Caracteristici și tratamente pentru cuperoză - Doza de Sănătate
 

Caracteristici și tratamente pentru cuperoză

Cuperoza nu este o boală din punct de vedere medical, ci o problemă estetică care poate duce la rozacee. Așadar, trebuie să consulți un medic dermatolog pentru că aceasta ar putea fi primul simptom al unei probleme mai grave.
Caracteristici și tratamente pentru cuperoză

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Cuperoza este o afecțiune dermatologică care poate duce la rozacee sau la alte probleme grave dacă nu este tratată. Apariția petelor roșiatice pe piele din cauza modificărilor de temperatură este principala caracteristică a cuperozei. Nu este o boală din punct de vedere medical, ci este, în principal, o problemă estetică. În acest articol, vom discuta despre caracteristici și tratamente pentru cuperoză.

Roșeața feței este normală în anumite circumstanțe, mai ales în timpul iernii din cauza temperaturilor reci. Cu toate acestea, dacă roșeața devine permanentă și se intensifică în timp, problema ar putea fi cuperoza.

Această problemă inestetică afectează mai mult femeile decât bărbații și apare ca urmare atât a cauzelor externe, cât și a celor interne. Este, de asemenea, mai frecventă la cei cu pielea deschisă la culoare sau palidă. Este important să obții cât mai curând posibil un diagnostic corect pentru a primi un tratament adecvat.

Cuperoza: caracteristici

Femeie care are cuperoză

Cuperoza este o anomalie vasculară care se manifestă în principal în capilare și arteriole. Aceste vase de sânge au o elasticitate foarte mică. Astfel, atunci când circulația la nivelul pielii crește brusc, pielea devine roșie pentru că vasele de sânge nu sunt elastice și revin cu greu la starea lor normală.

În general, zonele roșiatice sunt obrajii, bărbia și nasul, deși pot apărea oriunde pe față sau decolteu. Oricine este predispus la acest tip de roșeață, dar, de obicei, este doar temporar. Când devine permanent, apare rozaceea.

Acest tip de afecțiune a pielii are două faze. În prima, există doar roșeață a unor zone ale feței sau ale decolteului, care la început dispare rapid. Cu toate acestea, situația progresează și se permanentizează. În a doua fază, apare telangiactazia, cunoscută adesea sub numele de vene în pânză de păianjen.

Telangiactazia arată ca o mică pânză roșiatică cu linii subțiri ca pânza unui păianjen (de unde și denumirea afecțiunii). Acestea variază de la roșu la violet deschis și sunt un semn clar al prezenței rozaceei.

Originea cuperozei

Așa cum am spus mai sus, această anomalie vasculară apare din cauza lipsei de elasticitate a vaselor de sânge. Atunci când vasele mici se dilată din orice motiv, rămân așa și nu se mai pot contracta. Apoi, ele devin mai vizibile prin piele. Acesta este motivul pentru care există zone roșiatice.

De asemenea, factorii care pot duce la dilatarea acestor vase mici pot fi:

  • Modificările bruște de temperatură
  • Factorii meteorologici, precum vântul excesiv
  • Umflăturile sau traumele minore la nivelul pielii
  • Fumatul
  • Aportul excesiv de alcool
  • Aplicarea iritanților pe față
  • Supraexpunerea la soare sau la lămpi UVA
  • Stresul ridicat sau anxietatea
  • Mesele picante
  • Modificările hormonale
  • Hipertensiunea arterială sau diabetul
  • Utilizarea medicamentelor cu corticosteroizi

Nu se cunoaște cauza exactă pentru care apare cuperoza. Cu toate acestea, știm că genetica joacă un rol important. Așadar, este normal ca această anomalie să apară la persoanele care au părinți afectați de cuperoză.

Tratamente pentru cuperoză

Piele înainte și după aplicarea de tratamente pentru cuperoză

Medicul dermatolog este singurul în măsură să prescrie tratamente pentru cuperoză!

Principala manifestare a cuperozei este apariția zonelor roșiatice și a venelor în pânză de păianjen. Uneori, acestea sunt însoțite de o senzație de arsură sau durere localizată. În unele cazuri, această afecțiune este prima fază a rozaceei, o altă afecțiune a pielii. Acest lucru este deosebit de frecvent dacă se manifestă prin pete faciale sau pustule.

Mulți oameni nu au probleme după faza inițială. În orice caz, o idee bună este să consulți un dermatolog atunci când apar primele simptome. Boala este mult mai ușor de controlat atunci când începi tratamentul devreme.

Prevenirea este, de obicei, mai eficientă decât orice tip de tratament atunci când vine vorba de problemele dermatologice. Deoarece cauza cuperozei este încă un mister pentru știință, tot ce îți putem recomanda este să adopți o rutină zilnică de îngrijire a pielii folosind produse adecvate tipului tău de piele și să urmezi obiceiuri de viață sănătoase.

Odată ce cuperoza se manifestă, tratamentul va depinde de severitatea acesteia. În general, există anumite creme care pot reduce fluxul sanguin în zona afectată. Există și anumite medicamente care te pot ajuta. Cu toate acestea, tratamentul vascular cu laser este mult mai eficient. În funcție de situația ta particulară, medicul îți va propune cea mai potrivită opțiune de tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Oliveros, A. M. (2012). Rósacea, cuperosis y arañas vasculares: Curso” Abordaje de los principales problemas dermatológicos des de la farmacia comunitaria”. Aula de la farmacia: revista profesional de formación continuada, 8(89), 29-37.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.