Ce sunt corticosteroizii? Utilizări și efecte adverse - Doza de Sănătate
 

Ce sunt corticosteroizii? Utilizări și efecte adverse

Medicamentele pe bază de corticosteroizi sunt utilizate în mai multe scopuri datorită numărului mare de procese fiziologice pe care aceste substanțe le pot influența.
Ce sunt corticosteroizii? Utilizări și efecte adverse
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce sunt corticosteroizii? Aceste substanțe reprezintă medicamente foarte puternice. Prin urmare, ar trebui să îi iei întotdeauna sub supraveghere medicală. Nu poți și nu ar trebui să cumperi acest tip de medicamente fără prescripție medicală.

Ce sunt corticosteroizii?

Aceste medicamente includ o varietate de hormoni care aparțin grupului steroizilor produși de cortexul glandelor suprarenale. Corticosteroizii sunt implicați într-o mare varietate de mecanisme fiziologice, inclusiv următoarele:

Există medicamente corticosteroide sintetizate artificial în anumite scopuri terapeutice, cum ar fi tratamentul bolii Crohn și ameliorarea durerilor articulare.

Medicamentele pe bază de corticosteroizi

Tipuri și indicații terapeutice

Bărbat care știe ce sunt corticosteroizii sub formă de pastile
Medicamentele cu corticosteroizi se eliberează doar cu prescripție medicală, așadar nu trebuie sub nicio formă să le consumi pe cont propriu.

Companiile farmaceutice produc aceste medicamente în mod artificial. Prin urmare, corticosteroizii vin sub diferite forme în funcție de utilizarea lor.

Iată câteva dintre cele mai utilizate forme:

  • Inhalarea medicamentelor pe bază de corticosteroizi. Această formă este utilizată pentru astm sau pentru persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). De asemenea, inhalatoarele sunt adesea utilizate ca măsură de urgență în anumite cazuri de bronșită acută. Aceste tratamente sunt utilizate pe termen lung și necesită supraveghere medicală și monitorizare continuă.
  • Corticosteroizii orali sub formă de tablete. Principala lor utilizare este tratamentul bolilor inflamatorii, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.
  • Medicamentele cu corticosteroizi topici. Acestea sunt utilizate în caz de eczemă, dermatită atopică și psoriazis. De asemenea, sunt administrate pentru a reduce inflamațiile.
  • Corticosteroizii injectabili. Acesta este tipul administrat pe cale intravenoasă pentru anumite boli sistemice de tip autoimun. Corticosteroizii administrați intramuscular au ca scop principal tratamentul durerilor articulare.

Mecanismul de acțiune și farmacologia

Oase care pierd calciu
Osteoporoza este un efect advers al administrării de medicamente cu corticosteroizi din cauza impactului lor negativ asupra rezervei de calciu.

Corticosteroizii trebuie să intre în citoplasmă, unde se vor lega de receptori. Odată ce se formează complexul hormon-receptor, aceștia intră în nucleul celulei și interacționează cu ADN-ul. Rezultatul acestei interacțiuni este sinteza proteinei specifice care va îndeplini funcția dorită.

Efecte secundare

Medic care măsoară tensiunea arterială
Din cauza creșterii concentrației de anumite minerale (precum sodiul) și retenției de apă, pot apărea edeme și tensiune arterială ridicată.

Deoarece aceste medicamente influențează un număr mare de procese fiziologice, efectele secundare variază. În general, efectele secundare sunt direct proporționale cu utilizarea corticosteroizilor. Prin urmare, principalul declanșator al reacțiilor adverse este aportul necorespunzător și oprirea bruscă a tratamentului.

Iată care sunt cele mai des întâlnite reacții adverse date de administrarea de corticosteroizi:

  • De obicei, aceste medicamente afectează sistemul imunitar. Prin urmare, crește susceptibilitatea la infecții, deoarece aceste medicamente reprezintă un agent imunosupresor.
  • În plus, corticosteroizii au efecte adverse asupra mușchilor scheletici și pot declanșa miopatie, osteoporoză și necroză osoasă.
  • De asemenea, pot declanșa probleme gastro-intestinale, cum ar fi pancreatita și ulcerul peptic. Aceste două reacții adverse sunt cele mai des întâlnite.
  • Corticosteroizii pot produce hipertensiune arterială din cauza retenției de lichide ce apare în organism.
  • Acneea, hirsutismul, vergeturile și echimozele sunt unele dintre cele mai frecvente reacții adverse ale administrării de corticosteroizi.
  • Modificările stării de spirit, precum sentimentele de euforie, insomnia, depresia și psihoza sunt reacții adverse din sfera neuropsihiatrică. Aceste simptome pot apărea atunci când se administrează un tratament cu corticosteroizi. Cu toate acestea, manifestările de acest tip sunt mai puțin probabile.
  • De asemenea, pot apărea probleme oftalmologice, cum ar fi cataracta și glaucomul.
  • În plus, există un risc crescut de probleme endocrinologice și metabolice. Printre acestea din urmă se numără intoleranța la glucoză, diabetul, creșterea în greutate și hiperlipidemia.
  • Există un risc crescut de suprimare a creșterii din cauza relației strânse dintre corticosteroizi și hormonul de creștere. Aceasta include suprimarea axei glandei hipotalamice-hipofizo-suprarenale, printre alte efecte.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Warrington, T. P., & Bostwick, J. M. (2006). Psychiatric adverse effects of corticosteroids. Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.4065/81.10.1361
  • Grau, P. S. (2006). Corticoides tópicos. Actualización. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana.
  • Jares, E., & Pignataro, O. (2002). Mecanismos moleculares de acción de los corticoides. Archivos de Alergia e Inmunología Clínica.
  • Lipworth, B. J. (1999). Systemic Adverse Effects of Inhaled Corticosteroid Therapy. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.9.941
  • Frew, J. W., & Murrell, D. F. (2012). Corticosteroid Use in Autoimmune Blistering Diseases. Immunology and Allergy Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.iac.2012.04.008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.