Căderea masivă a părului: carențe și boli care o pot provoca
 

Căderea masivă a părului: carențe și boli care o pot provoca

În general, lipsa de proteine sau anemia tind să fie cele mai comune cauze ale căderii părului. Cu toate acestea, este necesar să fim atenți și la alte probleme posibile. 
Căderea masivă a părului: carențe și boli care o pot provoca
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Căderea masivă a părului este o problemă frecventă care afectează atât femei, cât și bărbați de toate vârstele. Firele de păr cad atunci când au loc anumite modificări la nivelul scalpului și al foliculilor. Acest fenomen poate fi cauzat de o boală sau de anumite schimbări ale mediului.

Este normal să pierzi între 90 și 100 de fire de păr pe zi. Însă, în cazul unor persoane, cad atât de multe fire, încât se poate observa o diferență în volumul părului.

Problema este că unii oameni ignoră la început căderea masivă a părului și nu analizează posibilele motive care stau la baza acestei neplăceri. Este vital să descoperi cauza problemei pentru a găsi un tratament corespunzător.

În articolul de azi, îți prezentăm mai multe cauze posibile ale căderii părului, pentru a o putea identifica pe cea valabilă în cazul tău.

1. Căderea masivă a părului poate fi cauzată de lipsa de proteine

Căderea masivă a părului poate fi cauzată de lipsa de proteine

Părul este compus în mare parte din proteine. Prin urmare, lipsa acestui nutrient din organism poate fi parțial responsabilă pentru slăbirea și căderea firelor de păr.

Când există un deficit, corpul începe să raționalizeze cantitățile mici de proteine rămase. Astfel, creșterea părului este stopată, iar firul de păr se subțiază.

Sfat:

Pentru a-ți menține părul des și sănătos și pentru a reduce căderea sa, ai grijă să consumi următoarele alimente:

 • Carne slabă
 • Semințe
 • Nuci
 • Fructe uscate
 • Leguminoase
 • Avocado
 • Produse lactate
 • Ouă

2. Folosirea excesivă a chimicalelor

Tratamentele cosmetice chimice sunt folosite pentru a schimba aspectul părului sau pentru a trata uscăciunea acestuia sau vârfurile despicate.Multe dintre aceste produse conțin substanțe dăunătoare care, în timp, produc daune ireversibile care duc la căderea părului.

Vopselele de păr, tratamentele pentru decolorare și anumite șampoane provoacă schimbări la nivelul scalpului și al firelor de păr.

Soluție

Folosește măști și tratamente pentru păr cu ingrediente naturale.

3. Disfuncțiile tiroidiene

Disfuncțiile tiroidiene pot cauza căderea masivă a părului

Atât hipertiroidismul, cât și hipotiroidismul pot cauza căderea masivă a părului ca urmare a dereglărilor hormonale provocate de glanda tiroidă. Aceste disfuncții produc diverse schimbări în organism care, dacă sunt ignorate, pot avea multe urmări negative.

Soluție

Dacă bănuiești că suferi de probleme ale tiroidei, mergi la medic și cere o analiză de sânge pentru a observa efectele acestei glande asupra secrețiilor hormonale.

4. Factorii ereditari

Uneori căderea masivă a părului nu este cauzată de o boală anume. În aceste cazuri, tratamentul este mult mai dificil deoarece cauza este una genetică. În această situație, căderea părului se poate agrava după împlinirea vârstei de 20 de ani.

Soluție

 • Cere opinia unui medic pentru a afla dacă anumiți factori ereditari stau la baza căderii părului în cazul tău și discutați despre o modalitate de a diminua acest efect.

5. Anemia

Anemia poate duce la căderea masivă a părului

Anemia apare ca urmare a lipsei de fier. Acest mineral este esențial pentru producerea eritrocitelor. Faptul că suferi de anemie este un indiciu al unei cantități insuficiente de hemoglobină, fapt care îngreunează transportul de oxigen către celulele corpului.

Unul dintre principalele efecte ale anemiei este căderea masivă a părului, problemă pe care o poți combate prin tratarea afecțiunii.

Soluție

6. Sindromul ovarelor polichistice

În cazul femeilor, există anumite dereglări hormonale care pot cauza căderea părului. De pildă, sindromul ovarelor polichistice (SOP) provoacă dezechilibre hormonale severe care duc și la slăbirea scalpului și a firului de păr.

Femeile care suferă de SOP trebuie să se afle sub supraveghere medicală, deoarece această problemă poate cauza infertilitate.

Soluție

 • Mergi la medic pentru a detecta un posibil dezechilibru hormonal.
 • Urmează un tratament pentru întărirea părului pentru a reduce efectele negative ale acestei afecțiuni.

7. Stresul

Stresul fizic și psihic este o cauză frecventă a căderii părului. Acest efect este ușor de ignorat deoarece stresul provoacă multe alte probleme în organism care necesită o atenție deosebită.

Soluție

Practică exerciții de relaxare și încearcă să eviți circumstanțele care generează stres.

Consideri că, în cazul tău, căderea masivă a părului este provocată de unul dintre factorii menționați mai sus? Pentru a combate această problemă, mergi la medic și începe tratamentul prescris cât mai curând. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.