Aplicarea corticosteroizilor topici: informații esențiale
Aplicarea corticosteroizilor topici trebuie făcută cu grijă dacă suferi de anumite tulburări cutanate. Există două aspecte importante: primul este reprezentat de teama de a folosi asemenea produse, iar cel de-al doilea constă în reacțiile adverse care pot surveni atunci când faci abuz de corticosteroizi topici.
Teama de a folosi corticosteroizi topici are la bază ideea că aceștia ar putea produce efecte secundare asemănătoare celor sistemici.
Printre efectele secundare ale corticosteroizilor sistemici se numără inflamațiile, câștigul în greutate și riscul de a dezvolta osteoporoză. Este important de reținut faptul că abuzul de corticosteroizi topici poate avea consecințe la fel de grave, mai ales dacă produsul folosit este foarte puternic sau a fost aplicat pe o suprafață mare de piele.
Abuzul de corticosteroizi topici poate cauza și tahifilaxie. Atunci când aplici produsul, acesta funcționează și te ajută să te simți mai bine. Drept consecință, aplici produsul în mod repetat, ignorând posibilitatea apariției consecințelor negative.
Aplicarea corticosteroizilor topici și posibilele reacții adverse
Din cauza modului în care sunt aplicați, efectele secundare ale corticosteroizilor topici vizează cu precădere pielea. De pildă, cea mai frecventă reacție adversă este atrofia stratului exterior al pielii. Vergeturile, creșterea excesivă a părului și acneea constituie efecte secundare mai rare.
Dacă folosești corticosteroizi topici și nu observi nicio ameliorare, consultă imediat un medic. Acesta va controla leziunea și, în cazul în care este necesar, îți va schimba tratamentul.
Ce factori influențează absorbția corticosteroizilor topici?
Efectele ingredientelor active depind de anumite aspecte, cum ar fi:
Permeabilitatea pielii
Există câțiva factori relevanți în ceea ce privește modul în care pielea absoarbe un corticosteroid topic:
- Vârsta: Pielea este mai permeabilă la copii și la persoanele în vârstă. Efectele produsului sunt direct proporționale cu permeabilitatea pielii.
- Localizarea problemei: Efectele corticosteroizilor topici depind și de regiunea pe care le aplicăm. Cele mai permeabile regiuni sunt membranele mucoase.
- Tipul bolii și starea pielii: Dacă pielea prezintă leziuni, medicamentul poate fi absorbit mai ușor. Însă leziunile cronice produc îngroșarea pielii, ceea ce îngreunează absorbția.
Tipul de produs aplicat
Avem la dispoziție mai multe tipuri de corticosteroizi topici. Printre altele, pielea tratată cu ele trebuie să aibă un aspect plăcut, pentru ca stima de sine a pacientului să nu fie afectată.
Soluțiile și gelurile sunt, de obicei, folosite pentru a trata dermatita acută, pe când emulsiile și cremele sunt utile împotriva leziunilor subacute. În general, unguentele pot trata probleme cronice precum xeroza.
Toți corticosteroizii topici sunt la fel?
Fiecare corticosteroid topic are propriul său ingredient activ și prezintă o potență diferită. Doar un specialist îți poate spune ce tratament este potrivit pentru tine. Acesta va lua în considerare potența și posibilele efecte secundare ale fiecărui medicament în parte. Optarea pentru un produs adecvat va depinde de pacient, de localizarea problemei și de tipul de leziune.
Corticosteroizii cu potență slabă sunt utili în tratarea leziunilor faciale și pot fi folosiți pentru cel mult cinci zile. Dacă leziunea se află într-o altă regiune a corpului, medicul va prescrie un corticosteroid topic cu potență medie, care poate fi folosit cel mult zece zile.
Ar putea să te intereseze:
Un tratament pe bază de corticosteroizi topici nu trebuie niciodată întrerupt brusc. Dacă produsul nu dă randament, treci la unul cu o potență diferită.
Alege cel mai bun corticosteroid topic pentru tine
Când ești nevoit să aplici un corticosteroid topic, este important să alegi produsul cel mai potrivit pentru tine, în funcție de tratamentul prescris de medic. Așa cum am menționat anterior, o patologie acută diferă de una cronică.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Azparren, A., Servicio, A., & Farmacéuticas, D. P. (2009). Corticoides tópicos. Boletín de Información Farmacoterapéutica de Navarra.
-
Grau, P. S. (2006). Corticoides tópicos. Actualización Topical steroids. Un update. Med Cutan Iber Lat Am.
-
Casado-Verrier, B., Sanz-Canalejas, L., Gómez-Fernández, C., Pagán, B., López, M., & Casado-Jiménez, M. (2012). Síndrome de Cushing iatrogénico por corticoides tópicos en dos adultos. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana. https://doi.org/10.4464/MD.2012.40.2.5012