Cauzele și simptomele rozaceei - Doza de Sănătate
 

Cauzele și simptomele rozaceei

Rozaceea este o boală a pielii. Experții nu îi cunosc încă originea. Provoacă roșeață, iar tratarea sa necesită uneori medicamente sistemice. Află tot ce trebuie să știi despre rozacee în acest articol!
Cauzele și simptomele rozaceei

Ultima actualizare: 13 septembrie, 2020

Rozaceea este o boală care afectează în primul rând pielea. Nu este dificil de diagnosticat și este, de obicei, detectată timpuriu, deoarece simptomele sale nu trec neobservate. Mai jos, vei descoperi cauzele și simptomele rozaceei.

Experții estimează că rozaceea afectează 2 din 1000 de oameni în fiecare an. Acest calcul nu este exact și variază foarte mult în diferite regiuni ale globului. Adevărul este că nu există înregistrări fiabile cu privire la rozacee. În timp ce unele țări raportează o prevalență mai mică de 1%, altele au ajuns să estimeze o prevalență de peste 10%.

Este clar că boala atacă pielea, provocând zone roșii și vase de sânge vizibile și umflate. În plus, pe piele apar uneori umflături roșii.

Rozaceea afectează mai multe femei decât bărbați, inclusiv pe cele cu ten sănătos. Nu este foarte frecventă la copii și debutul său este, de obicei, la vârsta adultă, la aproximativ 30 – 40 de ani.

Criterii de diagnostic pentru rozacee

Multe alte boli imită simptomele rozaceei. Astfel, specialiștii din domeniul medical pot fi confuzi și pot diagnostica pacientul cu alte afecțiuni. Din acest motiv, experții au stabilit în 2002 criterii pe care medicii trebuie să le respecte pentru a diagnostica patologia.

Aceste criterii de diagnostic sunt clasificate în primare și secundare. Unele dintre semnele principale ale rozaceei sunt:

  • Eritem facial – roșeață a pielii
  • Telangiectaziile – vase de sânge dilatate
  • Papule și pustule – umflături ale pielii cu sau fără puroi

Semnele secundare sunt:

  • Piele iritată
  • Piele uscată
  • Nas mărit
  • Leziuni oculare
Medic ce examinează simptomele rozaceei
Diagnosticarea rozaceei este adesea precoce, deoarece simptomele sale sunt destul de evidente din punct de vedere estetic.

Cauzele rozaceei

Așa cum am menționat mai sus, experții nu cunosc cauzele reale ale apariției rozaceei. Este posibil ca problemele genetice să se combine cu factorii declanșatori din mediu și să provoace reacții la nivelul pielii.

Unele studii științifice au legat rozaceea de alergii, în special de elemente care plutesc în aer și alergeni din alimente. Aceasta nu înseamnă că rozaceea este o formă de alergie, ci că există o componentă conexă în manifestarea reacției cutanate.

De asemenea, trebuie menționat faptul că pacienții cu această boală a pielii sunt mai predispuși să sufere de hipertensiune și boli metabolice. La femei, dezechilibrul hormonal este mai frecvent.

Posibilii factori declanșatori sunt:

  • Expunerea la lumina soarelui
  • Vremea uscată cu vânt
  • Consumul de alimente picante și băuturi alcoolice
  • Stresul
  • Medicamentele cu proprietăți vasodilatatoare
  • Produsele cosmetice

Simptomele rozaceei

În mod clar, principalul simptom al rozaceei este reprezentat de pete roșii pe față, situate, de obicei, în centrul chipului. Acest simptom este însoțit de vase de sânge dilatate.

Petele roșii pot fi sau nu însoțite de umflături roșii. Oamenii o pot confunda cu acneea, deși nu este același tip de leziune a pielii. Mai mult, umflăturile nu sunt întotdeauna pline cu puroi.

Rinofima, care este o afecțiune ce determină înroșirea și mărirea nasului, este un alt simptom caracteristic al rozaceei. Această afecțiune este, de asemenea, cunoscută sub numele de nas bulbos și constă într-o îngroșare a pielii care acoperă nasul.

Simptomele care afectează ochii sunt mai puțin frecvente. Pacienții pot suferi de forma oculară a bolii, care provoacă pleoape extrem de uscate și umflate.

Etapele acestei boli de piele

Rozaceea nu se manifestă în același mod la toți pacienții. Simptomele variază în funcție de persoana care suferă de aceasta și de factorul declanșator. Vârsta poate afecta evoluția simptomelor. În plus, este important să subliniem faptul că boala are diferite etape:

  • Diateza rozaceică. Această etapă este intermitentă și episodică. Petele roșii nu persistă pe față, deoarece dispar pentru o perioadă de timp și apoi reapar.
  • Prima fază. Dacă simptomele sunt persistente, boala se află în prima fază. În această etapă, apar telangiectaziile (vasele de sânge dilatate).
  • A doua faza. În plus față de simptomele de mai sus, pacientul suferă de umflături ale pielii și uneori pustule cu secreții.
  • A treia fază. Cea mai complicată etapă a bolii. În plus față de cele de mai sus, apar nodulii pielii.
Vene vizibile pe fața unei femei
Simptomele rozaceei pot varia de la pacient la pacient. În plus, boala poate evolua în mai multe etape.

Tratament pentru rozacee

Putem spune că nu există un tratament curativ pentru această boală a pielii. Specialiștii din domeniul medical recomandă tehnici și medicamente pentru a reduce simptomele și a îmbunătăți aspectul feței.

Tratamentul de primă linie este reprezentat de creme care conțin metronidazol. Aceasta este alegerea inițială la pacienții aflați în primele etape ale bolii. Dacă loțiunile nu funcționează, medicii pot opta pentru antibiotice orale (tetracicline) sau, de asemenea, izotretinoin.

Pentru rinofimă, pacientul poate opta pentru laser cu dioxid de carbon, care oferă rezultate promițătoare în reducerea inflamației nazale. De asemenea, laserul și lumina pulsată pot ameliora telangiectaziile (vasele de sânge dilatate).

Deși este o boală a pielii care afectează puternic aspectul pacientului, tratamentele sunt încă în dezvoltare. Cu toate acestea, este important să știm că nu este o afecțiune periculoasă. Consultă un medic dacă ai simptome sugestive ale acestei boli de piele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • van Zuuren, Esther J. “Rosacea.” New England Journal of Medicine 377.18 (2017): 1754-1764.
  • Gallo, Richard L., et al. “Standard classification and pathophysiology of rosacea: The 2017 update by the National Rosacea Society Expert Committee.” Journal of the American Academy of Dermatology 78.1 (2018): 148-155.
  • Plewig, Gerd, Bodo Melnik, and WenChieh Chen. “Rosacea Therapy.” Plewig and Kligman ́ s Acne and Rosacea. Springer, Cham, 2019. 559-572.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.