5 cauze ale mâncărimilor vaginale - Doza de Sănătate
 

5 cauze ale mâncărimilor vaginale

Printre altele, mâncărimile vaginale pot fi provocate de candidoză, care poate apărea în urma excesului de umezeală, după epilarea cu aparatul de ras sau din cauza altor iritații. 
5 cauze ale mâncărimilor vaginale
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ai avut vreodată mâncărimi vaginale? Aceasta este o senzație foarte neplăcută care poate provoca îngrijorare și neliniște, în special dacă este însoțită și de alte simptome. Toate acestea depind de diversele cauze ale mâncărimilor vaginale, pe care te invităm să le descoperi mai jos.  

Este important să acorzi atenție simptomelor prezente în această parte a corpului, deoarece ele pot indica prezența unei infecții sau a unei boli. Încearcă să nu te panichezi și mergi la un consult ginecologic. Doar medicul îți poate oferi un diagnostic corect și un tratament adecvat.

De cele mai multe ori este vorba despre o afecțiune ușoară. Rareori se întâmplă ca mâncărimile vaginale să semnalizeze o boală gravă. 

În articolul de azi îți prezentăm cinci posibile cauze ale mâncărimilor vaginale. Totodată, îți sugerăm și câteva remedii pentru tratarea problemei.

1. Candidoza: una dintre principalele cauze ale mâncărimilor vaginale

Candidoza pe lista de cauze ale mâncărimilor vaginale

La nivelul vaginului, pH-ul normal este de 4,7 sau mai mic, acesta fiind ușor acid. Bacteriile sănătoase, numite lactobacili, au rolul de a împiedica dezvoltarea infecțiilor fungice și a altor microorganisme în acest mediu călduros și umed.

Din păcate, există mulți factori care pot modifica pH-ul natural al vaginului, provocând infecții sau înmulțirea ciupercii Candida albicans.

Rezultatul acestui fapt constă într-o secreție albă sau gălbuie, însoțită de un miros de drojdie și mâncărimi constante.

Pentru a reface flora vaginală, este recomandat să consumăm regulat alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul. 

Dacă mâncărimea este foarte severă, clătește zona respectivă cu puțin oțet diluat în apă.

2. Vulvita

Vulvita este o iritație a vulvei, cauzată de folosirea unor săpunuri sau a altor produse de curățare iritante.

O altă posibilă cauză a vulvitei este folosirea unei hârtii igienice care conține vopsele sau parfumuri care irită pielea. Această afecțiune poate apărea și atunci când petreci prea mult timp purtând hainele umede de la sală sau costumul de baie ud.

Pentru a evita efectele negative ale vulvitei, este indicat să speli zona vaginală cu apă caldă și săpun delicat ce ajută la menținerea pH-ului natural. Evită să folosești deodorante sau pudre pentru regiunea intimă.

3. Epilarea cu aparatul de ras

Cauze ale mâncărimilor vaginale precum epilarea cu lama de ras

Epilarea cu aparatul de ras, dar și alte metode de îndepărtare a părului din această regiune pot provoca reacții alergice la nivelul pielii sensibile din jurul vaginului. Astfel, folosirea lamei de ras poate fi una dintre principalele cauze ale mâncărimilor vaginale.

Pentru a preveni această problemă, aplică un unguent pentru a ameliora iritația. În plus, încearcă să te epilezi doar o dată la două sau trei săptămâni.

4. Bolile cu transmitere sexuală

Nu te alarma! Doar în cazuri rare, mâncărimile vaginale sunt provocate de prezența unei boli cu transmitere sexuală. De cele mai multe ori, aceste boli sunt asimptomatice în stadiile inițiale. Dacă există simptome, acestea sunt mai degrabă dureri sau secreții neobișnuite decât mâncărimi.

Cu toate acestea, în cazul unora dintre ele, mâncărimile reprezintă primul simptom.

Dacă senzația de mâncărime este însoțită de niște umflături mici și roșii în regiunea vaginală, poate fi vorba de herpes, una dintre cele mai răspândite și mai comune boli cu transmitere sexuală din ziua de azi. De obicei, această afecțiune nu are urmări grave, dar este important să o tratezi, pentru a nu deveni cronică.

5. Bolile de piele

Psoriazisul este printre posibilele cauze ale mâncărimilor vaginale

Bolile de piele, cum ar fi psoriazisul și eczemele pot fi, la rândul lor, cauze ale mâncărimilor vaginale. Aceste boli afectează diferite zone ale pielii. Prin urmare, este important să stabilești dacă acestea sunt sau nu cauza mâncărimii. Dacă răspunsul este afirmativ, trebuie să consulți un medic pentru a-ți prescrie un tratament adecvat și eficient.

De exemplu, dacă psoriazisul afectează vulva, poți folosi un corticosteroid slab cu aplicare locală și o cremă hidratantă. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.