Antibiotice naturale împotriva infecțiilor ușoare - Doza de Sănătate
 

Antibiotice naturale împotriva infecțiilor ușoare

Medicamentele antibiotice trebuie utilizate doar în caz de infecții grave. Utilizarea acestora contra fiecărei infecții a întărit virusurile, ciupercile și bacteriile. Însă în natură există numeroase plante, rădăcini și flori care pot fi utilizate ca antibiotice naturale pentru infecții ușoare.
Antibiotice naturale împotriva infecțiilor ușoare
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

O alternativă excelentă pentru a avea grijă de sănătate este utilizarea unor antibiotice naturale împotriva infecțiilor ușoare. De fapt, antibioticele fabricate de industria farmaceutică sunt destinate infecțiilor grave. Utilizarea acestora în mod frecvent are efecte adverse: bacteriile devin din ce în ce mai rezistente.

Natura este foarte bogată. Aceasta oferă o mulțime de variante pentru a combate infecțiile care pun stăpânire pe organismul nostru. Antibioticele naturale au fost utilizate dintotdeauna, efectele lor benefice fiind foarte cunoscute. Însă cu timpul am început să le punem în plan secundar și să dăm prioritate antibioticelor din comerț. În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva exemple de antibiotice naturale împotriva infecțiilor ușoare.

Ce trebuie să știm despre antibiotice?

Medicamente antibiotice

Utilizarea frecventă a antibioticelor face ca bacteriile să devină din ce în ce mai rezistente. Multe tipuri de infecții însă nu necesită un tratament cu antibiotice din comerț. Cu toate acestea, în ultima perioadă antibioticele sunt administrate în cantități exagerate pentru a trata diferite tipuri de infecții. Însă, de exemplu, în cazul infecțiilor cauzate de un virus, antibioticele nu acționează în mod eficient.

De fapt, utilizarea exagerată a antibioticelor afectează microbiota intestinului. Antibioticele ucid bacteriile intestinale „bune”, afectând ritmul recuperării în caz de îmbolnăvire.

Antibiotice naturale împotriva infecțiilor ușoare

1. Ridichi

Ridichea este unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale împotriva infecțiilor ușoare. Indiferent dacă este roșie sau albă, această plantă rădăcinoasă este mai eficientă decât medicamentele pe bază de chimicale atunci când este vorba despre o infecție ușoară. De asemenea, aceasta este o legumă frecvent utilizată și apreciată în salate sau pe lângă carne și pește.

Ridichea este foarte eficientă în tratarea sinuzitei și în tratamentul infecțiilor de tract respirator, cum ar fi răceala, gripa sau congestia pulmonară. Este eficientă și pentru combaterea combaterea infecțiilor de tract urinar și s-a dovedit că ajută la protecția împotriva agenților cancerigeni. În aceste condiții, ridichea poate reduce capacitatea de răspândire a tuturor tipurilor de celule canceroase.

2. Acacia

Acacia este foarte utilă în tratamentul infecțiilor cutanate, respiratorii și urinare. Putem profita de aceasta pentru a combate diferite infecții ușoare sau răni. Efectul său antibiotic se datorează alcaloizilor din compoziția sa.

Proprietățile medicinale ale acaciei sunt prezente în florile sale, din care putem prepara infuzii și băuturi tonice. Semințele și scoarța copacului de acacia sunt însă toxice.

3. Eucalipt

Antibiotice naturale împotriva infecțiilor cu ulei de eucalipt

Uleiul de eucalipt se regăsește printre cele mai bune antibiotice naturale împotriva infecțiilor ușoare ale căilor respiratorii. Acest ulei este bogat în cineol, o substanță cu proprietăți antibiotice și antivirale, utilă într-un număr mare de afecțiuni. De asemenea, uleiul de eucalipt poate fi utilizat pentru a ataca bacteriile care produc carii și gingivită.

Eucaliptul este un analgezic și un stimulent puternic al sistemului imunitar. Dacă amestecăm părți egale de ulei de eucalipt și oțet de mere, obținem un antiseptic eficient pentru tratarea rănilor, a furunculelor și a înțepăturilor de insecte.

4. Hydrastis canadensis

Hydrastis canadensis (fără denumire comună în limba română) este o plantă medicinală ce conține substanțe nutritive esențiale.

Planta este bogată în berberină, o substanță care este foarte eficientă împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor. Consumată sub formă de infuzie, planta este ideală pentru tratarea afecțiunilor de tract urinar, ale gâtului sau ale pielii.

5. Lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce este unul dintre antibioticele naturale ideale pentru a trata infecțiile bucale. Extractul obținut din această rădăcină poate fi de mare ajutor în menținerea sănătății dinților și a gingiilor. De asemenea, planta are un puternic efect antiviral și este eficientă și împotriva herpesului.

Lemnul dulce este utilizat frecvent în medicina chinezească. Poate contribui la prevenirea ulcerului gastric, fiind eficient împotriva agentului patogen Helicobacter pylori. Cu toate acestea, nu trebuie administrat în cantități sau pe perioade de timp exagerate, deoarece poate provoca dureri de cap, oboseală sau tensiune arterială crescută.

6. Extract de semințe de grepfrut

Antibiotice naturale împotriva infecțiilor cu ulei de grepfrut

Extractul se obține la prima presare la rece a semințelor de grepfrut. Acest extract este un dezinfectant natural excelent și are un efect antibiotic puternic în tratarea mai multor afecțiuni. Este eficient împotriva fungilor, bacteriilor, virusurilor și paraziților intestinali.

Poate fi utilizat atât la nivel intern, cât și extern. La nivel intern, crește eficiența sistemului imunitar. Aplicat pe răni și tăieturi, previne infectarea acestora.

Antibiotice naturale împotriva infecțiilor ușoare: concluzii

Natura oferă mai multe variante pentru a combate diverse tipuri de infecții. În ultima perioadă, am început să credem că antibioticele din comerț sunt singurele substanțe care ne pot ajuta. Nu le utilizăm doar pentru tratarea infecțiilor noastre, ci le folosim în cantități exagerate și în creșterea animalelor.

Am ajuns însă la punctul în care bacteriile și virusurile au devenit foarte rezistente, motiv pentru care avem nevoie de antibiotice și mai puternice. Antibioticele naturale întăresc însă sistemul imunitar, iar organismul uman poate face față infecțiilor pe cont propriu. Merită să încercăm să utilizăm opțiuni cât mai naturale pentru infecții ușoare.

Nu uita, dacă ai infecții persistente sau grave, trebuie neapărat să consulți un medic specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Buhner, Stephen Harrod. Antibióticos naturales. Obelisco, 2002.
  • Cabrera Cao, Yanet, Alejandro Fadragas Fernández, and Lázaro Gregorio Guerrero Guerrero. “Antibióticos naturales: Mito o realidad.” Revista Cubana de Medicina General Integral 21.3-4 (2005): 0-0.
  • Elaissi, Ameur, et al. “Chemical composition of 8 eucalyptus species’ essential oils and the evaluation of their antibacterial, antifungal and antiviral activities.” BMC complementary and alternative medicine 12.1 (2012): 81.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.