Ce sunt antibioticele cu spectru larg? - Doza de Sănătate
 

Ce sunt antibioticele cu spectru larg?

Antibioticele cu spectru larg sunt un instrument excelent pentru tratarea mai multor infecții bacteriene. Cu toate acestea, există un dezavantaj major: provoacă rezistență.
Ce sunt antibioticele cu spectru larg?

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Ce sunt antibioticele cu spectru larg? Acestea sunt medicamente eficiente în distrugerea unui număr mare de bacterii. Află ce sunt, cum acționează și care sunt consecințele suprautilizării lor în acest articol.

Ce sunt antibioticele cu spectru larg?

Antibioticele cu spectru larg pot reduce foarte mult populația de bacterii prin distrugerea unui număr mare de tipuri de microorganisme patogene. În schimb, antibioticele cu spectru îngust (specifice) acționează numai asupra unui anumit tip de bacterii.

De obicei, antibioticele cu spectru larg sunt bacteriostatice. Prin urmare, acestea nu distrug bacteriile. În schimb, le împiedică dezvoltarea și reproducerea. Drept urmare, populația bacteriană ajunge să dispară. Această acțiune constă în inhibarea sintezei proteinelor din bacterii, ceea ce le împiedică să se înmulțească.

Datorită eficienței sporite a acestora, apare și una dintre marile probleme a utilizării lor: antibioticele cu spectru larg pot ajunge să elimine bacteriile sănătoase benefice pentru flora endogenă.

Pe piață, există un număr mare de antibiotice. Acest lucru se datorează dezvoltării de noi antibiotice pentru a le înlocui pe cele vechi și ineficiente. Bacteriile ajung adesea să dezvolte rezistență la aceste medicamente.

Să aruncăm o privire asupra principalelor tipuri de antibiotice cu spectru larg.

Amoxicilină și acid clavulanic (AMC)

Sistemul digestiv uman
Pe lângă atacarea bacteriilor patogene, antibioticele distrug și flora bacteriană benefică pentru organism.

Acest tip de antibiotice are un mecanism diferit de acțiune. Medicamentele uzuale asociază doi compuși. Pe de o parte, amoxicilina previne sinteza pereților bacterieni. Pe de altă parte, acidul clavulanic întărește acțiunea amoxicilinei.

Acest tip de antibiotice cu spectru larg este utilizat frecvent pentru tratarea infecțiilor respiratorii. Datorită utilizării sale răspândite și puțin riguroase, AMC duce la apariția rezistenței bacteriene și provoacă o problemă globală de sănătate.

Tetracicline

Tetraciclinele sunt o serie de compuși care au o structură chimică și un mecanism de acțiune comune. Acestea sunt menite să inhibe sinteza proteinelor din bacterii.

Utilizarea medicală a tetraciclinelor este destul de limitată. Acest lucru se datorează efectelor potențial toxice pe care le au asupra organismului. Medicii le prescriu, de obicei, pentru a trata infecția cu Chlamydia trachomatis , bruceloza sau infecția cu Mycoplasma.

Cloramfenicol

Cloramfenicolul acționează, de asemenea, prin inhibarea sintezei proteinelor bacteriene.

Cloramfenicolul este folosit pentru a trata infecțiile cauzate de Salmonella, unele tipuri de meningită și pneumonia. Acest antibiotic interferează cu funcționarea normală a enzimelor ficatului. Prin urmare, medicii trebuie să monitorizeze cu atenție administrarea medicamentului.

Macrolide

Acest tip de antibiotice au, de asemenea, un spectru larg, chiar dacă sunt ceva mai specifice. La fel ca în cazurile anterioare, mecanismul lor de acțiune este de a inhiba sinteza proteinelor bacteriene.

Eritromicina este considerată a fi unul dintre antibioticele mai puțin toxice. Este utilizată pentru tratarea anumitor cazuri de pneumonie cauzată de Mycoplasma pneumoniae sau Legionella pneumophila.

Rezistența produsă de antibioticele cu spectru larg

Ce sunt antibioticele cu spectru larg ce provoacă rezistență
Rezistența la antibiotice este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial.

Antibioticele cu spectru larg pot fi o opțiune excelentă pentru tratarea anumitor infecții. Cu toate acestea, utilizarea lor excesivă provoacă o problemă gravă de sănătate din cauza rezistenței pe care bacteriile o pot dobândi la tratament.

Orice antibiotic este capabil să provoace rezistență. Tulpinile bacteriene pot suferi mutații și evoluează rapid. Prin urmare, unele dintre acestea vor ajunge să devină rezistente la compusul administrat.

Problema se agravează atunci când aceste tulpini rezistente continuă să infecteze populația și nu există antibiotice eficiente care să lupte împotriva lor. Drept urmare, se creează constant noi antibiotice (antibiotice din a doua și a treia generație). Cu toate acestea, problema nu se rezolvă și apar noi tipuri de bacterii rezistente.

Utilizarea greșită a antibioticelor cu spectru larg a devenit o problemă la nivel global. Numeroase microorganisme patogene devin rezistente la antibiotice, iar medicii nu mai reușesc să trateze infecțiile.

În același timp, există și problema rezistenței încrucișate. Acest lucru se întâmplă atunci când un tip de bacterii devine rezistent la orice medicament antibiotic, nu doar la cele cu spectru îngust.

Din această cauză, este esențial să tragem un semnal de alarmă cu privire la pericolele abuzului de antibiotice. Rezistența bacteriilor afectează deja sănătatea globală și duce la dezvoltarea amplă a infecțiilor pe care credeam că le-am eradicat deja.

Discută cu medicul specialist dacă ai orice fel de nelămuriri cu privire la antibiotice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Neu HC. The crisis in antibiotic resistance.  Science.1992;257:1064-1073.
  • Kaur, S. P., Rao, R., & Nanda, S. (2011). Amoxicillin: A broad spectrum antibiotic. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.
  • Levy SB. Confronting multidrug resistance: a role of each of us.  JAMA.1993;269:1840-1842.
  • Schrag S, Perrot V. Reducing antibiotic resistance.  Nature.1996;381:120-121.
  • Kenyon, S. L., Taylor, D. J., & Tarnow-Mordi, W. (2001). Broad-spectrum antibiotics for preterm, prelabour rupture of fetal membranes: The ORACLE I randomised trial. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(00)04233-1

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.