Renunțarea la contraceptive este vreodată necesară? - Doza de Sănătate
 

Renunțarea la contraceptive este vreodată necesară?

Contraceptivele reprezintă o serie de metode care previn bolile venerice și graviditatea. Dar folosirea lor îndelungată este oare nocivă?
Renunțarea la contraceptive este vreodată necesară?

Ultima actualizare: 28 iunie, 2018

Renunțarea la contraceptive este vreodată necesară? Pe plan global, metodele contraceptive sunt indispensabile pentru sănătate, prevenind răspândirea bolilor venerice și ținând sub control populația.  Acestea sunt folosite de către bărbații și femeile activi sexual. Optarea pentru o metodă contraceptivă ideală depinde de situație și de personalitatea cuplului sau a persoanei care decide să se protejeze.

Ființele umane se reproduc în mod natural prin intermediul contactului sexual de îndată ce ajung la vârsta adecvată pentru a concepe copii. Reproducerea este controlată cu ajutorul metodelor contraceptive. Acestea reprezintă strategii variate pentru a preveni sarcina, care includ: metode hormonale, artificiale sau naturale, orale sau injectabile. Există chiar și „contraceptive de urgență”.

  • Hormonii ingerați de către femei sunt în general disponibili sub formă de pilule.
  • Contraceptivele artificiale pot fi bariere mecanice ca prezervativele, spermicidele sau metodele chirurgicale.
  • Contraceptivele naturale implică planificarea familială prin studierea ritmului menstrual și a variațiilor acestuia.

În zilele noastre, există și diverse contraceptive pentru bărbați. O metodă constă într-o injecție care scade numărul spermatozoizilor. Efectele sale sunt reversibile. Fiecare individ trebuie să opteze pentru o metodă contraceptivă adecvată pentru situația sa.

Citește în continuare pentru a descoperi dacă renunțarea la contraceptive este vreodată necesară!

Cele mai importante caracteristici ale contraceptivelor

Când vine vorba de a opta pentru o metodă contraceptivă, trebuie să analizăm diferitele trăsături ale variantelor disponibile, astfel încât să ne putem atinge obiectivele.

  • Eficiența: Se referă la riscul de sarcină în ciuda folosirii metodei contraceptive.
  • Siguranța: Bunăstarea persoanelor de sex feminin trebuie garantată. Este posibil ca femeile cu anumite probleme de sănătate să fie nevoite să restricționeze folosirea contraceptivelor.
  • Acceptabilitatea: Ceea ce este un avantaj pentru unii ar putea fi un dezavantaj pentru alții. Fiecare dintre noi trebuie să opteze pentru o metodă contraceptivă care îi poate satisface nevoile.
  • Ușurința utilizării: Când optăm pentru o metodă anume, cât de ușor este să o folosim în mod corect?
  • Disponibilitatea: Unele metode contraceptive sunt gratuite în anumite țări.
  • Reversibilitatea: Este esențial să știm dacă metoda aleasă este reversibilă sau nu. Află dacă îți vei putea recăpăta fertilitatea după ce renunți la aceasta.
  • Costurile asociate: Prețul contraceptivelor este foarte important pentru tineri, care au resurse financiare limitate.

Clasificarea metodelor contraceptive

Fără anumite informații de bază, nu ai cum să înțelegi dacă renunțarea la contraceptive este vreodată necesară.

Metode temporare

Specialiști aflând dacă renunțarea la contraceptive este vreodată necesară

Aceste metode contraceptive sunt reversibile. Acest lucru înseamnă că, după ce sunt întrerupte, persoana de sex feminin poate rămâne însărcinată.

Contraceptivele temporare pot fi atât naturale, cât și artificiale. Cu alte cuvinte, ele implică folosirea unor proceduri mecanice sau chimice, precum barierele sau tratamentele hormonale.

Metode permanente

Toate contraceptivele permanente sunt ireversibile. După procedura respectivă (la care se va supune unul dintre parteneri), cuplul nu va mai fi capabil să conceapă un copil.

Metodele permanente se realizează prin intermediul intervențiilor chirurgicale și includ vasectomia (în cazul bărbaților) și legarea trompelor uterine (în cazul femeilor).

Tipuri de contraceptive

Înainte de a afla dacă renunțarea la contraceptive este vreodată necesară, este bine să reții care sunt principalele variante disponibile.

1. Metodele de barieră

Femei curioase dacă renunțarea la contraceptive este vreodată necesară
  • Prezervativele pentru bărbați: Nu există contraindicații. Prezervativele pentru bărbați reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a preveni bolile venerice.
  • Spermicidele: Acționează asemenea unei bariere chimice, împiedicând spermatozoizii să pătrundă în uter.
  • Prezervativele pentru femei: Previn sarcinile nedorite și bolile cu transmitere sexuală.
  • Diafragma: Acest dom elastic din silicon este plasat în fața cervixului. Deoarece nu acoperă mucoasa vaginală, diafragmele nu sunt recomandate pentru a preveni bolile venerice.
  • Bureții vaginali: Sunt dispozitive din spumă poliuretanică cu spermicid. Trebuie îndepărtați la șase ore după actul sexual și nu previn bolile cu transmitere sexuală.

2. Contraceptivele hormonale

  • Pilulele contraceptive: Trebuie prescrise de către medic. Pilulele contraceptive pot fi folosite și pentru a trata diverse probleme de sănătate, însă tind să provoace efecte secundare.
  • Mini-pilula cu progesteron: A fost inventată din cauza efectelor secundare provocate de estrogenul din pilulele contraceptive obișnuite.
  • Pastila de a doua zi (planul B): Conține o doză ridicată de hormoni și trebuie luată doar în caz de urgență, în termen de 72 de ore după actul sexual.
  • Plasturele contraceptiv: Este un plasture adeziv care se lipește de piele și trebuie înlocuit o dată la 7 zile.
  • Inelul vaginal: Acest inel eliberează estrogen și progesteron. Acționează timp de 3 săptămâni.
  • Injecțiile contraceptive: Oferă avantaje și provoacă efecte secundare similare cu cele ale pilulelor.
  • Implanturile contraceptive: Acest tip de contraceptiv este foarte eficient. Constă în implantarea subcutanată a unui dispozitiv mic din plastic care eliberează hormoni. Acționează pe o perioadă de 3 ani.

3. Contraceptivele permanente

Medic care știe dacă renunțarea la contraceptive este vreodată necesară
  • Vasectomia: Această procedură simplă presupune întreruperea canalelor deferente.
  • Legarea trompelor uterine: Se realizează pe cale chirurgicală sau endoscopică.

4. Metodele alternative naturale

  • Metoda calendarului menstrual: Constă în identificarea cu exactitate a zilelor de ovulație și evitarea contactului sexual în perioada respectivă. De obicei, ovulația are loc în ziua 15 a ciclului menstrual.
  • Metoda coitului întrerupt (Coitus interruptus): Penisul este scos din vagin înainte de ejaculare. Însă dacă bărbatul nu se retrage la timp, lichidul pre-ejaculator (care conține urme mici de spermă) poate duce la sarcină.
  • Mucoasa cervicală: Cu câteva zile înainte de ovulație, mucoasa cervicală devine mai elastică. Acest lucru înseamnă că perioada de fertilitate a femeii a început.
  • Alăptarea: Femeile care alăptează nu au ovulație. Însă mulți factori influențează eficiența acestei metode contraceptive naturale, drept pentru care trebuie să ai mare grijă atunci când o încerci.

Folosirea îndelungată poate fi periculoasă? Renunțarea la contraceptive este vreodată necesară?

Până în prezent, nu există niciun indiciu al faptului că utilizarea îndelungată a pilulei contraceptive ar fi periculoasă. Din contră, această metodă reduce riscul de sarcini ectopice sau extrauterine. Contraceptivele orale nu se acumulează în corpul pacientelor și nu este necesar ca ele să facă „pauze” de la tratament.

O femeie sănătoasă poate lua pilule contraceptive (prescrise de medic) de la prima menstruație (menarha) până la menopauză, fără a trebui să întrerupă tratamentul. Supunându-se anual unui control ginecologic, persoanele de sex feminin pot folosi pilule contraceptive atât timp cât sunt fertile și vor să evite sarcina.

Ideea că ai nevoie de „pauze” atunci când iei pilule contraceptive este un mit, a cărui origine este incertă.

Riscurile „pauzelor” de la pilulele contraceptive

Femeie curioasă dacă renunțarea la contraceptive este vreodată necesară
  • Pacienta va pierde protecția oferită de acest tratament. Pilula nu provoacă sterilitate.
  • Ea va trebui să opteze pentru o altă metodă contraceptivă care ar putea să nu fie la fel de eficientă.
  • Nefiind familiarizată cu noua metodă, pacienta riscă să o folosească greșit sau fără consecvență.
  • În anumite situații, femeile nu știu cum sau nu pot să își convingă partenerul să folosească un prezervativ.
  • Reluarea tratamentului cu pilule contraceptive ar putea duce la reapariția unor reacții adverse care deja dispăruseră.
  • Unele femei care întrerup administrarea pilulei trec printr-o perioadă de amenoree (lipsa menstruației). Acest fenomen este ușor confundat cu sarcina și îngreunează calcularea perioadei de ovulație.

Pe scurt, poți să iei pilule contraceptive pentru o perioadă îndelungată, atunci când vrei să eviți să rămâi însărcinată. Atât timp cât pacienta se supune unui consult ginecologic anual, iar medicul nu descoperă nicio problemă care ar necesita întreruperea tratamentului, nu există niciun termen limită pentru folosirea pilulei.

În unele cazuri izolate, medicul îi va recomanda pacientei să nu mai ia pilula sau să schimbe marca produsului. Aceste perioade de repaus cresc riscul de sarcini nedorite. Administrarea pilulei și apariția efectelor secundare sunt diferite la fiecare femeie în parte.

Totuși, renunțarea la contraceptive este vreodată necesară?

Dacă inițial nu ai experimentat niciun simptom neobișnuit, dar după 2-3 ani începi să te simți apatică, obosită, amețită, indispusă sau dorința ta de a iniția sau continua un contact sexual a dispărut, oprește tratamentul. Permite-i corpului tău să aibă 1-2 menstruații normale.

Efectele secundare posibile ale tratamentelor îndelungate cu pilule contraceptive

  • Scăderea apetitului sexual
  • Anxietate sau depresie
  • Migrene intense
  • Creșterea frecvenței infecțiilor vaginale, precum candidoza
  • O senzație de greutate la nivelul picioarelor și apariția varicelor
  • Hipertensiune arterială
  • Unele studii au demonstrat că pilula contraceptivă crește riscul de cancer mamar și cervical, prevenind însă cancerul ovarian

Multe femei încă se întreabă dacă renunțarea la contraceptive este vreodată necesară. Nu ezita să distribui acest articol prietenilor tăi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Curtis, K. M.; Jatlaoui, T. C.; Tepper, N. K.; Zapata, L. B.; Horton, L. G.; Jamieson, D. J., and Whiteman, M. K. (2016). “U.S. Selected Practice Recommendations for Contraceptive Use, 2016”,  MMWR. Recommendations and Reports, 65 (4): 1-66.
  • Hindin MJ, McGough LJ, Adanu RM. J Fam Plann Reprod Health Care 2014;40:30–35.
  • Maroto de Agustín, A.; Moreno Bueno, M. A.; Rubio Moreno, M. M.; Ortiz Valle, C. y Escobar Rabadán, F. (1998). “Conocimiento y uso de métodos anticonceptivos por la población femenina de una zona de salud”, Revista Española de Salud Pública, 72 (6): 382-386.
  • Speroff, L., and Darney, Ph. D. (2010). A Clinical Guide for Contraception. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins.
  • Stubblefield, P. G., and Roncari, D. M. (2011). “Family Planing”. In J. S. Berek (coord.) Berek & Novak’s Gynecology. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins, pp. 211-269.
  • World Health Organization (Department of Reproductive Health and Research and Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health). (2011). Family planning: A global handbook for providers: Evidence-based guidance developed through worldwide collaboration. Geneva: WHO and Center for Communication Programs.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.