Tratamentul cu isotretinoin: utilizări și efecte
Isotretinoinul este un medicament care aparține grupului de retinoizi, derivați ai vitaminei A sau acizi retinoici. Este un medicament prescris pentru tratamentul acneei chistice și al acneei severe. Prin urmare, se eliberează numai cu prescripție medicale după vizita la medicul dermatolog. În acest articol, vom discuta pe larg despre tratamentul cu isotretinoin pentru acnee.
Cum acționează tratamentul cu isotretinoin
Acneea este o boală care depinde de mulți factori. Se manifestă prin obstrucție și inflamație cronică a foliculilor pilosebacei și alternează între perioadele de apariție și remisie.
Deși mecanismul de acțiune al acestui medicament nu este pe deplin cunoscut, experții știu că isotretinoinul suprimă activitatea glandelor care produc sebum și scade dimensiunea acestora.
Isotretinoinul inhibă proliferarea celulelor care produc sebum. Astfel, scade producția de sebum. Acest lucru împiedică bacteriile să colonizeze canalele prin care sebumul ajunge la suprafața pielii.
Îți recomandăm:
Utilizările isotretinoinului
Acesta este medicamentul ales de medici pentru acnee severă, acnee chistică și acnee inflamatorie atunci când alte tratamente au eșuat. Isotretinoinul este un medicament sistemic pe care medicii îl recomandă și în cazurile de rozacee, hidradenită supurativă și psoriazis.
Cum se administrează tratamentul cu isotretinoin
Există diferite prezentări orale. Acestea constau în capsule moi care conțin isotretinoin ca singur ingredient activ și diferă în funcție de doză și excipienți.
Este recomandat să iei capsulele cu alimente. Medicul specialist ajustează doza în funcție de pacient, deoarece răspunsul la tratament și manifestarea efectelor secundare depind de fiecare caz în parte.
Doza recomandată pentru a începe tratamentul la adulți este de 0,5 mg/kg de greutate corporală pe zi. Pentru pacienții cu insuficiență renală severă, specialiștii din domeniul medical recomandă doze mai mici.
Remisia pe termen lung și ratele de recidivă sunt corelate, în special, cu doza totală administrată, mai degrabă decât cu durata tratamentului. Per total, un tratament de 16 până la 24 de săptămâni este suficient pentru a obține remisia.
În majoritatea cazurilor, acneea dispare complet după un singur ciclu de tratament. Cu toate acestea, dacă apare o recidivă, pacientul poate opta pentru un alt ciclu de tratament cu aceleași doze.
Dacă este necesar să repete tratamentul, pacientul ar trebui să aștepte cel puțin opt săptămâni, timp în care acneea poate continua să se amelioreze după terminarea administrării medicamentului.
Contraindicații
Isotretinoinul este contraindicat în următoarele cazuri:
- Femeile însărcinate sau femeile aflate la vârsta fertilă. Studiile arată faptul că efectul teratogen al acidului retinoic și al unora dintre analogii săi este foarte puternic.
- Mamele care alăptează. Isotretinoinul trece cu ușurință în laptele matern. Din cauza posibilelor efectelor adverse pentru mamă și sugar, utilizarea acestuia este contraindicată în acest caz.
- Insuficiență hepatică
- Hiperlipidemie
- Tratament simultan cu tetracicline. În acest caz, există riscul de hipertensiune intracraniană benignă. Simptomele care se pot manifesta includ dureri de cap, greață, vărsături și tulburări vizuale.
- Hipervitaminoza A
- Hipersensibilitate la isotretinoin
Dacă urmezi tratamentul cu isotretinoin, trebuie să eviți expunerea la soare și să utilizezi întotdeauna o loțiune de protecție solară cu factor ridicat.
Efecte secundare ale tratamentului cu isotretinoin
Acest medicament are multe efecte secundare, care depind de doza administrată. Acestea se pot manifesta în câteva zile de la începerea tratamentului și includ:
- Piele extrem de uscată
- Membranele mucoase ale gurii, ale buzelor și ale ochilor uscate
- Roșeață și descuamarea pielii
- Dureri musculare și articulare
- Niveluri crescute de zahăr și colesterol în sânge
- Prezența sângelui sau a proteinelor în urină
- Trombocitopenie, trombocitoză și neutropenie
- Niveluri crescute ale trigliceridelor și enzimelor hepatice în sânge
- Dureri de cap, dureri de stomac și dureri osoase
În timpul tratamentului, nu se recomandă utilizarea tratamentelor exfoliante pentru piele, deoarece există riscul de a irita și mai mult tegumentul și de a provoca leziuni de tipul arsurilor.
Citește mai mult:
Concluzie
Specialiștii din domeniul medical recomandă isotretinoinul pentru tratarea formelor severe de acnee, deoarece acesta ajută la reducerea producției de sebum. Din acest motiv, rezultatele depășesc cu mult posibilele efecte secundare pe care le poate provoca.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Brenner, F. M., Rosas, F. M. B., Gadens, G. A., Sulzbach, M. L., Carvalho, V. G., & Tamashiro, V. (2006). Acne: um tratamento para cada paciente. Revista de Ciências Médicas.
- Caballero Jerez, D. M., & Moreno Moreno, A. M. (2016). Ojo seco en pacientes tratados con isotretinoína oral: revisión sistemática. https://repository.usta.edu.co/handle/11634/9482
- Gómez-Flores, M. (2011). Uso de isotretinoína en acné común. Revista Medica de México Seguro.
- Gricel, K., & Ortega, G. (2022). Trastornos psiquiátricos asociados al uso de isotretinoína en acné severo. Instituto Ecuatoriano de Seguridad Social Hospital. Riobamba, 2014-2019 (Tesis de licenciatura, Universidad Nocional de Chimborazo). http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/8906
- Ganceviciene, R. y Zouboulis, CC (2010). Isotretinoína: tratamiento de última generación para el acné vulgar. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft , 8 , S47-S59. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1610-0387.2009.07238.x
- Partera, J. A. (2012). Depresión y crisis de pánico en acné tratado con isotretinoína. SEMERGEN-Medicina de Familia, 38(3), 188-191. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1138359311002887
- Vieira, A. S., Beijamini, V., & Melchiors, A. C. (2012). The effect of isotretinoin on triglycerides and liver aminotransferases. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/s0365-05962012000300005