Diferențe între dermatita atopică și seboreică - Doza de Sănătate
 

Diferențe între dermatita atopică și seboreică

Dermatita atopică și seboreică provoacă mâncărimi și iritații ale pielii. În plus, nou-născuții pot suferi de ambele afecțiuni. În acest articol, vei descoperi diferențele dintre cele două tipuri de dermatită pentru a le putea identifica ușor.
Diferențe între dermatita atopică și seboreică

Ultima actualizare: 29 ianuarie, 2020

Dermatita atopică și seboreică sunt două afecțiuni ale pielii foarte des întâlnite. Deși multe persoane tind să le confunde pe cele două, în realitate există numeroase diferențe între dermatita atopică și seboreică.

Dermatita atopică este o afecțiune a pielii care provoacă de obicei roșeață, mâncărime și uscăciune. Se crede că moștenirea genetică este unul dintre cei mai importanți factori de risc. De asemenea, experții cred că și factorii de mediu și produsele alimentare influențează apariția bolii.

În schimb, dermatita seboreică determină apariția de solzi și roșeață a pielii. Este ca și cum ai avea mătreață persistentă. Dermatita seboreică este o boală care poate afecta toate zonele corporale în care se produce mai mult sebum, inclusiv sprâncenele, fața sau urechile.

Atât dermatita atopică, cât și cea seboreică provoacă iritații ale pielii și simptome deranjante. Cu toate acestea, există multe diferențe între cele două afecțiuni. Ți le vom explica în cele ce urmează.

Cine este afectat de dermatita atopică și seboreică?

Interesant este că acesta este unul dintre criteriile principale de diagnostic ale ambelor afecțiuni. Dermatita atopică și cea seboreică tind să afecteze diferite grupuri de oameni.

În primul rând, dermatita atopică afectează mai ales copiii și adolescenții. De fapt, se estimează că aceasta afectează 20% din populația generală. Pentru a diagnostica această boală, medicii se concentrează pe personalitatea pacientului. Acest lucru se datorează faptului că pielea atopică suferă de mâncărime și arsuri. Atunci când dermatita atopică afectează bebelușii care nu se pot exprima, ei au o personalitate foarte caracteristică, deoarece sunt iritabili și nervoși.

În al doilea rând, dermatita seboreică are două vârfuri de incidență. Se manifestă, de obicei, în primele luni de viață sau după pubertate. De asemenea, tinde să afecteze mai mult bărbații decât femeile. Din fericire, dermatita seboreică afectează doar circa 5% din populație.

Diferența între dermatita atopică și seboreică

Diferențe între dermatita atopică și seboreică

Dermatita atopică și cea seboreică provoacă mâncărime și înroșirea pielii. Cu toate acestea, fiecare afecțiune are propriile simptome.

De exemplu, în cazul dermatitei atopice, această mâncărime se agravează de obicei noaptea. Mai mult, dermatita atopică determină uscarea pielii. În consecință, mâncărimea face ca persoana afectată să se scarpine și să se zgârie, provocându-și cojirea și inflamarea pielii. Pe multe părți ale corpului apar și pete roșii, cum ar fi pe mâini, picioare sau gât. Pielea se îngroașă și crăpa din cauza uscării excesive. De exemplu, pe coate apar adesea plăci solzoase și albe. Sunt similare cu cele care apar în cazul afecțiunii pitiriazis alba și, de asemenea, provoacă mâncărime.

Dermatita seboreică provoacă un fel de mătreață în păr, sprâncene sau chiar barbă. De asemenea, această afecțiune provoacă apariția petelor grase pe piele, care sunt acoperite cu solzi albi sau galbeni. Când se limitează la nivelul scalpului, dermatita seboreică se numește „capac de leagăn”. Solzii apar, de obicei, pe ambele părți ale nasului, pe sprâncene și pe pleoape, printre altele. Aceasta înseamnă că apar în toate zonele în care corpul produce mai mult sebum.

Alte diferențe între dermatita atopică și seboreică țin de modul în care aceste afecțiuni se manifestă. Dermatita atopică se manifestă prin exacerbări periodice și dispariții temporare care pot dura ani întregi. Dermatita seboreică se agravează odată cu apariția stresului sau la sosirea vremii reci și uscate.

Alte diferențe majore între dermatita atopică și seboreică

Dermatita atopică și seboreică diferă, de asemenea, în ceea ce privește modul în care afectează sugarii, întrucât dermatita seboreică nu provoacă disconfort la copii. Așa cum am menționat mai sus, dermatita atopică poate provoca suferință copilului, motiv pentru care acesta este aproape întotdeauna agitat.

O altă diferență este hidratarea pielii. În timp ce dermatita seboreică face ca pielea să pară grasă, dermatita atopică determină uscarea tegumentului. Cu toate acestea, pentru a trata ambele afecțiuni, este esențial să-ți menții pielea hidratată.

Bebeluș cu dermatită atopică

Concluzie

Deși atât dermatita atopică, cât și cea seboreică poate afecta nou-născuții, este important să cunoaștem caracteristicile fiecăreia pentru a obține un tratament adecvat. În acest fel, vei evita, de asemenea, factorii care le agravează.

Dacă ai întrebări, nu ezita să consulți un medic specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.