8 dintre simptomele cancerului de col uterin - Doza de Sănătate
 

8 dintre simptomele cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este pe locul doi în rândul celor mai frecvente tipuri de cancer la femei. Din fericire, poate fi tratat dacă este detectat la timp. Tocmai de aceea este important să afli care sunt simptomele sale și  să îți faci testul Papanicolau, dacă te confrunți cu ele. 
8 dintre simptomele cancerului de col uterin

Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2019

Cancerul de col uterin este pe locul doi în rândul celor mai frecvente tipuri de cancer la femei. Deși statisticile par îngrijorătoare, acest tip de cancer poate fi prevenit, dar și tratat cu succes dacă este detectat la timp. Astăzi îți prezentăm 8 dintre simptomele cancerului de col uterin cele mai comune.

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin apare la nivelul celulelor de la suprafața cervixului. Totuși, această boală poate fi diagnosticată timpuriu prin intermediul unui consult vaginal, întrucât are o evoluție foarte lentă.

Primul stadiu constă într-o  anomalie precanceroasă numită displazie care abia după o perioadă lungă de timp se transformă în cancer.

Principală cauză a acestui tip de cancer este infecția cu virusul Papiloma Uman (HPV), care se transmite prin contact sexual. Deși anumite infecții dispar de la sine, în acest caz ele pot duce la o dezvoltare anormală a celulelor de la nivelul colului uterin.

La început, nu există simptome evidente, însă pot apărea anumite semne care te ajută să diagnostichezi la timp boala.

Să vedem care sunt acestea.

1. Scădere inexplicabilă în greutate

Pierderea în greutate poate fi una dintre simptomele cancerului de col uterin

Pierderea bruscă în greutate fără a ține dietă sau a face mișcare nu trebuie ignorată sub nicio formă. Da, este un lucru îngrijorător, chiar dacă pare un vis devenit realitate.

Acest simptom poate fi cauzat de mai mulți factori. La pacientele cu cancer de col uterin, apare din cauza lipsei poftei de mâncare și a carențelor nutriționale.

Creșterea anormală de celule poate avea un impact negativ asupra sănătății aparatului digestiv. Astfel, organismul nu mai poate procesa nutrienții în mod corespunzător.

2. Inflamații și retenție de apă

Schimbările de la nivelul celulelor cervixului sunt vizibile ca urmare a unui dezechilibru al proceselor inflamatoare din organism. Acesta duce și la retenția de lichide în țesuturi.

Persoanele care au cancer de col uterin vor observa apariția unor inflamații în partea de jos a abdomenului și a corpului. Asta pentru că boala afectează și vasele sanguine.

3. Cistita este printre simptomele cancerului de col uterin

Cistita se numără printre simptomele cancerului de col uterin

Femeile care au frecvent episoade de cistită trebuie să ia în calcul și posibilitatea că ar putea suferi de cancer de col uterin.

Deși se manifestă mai rar, acest simptom ar putea apărea în urma inflamației cervixului și a vezicii urinare cauzate de cancerul de col uterin. Tumorile au tendința să apese pe aceste organe, blocând transportul urinei și provocând dureri la nivelul tractului urinar.

4. Negii genitali pot fi simptomele cancerului de col uterin

Negii genitali sunt un semn clar al infecției cu HPV, care stă la baza dezvoltării cancerului de col uterin. Pe lângă faptul că sunt inestetici, aceștia se răspândesc foarte ușor.

5. Secreții vaginale neobișnuite

Secrețiile vaginale anormale se numără printre simptomele cancerului de col uterin

Secrețiile vaginale anomale apar în urma unei infecții bacteriene sau a candidozei, afecțiuni care produc un dezechilibru al pH-ului.

Dacă ai o secreție apoasă cu o textură și un miros neobișnuit, este posibil ca ea să fie cauzată de cancerul de col uterin. Modificările de la nivelul celulelor uterine pot provoca scurgeri anormale.

6. Dureri în timpul actului sexual

Există mai mulți factori care provoacă dureri în timpul actului sexual. Chiar și așa, trebuie să iei în considerare și posibilitatea dezvoltării anumitor tumori la nivelul cervixului. Acestea provoacă inflamații care îți afectează lubrifierea naturală.

7. Durerile lombare pot fi simptome ale cancerului de col uterin

Durerile lombare pot fi simptomele cancerului de col uterin

La fel ca și alte tipuri de cancer, cel de col uterin are un impact major asupra proceselor inflamatoare din țesuturile corpului.

Totodată, din cauza problemelor circulatorii, mușchii și țesuturile nu mai primesc o cantitate corespunzătoare de oxigen și nutrienți. Prin urmare, musculatura se contractă, provocând dureri constante.

De cele mai multe ori,  durerea este localizată în zona lombară și la extremități.

8. Anemia este una dintre simptomele cancerului de col uterin

Pe măsura ce boala avansează, corpul nu mai folosește nutrienții așa cum ar trebui, iar pofta de mâncare scade. Această situație provoacă o senzație de  oboseală în timpul zilei, dar și episoade severe de anemie care, printre altele, îți afectează funcțiile cognitive.

Acest simptom este frecvent și în cazul în care cancerul cauzează sângerări neregulate sau menstruații foarte abundente.

Ca femeie, este important să fii atentă la toate aceste simptome. Fă-ți un un test Papanicolau, dacă ai anumite suspiciuni.

Consulturile medicale regulate sunt foarte importante pentru a detecta simptomele cancerului de col uterin și pentru a-l trata cu succes, mai ales dacă ai un istoric familial cu antecedente ale acestei boli.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • World Health Organization. (2013). Comprehensive cervical cancer prevention and control : a healthier future for girls and women. World Health Organisation. https://doi.org/ISBN 978 92 4 150514 7
  • Charles, A. H. (1952). Cancer of the uterine cervix. Postgraduate Medical Journal. https://doi.org/10.1136/pgmj.28.318.227
  • www.cdc.gov/cancer/knowledge. (2007). Inside Knowledge Cervical Cancer Fact Sheet.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.