7 simptome ale sindromului ovarelor polichistice - Doza de Sănătate
 

7 simptome ale sindromului ovarelor polichistice

Deși următoarele simptome pot fi cauzate și de alte boli, dacă survin simultan, este indicat să consulți un specialist pentru a-ți verifica sănătatea ovariană.
7 simptome ale sindromului ovarelor polichistice
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sindromul ovarelor polichistice este cauzat de o serie de dezechilibre hormonale. Din cauza impactului major asupra sănătății, această problemă va altera semnificativ calitatea vieții pacientelor. Îți prezentăm principalele simptome ale sindromului ovarelor polichistice.

Sindromul ovarelor polichistice se declanșează atunci când apar mici chisturi sau foliculi pe ovare, iar mucoasa lor se rigidizează. În general, această tulburare survine la adolescență, dar orice femeie aflată la vârsta reproducerii poate fi afectată.

Deoarece sindromul ovarelor polichistice este consecința unui nivel excesiv de androgen, pacientele pot ajunge să sufere de infertilitate. Totodată, asemenea dezechilibre hormonale pot declanșa diverse alte afecțiuni incomode care reduc calitatea vieții.

Vestea bună este că, de îndată ce sindromul ovarelor polichistice este detectat, pacientele îl pot ține sub control cu ajutorul unor tratamente medicamentoase.

Știm că multe femei trec cu vederea peste această tulburare, drept pentru care în articolul de azi îți prezentăm 6 simptome ale sindromului ovarelor polichistice.

1. Pistruii

Pistruii sunt simptome ale sindromului ovarelor polichistice

Pistruii pot fi cauzați de mai mulți factori. Însă dacă aceștia se formează subit și în locuri vizibile, cel mai probabil cauza este un dezechilibru hormonal.

Femeile cu o producție neregulată de androgen tind să aibă un nivel ridicat de insulină în sânge, ceea ce duce la apariția pistruilor în regiuni ca:

  • Gâtul
  • Axilele
  • Fața
  • Mâinile
  • Coapsele superioare

2. Dificultățile în a rămâne însărcinată și infertilitatea

Unele femei care suferă de sindromul ovarelor polichistice au totuși un uter și ovare sănătoase. În majoritatea cazurilor însă, prima consecință a acestei boli este reducerea ovulației, care mai târziu poate cauza dificultăți în a rămâne însărcinată.

Dezechilibrele hormonale îngreunează concepția. De asemenea, chiar dacă pacienta reușește să rămână însărcinată, sarcina va prezenta diverse complicații și riscuri. Dar în zilele noastre, datorită progreselor în domeniul medicinei, avem la dispoziție numeroase tratamente pentru a reechilibra ovulația.

3. Câștigul în greutate, unul dintre cele mai grave simptome ale sindromului ovarelor polichistice

Simptome ale sindromului ovarelor polichistice ce duc la îngrășare

Câștigul în greutate incontrolabil poate fi cauzat de dezechilibrele hormonale care stau la baza sindromului ovarelor polichistice. Din păcate, aproape jumătate din paciente se îngrașă pe măsură ce boala progresează.

O dietă sănătoasă și mișcarea regulată nu te pot apăra împotriva avalanșei de simptome ale sindromului ovarelor polichistice. Așadar, este esențial să ceri ajutorul unui specialist pentru a ține sub control producția hormonilor.

4. Acneea cronică

Acneea este o problemă cutanată a cărei severitate variază în funcție de cauză. Fiind un simptom vizibil, aceasta poate reduce stima și încrederea în sine.

Când vine vorba de sindromul ovarelor polichistice, acneea cronică survine din cauza producției excesive de testosteron. La femei, acest hormon este, în mod normal, secretat în cantități mici.

5. Creșterea excesivă a părului de pe corp

Simptome ale sindromului ovarelor polichistice ca hirsutismul

Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice prezintă de obicei hirsutism, adică creșterea excesivă a părului de pe corp.

Deși este firesc să avem o anumită cantitate de păr pe diverse părți ale corpului, firele groase și dese asociate hirsutismului nu sunt normale. Cauza acestui simptom este excesul de testosteron, care afectează pielea și foliculii de păr ai pacientelor.

6. Căderea părului

Căderea părului poate fi consecința mai multor factori. Cel mai important este să stabilim dacă sursa problemei este internă sau externă. Câteodată aceasta rezultă în urma anemiei sau a carențelor nutriționale, deoarece părul are nevoie de nutrienți pentru a se menține puternic.

Folosirea anumitor produse cosmetice sau dispozitive care emit căldură pot face părul să cadă prin slăbirea fibrelor capilare. Însă dacă observi că pe lângă căderea părului experimentezi și celelalte simptome descrise anterior, te sfătuim să te supui unor investigații pentru a te asigura că nu experimentezi simptome ale sindromului ovarelor polichistice.

Este esențial să obții un diagnostic corect. În afară de alterarea sănătății capilare, dezechilibrele hormonale inhibă absorbția nutrienților.

7. Anxietatea și depresia pot fi cauzate de sindromul ovarelor polichistice

Simptome ale sindromului ovarelor polichistice ce dau anxietate

Activitatea hormonală la femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice cauzează, în mod obișnuit, schimbări abrupte ale dispoziției și irascibilitate.

Pacientele sunt susceptibile depresiei și anxietății deoarece simptomele bolii afectează aspectul fizic, viața sexuală și fertilitatea.

Nu trebuie să ignorăm cele mai importante simptome ale sindromului ovarelor polichistice. Pe lângă un tratament medicamentos, pacientele pot avea nevoie de psihoterapie.

Deși cele 7 simptome ale sindromului ovarelor polichistice prezentate în acest articol pot fi cauzate și de alte boli, este esențial să te supui unor investigații pentru a depista cauza exactă a problemei. Medicul îți poate recomanda niște teste și, dacă este cazul, un tratament adecvat în funcție de nevoile tale personale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vargas-carrillo, M. a, Herrera-polanco, J., Vargas-ancona, L., General, H., & Salud, S. De. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Rev Biomed.
  • Torpy, J., Lynm, C., & Glass, R. (2007). Síndrome de Ovarios Poliquísticos. REVISTA DE LA ASOCIACIÓN MÉDICA AMERICANA. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(07)70650-5
  • Meza, X. (2011). SINDROME DE OVARIOS POLIQUISTICOS Y TRASTORNOS MENTALES. Revista Hondureña Del Postgrado de Psiquiatría. https://doi.org/10.1007/s00114-010-0655-1

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.