Cancerul de col uterin: 7 factori de risc - Doza de Sănătate
 

Cancerul de col uterin: 7 factori de risc

Deși nu a fost descoperită o legătură directă, se consideră că un stil de viață sedentar și o dietă nesănătoasă duc la o acumulare de toxine în organism care mărește producția de celule canceroase. 
Cancerul de col uterin: 7 factori de risc

Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2023

Cancerul de col uterin afectează femei din toată lumea. Acesta este cauzat de o creștere anormală de celule în colul uterin, ce formează tumori ce pot deveni maligne.

Deși medicina modernă este capabilă să detecteze și să trateze cancerul de col uterin, acesta rămâne pe locul patru în topul cauzelor decesului în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 59 de ani.

Majoritatea cazurilor apariției sale sunt direct legate de Virusul Papiloma uman (HPV= Human papillomavirus), însă există și alte cauze.

Întrucât multe persoane nu cunosc aceste lucruri, astăzi îți prezentăm 7 factori care au fost asociați cu dezvoltarea cancerului de col uterin. Să vedem despre ce este vorba!

1. Virusul Papiloma uman (HPV)

Cancerul de col uterin previn printr-un vaccin împotriva HPV

98% dintre leziunile precanceroase care se dezvoltă în colul uterin sunt legate de anumite tipuri de HPV. Bărbații poartă acest virus și îl transmit femeilor prin contact sexual.

Una dintre cele mai bune modalități de prevenire a infecției este vaccinarea. Vaccinul este administrat între vârstele de 9 și 45 de ani în trei doze.

2. Întreținerea relațiilor sexuale la vârste fragede

Începerea activității sexuale la o vârstă fragedă poate fi dăunătoare pentru sănătatea unei femei, deoarece uterul său nu este complet dezvoltat, fiind mai predispus la contractarea virusurilor și la îmbolnăvire.

Educația sexuală la vârste mici este esențială pentru a conștientiza acest risc și alte consecințe care pot pune în pericol sănătatea femeilor.

3. Fumatul

Cancerul de col uterin are ca factor de risc fumatul

Fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar, dar joacă un rol fundamental și în apariția altor tipuri de tumori.

Femeile care fumează zilnic sunt supuse unui risc de dezvoltare a cancerului de col uterin de patru ori mai mare decât cele care nu au acest obicei. Acest lucru este pus pe seama substanțelor nocive din tutun care accelerează creșterea celulelor cu potențial cancerigen.

4. Utilizarea prelungită a anticoncepționalelor orale

Deși riscurile sunt minime datorită progreselor înregistrate de-a lungul timpului, folosirea anticoncepționalelor orale pentru mai mult de 5 ani consecutivi poate crește riscul apariției acestui tip de cancer.

Nu uita că aceasta este totuși o posibilitate redusă, cauza principală fiind infecția cu HPV.

5. Stilul de viață sedentar

Sedentarismul te predispune la cancerul de col uterin

Femeile supraponderale care duc un stil de viață sedentar sunt mai predispuse la apariția cancerului de col uterin la maturitate. Sedentarismul provoacă probleme circulatorii și crește riscul contractării unei infecții.

În plus, excesul de grăsime și de toxine stimulează dezvoltarea celulelor tumorale, agravând situația.

6. Infecția cu Chlamydia

Chlamydia este o bacterie comună care poate produce infecții la nivelul aparatului reproducător feminin. Ea se transmite prin contact sexual și poate fi o cauză a infertilității, deoarece provoacă o inflamație în zona pelviană care afectează fertilitatea femeii.

În urma unor analize de sânge, s-a descoperit că femeile care au sau au avut o infecție cu Chlamydia sunt supuse unui risc mai mare de cancer de col uterin decât cele care nu au fost infectate.

În majoritatea cazurilor, femeile infectate nu prezintă simptome exacte. Infecția este de obicei detectată prin intermediul unui consult medical.

Îți recomandăm să citești și:

5 simptome timpurii ale cancerului ovarian

7. Cazurile de cancer de col uterin în familie

Cancerul de col uterin poate fi ereditar

La fel ca în cazul altor tipuri de cancer, și cancerul de col uterin poate fi cauzat de factori genetici.

Femeile care au în istoricul medical al familiei cazuri de cancer de col uterin sunt de două-trei ori mai predispuse să dezvolte această boală decât cele care nu se află în această situație.

Specialiștii sunt de părere că tendința de a dezvolta cancer de col uterin în anumite familii poate fi pusă pe seama unei probleme ereditare care scade abilitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva virusului Papiloma uman.

Analizele regulate sunt cea mai bună modalitate de a preveni această boală. Testele Papanicolau și analizele de HPV sunt esențiale pentru o detectare timpurie a bolii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.