Implantul contraceptiv subdermic: informații esențiale
Ai auzit vreodată de implantul contraceptiv subdermic? Într-adevăr, în ziua de azi există numeroase metode disponibile care îți oferă ocazia să alegi când, cum și cu cine dorești să ai un copil.
Deși vremurile s-au schimbat, încă există o doză mare de ignoranță și numeroase mituri privind efectele acestor opțiuni asupra femeilor. Specialiștii au depus eforturi pentru a educa oamenii în ceea ce privește detaliile metodelor de contracepție, însă tot mai există incertitudini.
Tocmai de aceea, în articolul de azi dorim să-ți vorbim despre implantul contraceptiv subdermic, o metodă mai puțin cunoscută, care tinde să genereze suspiciuni în rândul persoanelor care ar fi interesate să o folosească. Îți vom spune cum funcționează, care sunt efectele sale secundare, avantajele și dezavantajele.
Află toate aceste informații din rândurile de mai jos!
Ce este implantul contraceptiv subdermic?
Implantul hormonal este o metodă de contracepție pe termen lung de forma unei scobitori ce poate fi introdusă cu ușurință sub pielea de pe brațul femeii. Efectele variază în funcție de greutatea corporală și nu conține estrogen, ci doar progesteron.
Bețișorul subțire care este plasat sub piele eliberează în permanență un hormon care modifică funcționarea normală a funcționarea normală a ovarelor și produce un mucus cervical care blochează sperma.
Cum se inserează implantul hormonal?
Introducerea bețișorului este foarte rapidă, nu necesită o perioadă de repaus și se realizează sub anestezie locală în primele zile ale menstruației. Trebuie inserat de către un specialist într-o clinică autorizată, după un consult de rutină care să dezvăluie starea sănătății tale.
După trei ani, trebuie înlocuit cu unul nou, întrucât își pierde eficiența în timp.
Cât este de eficient?
Statisticile privind eficiența acestei metode contraceptive sunt foarte încurajatoare. Totuși, este important de știut că aceasta nu poate preveni bolile cu transmitere sexuală, drept pentru care utilizarea prezervativului este esențială în acest sens.
Cine îl poate folosi?
Implantul poate fi folosit de femei de orice vârstă și nu afectează în niciun fel alăptarea.
Care sunt avantajele acestui implant?
Implantul contraceptiv subdermic este folosit din ce în ce mai mult în ultimii ani, deoarece nu numai că nu are efecte secundare, dar prezintă și numeroase avantaje:
- Este 99% sigur, simplu și comod.
- Este discret, numai femeia care îl are fiind conștientă de prezența sa.
- Abilitatea de a rămâne însărcinată este recuperată imediat după renunțarea la implant.
- Poate fi folosit și în timp ce alăptezi.
- Nu este necesar să-ți amintești să iei o pastilă în fiecare zi.
- Reprezintă o metodă de contracepție continuă și de durată, fără să fie necesar să apelezi la sterilizare.
Citește și:
Care sunt dezavantajele implantului contraceptiv?
Implantul contraceptiv poate provoca anumite efecte secundare în timpul perioadei de adaptare a corpului. Totuși, acestea dispar în timp și nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.
Unele femei se pot confrunta cu efecte adverse nedorite care indică faptul că această metodă de contracepție nu este cea mai potrivită pentru corpul lor.
Cele mai frecvente efecte sunt:
- Sângerări neregulate în primele 6-12 luni de utilizare.
- Menstruații lungi și abundente.
- Sângerări ușoare intermenstruale.
- Modificări în apetitul sexual.
- Cicatrici la nivelul locului în care este prezent implantul.
- Dureri de cap.
- Greață și oboseală.
- Durere în zona unde este localizat implantul.
- Sensibilitate a sânilor.
Citește și:
Când și cum se îndepărtează implantul?
După trei ani, implantul trebuie scos. Însă poți să faci acest lucru și mai devreme, dacă dorești.
Specialistul amorțește zona cu un anestezic local, face o incizie mică și scoate implantul contraceptiv de sub pielea brațului. Această procedură durează numai câteva minute, deși durează puțin mai mult decât introducerea bețișorului.
Dacă dorești, poți să înlocuiești implantul cu unul nou, dacă nu intenționezi să rămâi însărcinată.
Unde poți merge pentru a obține implantul contraceptiv subdermic?
Pentru a obține această metodă contraceptivă, este necesar să te adresezi mai întâi medicului tău pentru a cântări toate avantajele și dezavantajele sale.
Introducerea bețișorului trebuie realizată cu mare grijă de către un specialist de la o clinică autorizată.
Ești interesată și tu? Vorbește cu un medic de încredere, clarifică-ți toate incertitudinile și ia o decizie bazată pe rezultatele consultului de rigoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jabbour, H. N., Kelly, R. W., Fraser, H. M., & Critchley, H. O. D. (2006). Endocrine regulation of menstruation. Endocrine Reviews. https://doi.org/10.1210/er.2004-0021
- Peralta, O., Diaz, S., & Croxatto, H. (1995). Subdermal contraceptive implants. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. https://doi.org/10.1016/0960-0760(95)00051-Z
- Coukell, A. J., & Balfour, J. A. (1998). Levonorgestrel subdermal implants. A review of contraceptive efficacy and acceptability. Drugs. https://doi.org/10.2165/00003495-199855060-00019