Metodele de contracepție: mituri și adevăruri
Astăzi îți vom dezvălui câteva mituri și adevăruri privind metodele de contracepție. Acest subiect este foarte important, deoarece există multe convingeri false care fac mai mult rău decât bine.
Miturile legate de metodele de contracepție provoacă îndoieli care pot duce la luarea unor decizii greșite. Prin urmare, merită să știm care sunt informațiile adevărate și care sunt false.
Mituri privind metodele de contracepție
Vom începe cu miturile privind metodele de contracepție pe care sigur le vei recunoaște și tu. Este vorba despre anumite convingeri acceptate în general ca fiind adevărate, deși nu este așa.
1. Pastilele anticoncepționale îngrașă
Trebuie să fii foarte atentă la acest prim mit pe care îl discutăm. În realitate, fiecare tip de pilule anticoncepționale este diferit. Unele au un nivel mai scăzut de hormoni, altele sunt bogate în estrogen… Totul depinde de nevoile fiecărei femei și de reacțiile individuale la aceste pastile.
Cu excepția situațiilor în care femeia în cauză suferă de afecțiuni circulatorii, probleme cu greutatea, obișnuiește să consume băuturi alcoolice sau să fumeze, nivelul de hormoni din pilulele contraceptive nu afectează utilizatoarele.
Prin urmare, anticoncepționalele nu au ca efect secundar creșterea în greutate, decât în cazurile menționate mai sus.
2. Prezervativul oferă protecție absolută pe toate planurile
Este o mare greșeală să crezi că prezervativul te apără de orice. Lucrurile nu stau chiar așa. Nu numai pentru că prezervativul se poate rupe și are o eficiență de doar 90%, ci și din alte motive.
Pe lângă faptul că împiedică sarcina, prezervativul previne bolile cu transmitere sexuală (BTS). Însă trebuie să înțelegem că, uneori, aceste boli nu pot fi evitate.
Chiar dacă folosești prezervativul, poți contracta o boală cu transmitere sexuală. În ce situații?
- Dacă există un minim contact direct, în cazul în care prezervativul nu acoperă tot penisul.
- Dacă prezervativul este folosit doar pentru sex vaginal, nu și anal.
- Există cazuri în care BTS sunt transmise de la organele genitale la gură, așadar trebuie folosită protecție și în cazul sexului oral.
3. Dispozitivul intrauterin (steriletul) nu funcționează
Un alt mit privind metodele de contracepție este faptul că dispozitivul intrauterin, numit și sterilet, nu funcționează. Așa cum bine știm, toate metodele prezintă un risc scăzut de a da greș.
Același lucru este valabil și pentru acest dispozitiv. Cu toate acestea, steriletul este considerat o metodă contraceptivă foarte eficientă, mai bună chiar decât pilulele anticoncepționale sau inelul vaginal.
Dispozitivul intrauterin este foarte comod și îți permite să întreții relații sexuale protejate. Însă această metodă nu este recomandată femeilor care nu au avut copii, deoarece acestea au colul uterin mai îngust, iar dispozitivul poate provoca durere.
Adevăruri privind metodele de contracepție
Odată trecute în revistă pricipalele mituri legate de metodele de contracepție, vom menționa acum și câteva convingeri adevărate. Poate am auzit de multe ori aceste lucruri, însă nu le-am crezut în totalitate. Ei bine, nu avem niciun motiv să nu le dăm crezare.
Te-ar putea interesa și:
1. „Pastila de a doua zi” provoacă un avort
Pilula de a doua zi este o pastilă scumpă care poate fi administrată în primele 72 de ore după întreținerea unui act sexual. Cu cât trece mai mult timp, cu atât pilula este mai puțin eficientă. Această pastilă este destinată doar situațiilor de urgență și nu trebuie folosită în mod regulat.
Pilula de a doua zi conține o cantitate ridicată de hormoni care provoacă multe efecte secundare: dureri abdominale, sângerări ușoare, etc. Toate aceste simptome sunt normale, întrucât rolul pastilei este de a preveni implantarea ovulului „fecundat”.
Folosită în mod frecvent ca metodă contraceptivă, pilula de a doua zi poate cauza infertilitate.
2. De îndată ce renunț la anticoncepționale, pot rămâne însărcinată
Acesta este un lucru important de reținut, întrucât unele femei cred că, după ce renunță la anticoncepționale, trebuie să treacă o lună sau două pentru a putea rămâne însărcinate.
Nu este deloc adevărat. În realitate, poți rămâne însărcinată de îndată ce încetezi să iei pilulele contraceptive.
Astfel, dacă vrei să renunți la pastile, dar nu îți dorești un copil, este important să apelezi la o altă metodă de contracepție pentru a preveni sarcina. Prezervativul este o opțiune foarte bună.
3. Plasturii contraceptivi și injecțiile sunt, de asemenea, eficiente
Deși prezervativul și anticoncepționalele sunt cele mai cunoscute metode contraceptive, există și altele la fel de eficiente în prevenirea sarcinii. În plus, acestea reduc și simptomele sindromului premenstrual.
Cu toate acestea, plasturii și injecțiile contraceptive nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. În acest scop, este indicat să apelezi și la prezervativ, de exemplu.
Îți recomandăm să citești și:
Ce mituri și adevăruri cu privire la metodele de contracepție știai deja? Pe care le-ai descoperit acum? Ne-ar plăcea să ne lași răspunsurile la aceste întrebări în comentarii. Astăzi le-am trecut în revistă pe cele mai importante, însă mai sunt multe altele!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Stoddard, A., McNicholas, C., & Peipert, J. F. (2011). Efficacy and safety of long-acting reversible contraception. Drugs, 71(8), 969–980. https://doi.org/10.2165/11591290-000000000-00000
- El sexo oral y el riesgo de contraer el VIH. Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades. Departamento de Salud y Servicios Humanos de los Estados Unidos. https://www.cdc.gov/hiv/spanish/risk/oralsex.html
- Will Birth Control Pills Make Me Gain Weight? WebMD. https://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-pills-weight-gain#:~:text=A%20review%20of%2044%20studies,pounds%2C%20talk%20to%20your%20doctor.
- Coccio, E.; Najun, E. Parches Anticonceptivos. Asociación Médica Argentina de Anticoncepción. http://www.amada.org.ar/index.php/comunidad/parches-anticonceptivos/124-parches-anticonceptivos
- Preguntas frecuentes sobre las píldoras anticonceptivas: beneficios, riesgos y opciones. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/birth-control/in-depth/birth-control-pill/art-20045136
- Píldora del día después. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/morning-after-pill/about/pac-20394730#:~:text=La%20pastilla%20del%20d%C3%ADa%20despu%C3%A9s,el%20m%C3%A9todo%20anticonceptivo%20que%20utiliza.