și s-a dovedit că au numeroase efecte pozitive în cazul persoanelor cu probleme cardiace.

În prezent, numeroase studii medicale și tratamente se bazează pe crearea mai multor tipuri de celule noi.

10. Mărimea nu contează

Mărimea vaginului nu are nicio legătură cu plăcerea sexuală. Dimensiunea sa medie este de 7,6 cm, dar aceasta poate ajunge chiar și la 10 cm în timpul excitației sexuale. 

Asta înseamnă că orice penis poate fi introdus în întregime. Dacă organul sexual masculin are o mărime peste medie, vaginul se poate mări la rândul său.

Este foarte interesant, nu? Probabil aceste informații surprinzătoare despre vagin ți-au lămurit anumite nedumeriri, însă nu uita, dacă ai alte întrebări, poți oricând să te adresezi unui medic ginecolog de încredere. 

Dacă observi o neregulă la nivelul vaginului tău, mergi imediat la doctor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.