Menstruațiile neregulate – 6 cauze frecvente - Doza de Sănătate
 

Menstruațiile neregulate – 6 cauze frecvente

Ciclul tău menstrual tinde să întârzie sau să se declanșeze prea devreme? Dacă această problemă survine frecvent, este posibil să suferi de un dezechilibru hormonal. Citește în continuare pentru a descoperi principalele 6 cauze ale menstruațiilor neregulate.
Menstruațiile neregulate – 6 cauze frecvente
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Menstruațiile neregulate și alte probleme asemănătoare pot fi consecința mai multor factori. Din acest motiv, este esențial să consulți un specialist pentru a obține un diagnostic corect și a te asigura că nu suferi de o boală gravă.

Ciclul menstrual este un proces biologic și hormonal prin care fiecare femeie trebuie să treacă. Acesta este asociat cu mai multe aspecte legate de sănătatea fizică și mentală a unei femei.

De obicei, ciclul menstrual se declanșează o dată la fiecare 28 de zile. În funcție de activitatea hormonală din organismul fiecărei femei, acesta poate dura între trei și șase zile.

La fiecare menstruație, au loc o serie de schimbări care afectează în mod direct aspecte legate de sexualitate și fertilitate. Multe femeie însă au tendința să ignore schimbările prin care trec.

Menstruația se poate manifesta în moduri distincte în stadii diferite ale vieții. Motivul este faptul că producția hormonilor variază considerabil între pubertate și menopauză.

Este esențial să interpretăm menstruațiile neregulate în mod corect, acestea putând fi consecința unor tulburări hormonale. Declanșarea prea timpurie sau târzie a ciclului menstrual ne poate ajuta să detectăm prezența unor alte anormalități.

Menstruațiile neregulate pot fi cauzate de anumite abnormalități

Deși menstruațiile neregulate nu trebuie să ne facă să sărim la concluzia că există o problemă gravă, trebuie să le luăm în seamă pentru a evita complicațiile.

Multe femei care au un ciclu menstrual neregulat nu înțeleg de ce li se întâmplă asta. Pentru a-ți da o mână de ajutor, în articolul de azi îți prezentăm cele mai frecvente cauze pentru care apar menstruațiile neregulate.

6 factori care provoacă menstruațiile neregulate

1. Tulburările tiroidiene

Tulburările asociate cu activitatea glandei tiroide reprezintă principala cauză a menstruațiilor neregulate. Deoarece acest organ produce schimbări hormonale, dezechilibrele tiroidiene sunt asociate cu cel puțin 15% din cazurile de menstruații neregulate.

Unii specialiști susțin că tiroida este glanda cea mai importantă, deoarece activitatea ei controlează sistemul endocrin, metabolismul și activitatea sexuală.

2. Întreruperea tratamentelor cu pilule anticoncepționale

Printre altele, menstruațiile neregulate pot fi cauzate de glanda tiroidă

Contraceptivele orale au rolul de a preveni sarcina. Aceste pilule mențin nivelul de estrogen ridicat, determinând organismul să aibă impresia că suntem deja însărcinate și prevenind astfel fertilizarea.

Pilulele anticoncepționale trebuie luate pentru 21 de zile consecutive, după care urmează o săptămână de „repaus”, când avem un ciclu menstrual obișnuit.

Dezavantajul acestor pilule este că, de îndată ce întrerupem tratamentul, este posibil ca menstruațiile noastre să devină neregulate. Nu este exclus nici să nu avem deloc menstruație din cauza schimbărilor hormonale.

Se estimează că 29% din femeile care întrerup un tratament cu pilule anticoncepționale nu au menstruații pentru cel mult trei luni de zile.

3. Antrenamentele de intensitate ridicată

Menstruațiile neregulate pot fi cauzate de un efort fizic excesiv

Exercițiile de intensitate ridicată pot cauza schimbări la nivelul glandelor suprarenale, al tiroidei și al hipofizei. Aceste dezechilibre pot cauza și schimbări ale ciclului menstrual.

De pildă, femeile care participă la maraton și la alte competiții atletice nu mai au menstruație pentru o lună sau două din cauza activității hormonale. Aproximativ 81% din femeile care practică culturism au cicluri neregulate la un moment dat.

4. Dezechilibrele hormonale

Dezechilibrele hormonale, precum cel cauzat de sindromul ovarelor polichistice, reprezintă o cauză frecventă pentru care apar menstruațiile neregulate. Această tulburare alterează nivelul hormonilor sexuali (estrogenul, progesteronul și testosteronul).

Drept rezultat, ciclul menstrual este alterat, producând simptome precum creșterea anormală a părului pe corp, acneea și modificările bruște ale greutății corporale.

O altă problemă hormonală cauzată de sindromul ovarelor polichistice este așa-zisa „menopauză prematură”, adică menopauza care survine înainte de vârsta de 40 de ani. În cazurile cele mai grave, menstruațiile neregulate cauzate de această tulburare pot fi însoțite de:

  • Deshidratarea vaginului
  • Transpirații nocturne
  • Schimbări comportamentale constante

5. Alergiile și sensibilitățile alimentare

Menstruațiile neregulate pot fi consecința unor alergii alimentare

Intoleranțele și alergiile alimentare pot fi strâns legate de menstruațiile neregulate. În majoritatea cazurilor, aceste probleme compromit activitatea glandelor suprarenale, crescând nivelul de stres și dezechilibrând hormonii sexuali.

6. Deficiențele nutriționale

Și deficiențele nutriționale pot altera funcționarea corectă a tiroidei și a glandelor suprarenale. O dietă săracă în antioxidanți, vitamine, minerale și probiotice poate crește nivelul de cortizol, provocând tulburări ca hipotiroidismul și oboseala suprarenală.

Un nivel ridicat de cortizol nu crește doar nivelul de stres. Acest factor inhibă acțiunea mai multor hormoni importanți, inclusiv a celor responsabili de activitatea sexuală. De îndată ce observi o neregularitate menstruală, este esențial să consumi o mare varietate de alimente hrănitoare.

Per total, trebuie să fii conștientă de toți factorii care pot cauza menstruațiile neregulate, astfel încât să obții un tratament adecvat. În plus, consultă un medic pentru a verifica nivelul diferiților hormoni din organismul tău.

Sursa imaginii principale: wikiHow.com.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.