5 remedii naturale pentru infecția cu HPV - Doza de Sănătate
 

5 remedii naturale pentru infecția cu HPV

În acest articol îți prezentăm câteva metode naturale pentru a trata infecția cu virusul Papiloma uman. Aceste tratamente contribuie la eliminarea infecției care a provocat dezvoltarea virusului.
5 remedii naturale pentru infecția cu HPV

Ultima actualizare: 05 noiembrie, 2022

Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este o infecție cu transmitere sexuală care, în anumite circumstanțe, poate cauza cancer. Prin urmare, este important să găsești un tratament bun care să prevină reapariția virusului. Citește în continuare pentru a descoperi câteva remedii naturale pentru infecția cu HPV.

Ce trebuie să știi despre infecția cu HPV?

În primul rând, este foarte important să te informezi în privința acestui agent patogen. Scopul este de a preveni transmiterea și dezvoltarea sa.

HPV este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Din păcate, majoritatea oamenilor nu conștientizează prezența sa deoarece, în multe cazuri, infecția este asimptomatică. 

În total, există în jur de 100 de tipuri de virusuri în acest grup. Cu toate acestea, unele prezintă riscuri mai mari decât celelalte, putând duce chiar la dezvoltarea cancerului dacă nu sunt tratate corespunzător.

HPV provoacă infecții în mucoasă și piele sub formă de condiloame sau negi prezenți, în principal, la nivelul sistemului reproducător bărbătesc sau femeiesc.

În general, infecția cu virusul Papiloma uman este temporară și nu prezintă riscuri majore pe termen lung. Dacă este tratată corespunzător, aceasta dispare într-un an. Prin urmare, este important să îți faci controale ginecologice regulate. Prin intermediul testului Papanicolau și a colonoscopiei, medicul poate observa prezența negilor pe colul uterin.

HPV: prevenire și tratare

Remedii naturale pentru infecția cu HPV la femei

Potrivit Jurnalului Asociației Medicale Americane, HPV este asociat în mod direct cu vârsta și activitatea sexuală. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. Numărul de cazuri scade odată cu înaintarea în vârstă. Medicii consideră că motivul este faptul că relațiile sunt mai stabile și monogame de la o anumită vârstă.

Oricum ar fi, prevenția este foarte importantă. Prin urmare, medicii recomandă practicarea sexului protejat și testările periodice (atât la femei, cât și la bărbați).

Există un vaccin care poate fi administrat fetelor adolescente, însă nu se știe dacă acesta este eficient, întrucât studiile nu sunt 100% concludente.

Întrucât femeile nu sunt singurele purtătoare ale virusului, multe studii științifice arată că și băieții ar trebui vaccinați.

Atunci când apar negii genitali, ginecologul poate opta pentru eliminarea acestora cu acizi speciali, crioterapie (înghețarea zonei afectate) sau incizie electro-chirurgicală (cu energie electrică de înaltă tensiune).

În realitate, nu există un tratament care să elimine complet infecția cu HPV. Cu toate acestea, avem la dispoziție diverse metode naturale de a preveni infecția și reapariția negilor. 

Din diverse motive (schimbări hormonale sau emoționale) virusul Papiloma uman revine în organism și produce leziunile amintite. Din fericire, îți poți întări sistemul imunitar și poți împiedica virusul să „iasă din ascunzătoare” dacă apelezi la următoarele remedii naturale pentru infecția cu HPV:

Remedii naturale pentru infecția cu HPV

1. Usturoi

Usturoiul pe lista de remedii naturale pentru infecția cu HPV

Usturoiul are numeroase beneficii pentru sănătate. Unul dintre principalele sale componente este alicina, care are efecte antimicrobiene.

  • Poți consuma capsule de usturoi rafinate (care se găsesc în magazinele naturiste) sau poți mări aportul de usturoi crud din alimentație.

2. Ulei de arbore de ceai

Remedii naturale pentru infecția cu HPV precum uleiul de arbore de ceai

Acesta este unul dintre cele mai folosite tratamente naturiste pentru negii genitali. Uleiul de arbore de ceai este antiviral, antifungic și antibacterian. Acesta dezinfectează rănile, tratează infecțiile și nu provoacă reacții negative la nivelul pielii (chiar dacă nu este diluat).

  • Tratamentul este simplu: înmoaie o bucată de vată în ulei de arbore de ceai și aplic-o pe zona afectată seara, înainte de culcare.

3. Ulei de ricin

Uleiul de ricin pe lista de remedii naturale pentru infecția cu HPV

În acest caz, tratamentul include și folosirea bicarbonatului de sodiu. Atât acest ingredient, cât și uleiul de ricin ajută la eliminarea treptată a negilor, fiind printre cele mai bune remedii naturale pentru infecția cu HPV. Tratamentul de mai jos poate cauza usturimi și nu ajută la uciderea virusului, ci numai la tratarea negilor.

  • Adaugă într-un vas două sau trei picături de ulei de ricin cu o lingură de bicarbonat de sodiu.
  • Amestecă ingredientele până formezi o pastă. Aplic-o pe zona afectată.

4. Miere de albine și propolis

Mierea și propolisul sunt remedii naturale pentru infecția cu HPV

Produsele apicole sunt excelente pentru întărirea sistemului imunitar. Prin urmare, dacă ai fost diagnosticată cu HPV, este indicat să consumi aceste alimente pentru a slăbi rezistența virusului.

  • Este simplu: Consumă o lingură de propolis sau miere de albine în fiecare dimineață (înainte de micul dejun) sau servește-o unsă pe un fursec sau pe o felie de pâine prăjită.
  • Unele persoane adaugă miere în ceai, însă, dacă este expus la temperaturi mari, acest produs își pierde o mare parte din proprietăți.

5. Suc

Citricele ca remedii naturale pentru infecția cu HPV

O altă modalitate de a-ți întări sistemul imunitar și de a combate virusul Papiloma uman este consumul de suc de fructe și fructe ca atare, mai alescitrice.

Vitamina C din portocale, grepfrut și limetă este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru infecția cu HPV și alte boli cauzate de bacterii și virusuri. Bea suc de fructe în fiecare zi, de preferat înainte de micul dejun și preparat acasă la tine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baleka Mutombo A, Tozin R, Kanyiki H, Van Geertruyden JP, Jacquemyn Y. Impact of antiviral AV2 in the topical treatment of HPV-associated lesions of the cervix: Results of a phase III randomized placebo-controlled trial. Contemp Clin Trials Commun. 2019 May 16;15:100377.
  • Braaten KP, Laufer MR. Human Papillomavirus (HPV), HPV-Related Disease, and the HPV Vaccine. Rev Obstet Gynecol. 2008 Winter;1(1):2-10.
  • Massa S, Pagliarello R, Paolini F, Venuti A. Natural Bioactives: Back to the Future in the Fight against Human Papillomavirus? A Narrative Review. J Clin Med. 2022 Mar 7;11(5):1465.
  • Markum E, Baillie J. Combination of essential oil of Melaleuca alternifolia and iodine in the treatment of molluscum contagiosum in children. J Drugs Dermatol. 2012 Mar;11(3):349-54.
  • Meloni G, Milani M. Efficacy and Tolerability of Topical Green Tea Extract (Polyphenon E) Application in a “Therapy-Resistant” Plantar Wart. Case Rep Dermatol. 2018 May 18;10(2):127-132.
  • Millar BC, Moore JE. Successful topical treatment of hand warts in a paediatric patient with tea tree oil (Melaleuca alternifolia). Complement Ther Clin Pract. 2008 Nov;14(4):225-7.
  • Mousavi, Z. B., Mehrabian, A., Golfakhrabadi, F., & Namjoyan, F. (2018). A clinical study of efficacy of garlic extract versus cryotherapy in the treatment of male genital wart. Dermatologica sinica36(4), 196-199.
  • Soheili M, Keyvani H, Soheili M, Nasseri S. Human papilloma virus: A review study of epidemiology, carcinogenesis, diagnostic methods, and treatment of all HPV-related cancers. Med J Islam Repub Iran. 2021 May 22;35:65.
  • Theisen, L. L., Erdelmeier, C. A., Spoden, G. A., Boukhallouk, F., Sausy, A., Florin, L., & Muller, C. P. Tannins from Hamamelis virginiana bark extract: characterization and improvement of the antiviral efficacy against influenza A virus and human papillomavirus. PloS one. 2014; 9(1): e88062.
  • Mutombo, Alex, Et al. (2019).Impacto del antiviral AV2 en el tratamiento tópico de las lesiones del cuello uterino asociadas al VPH: resultados de un ensayo aleatorizado controlado con placebo de fase III. Contemp Clin Trials Commun. DOI: 10.1016/j.conctc.2019.100377
  • González-Martínez, Gerardo & Núñez-Troconis, José. (2010). Tratamiento de las verrugas genitales: una actualización. Revista chilena de obstetricia y ginecología. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75262015000100012
  • Gomes Martins, L., Et al. (2010). Examen de papanicolaou: factores que influyen a las mujeres a no recibir el resultado. Enfermería Global. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412010000300007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.