5 remedii împotriva mâncărimii scalpului - Doza de Sănătate
 

5 remedii împotriva mâncărimii scalpului

De multe ori, mâncărimea scalpului apare din cauza uscării excesive, care poate fi ameliorată în mod simplu și rapid cu un tratament natural de hidratare.
5 remedii împotriva mâncărimii scalpului
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Cei care suferă de mâncărimi în orice zonă a corpului știu că acesta poate fi un simptom foarte neplăcut. Dacă ai mâncărimi frecvente la nivelul scalpului, acestea pot fi produse de diferite lucruri. Folosind însă ingrediente naturale pe care le poți găsi în casă, vei scăpa de această problemă și, în același timp, vei îmbunătăți nivelul de hidratare a scalpului. În cele ce urmează, vei descoperi cauzele și câteva remedii împotriva mâncărimii scalpului.

Ai mâncărimi la nivelul scalpului? Care pot fi cauzele?

Cu toții putem resimți la un moment dat mâncărimi ale scalpului. Cu toate acestea, dacă acest simptom neplăcut devine recurent și ajungi să ai iritații, este momentul să afli exact ce se întâmplă în această zonă a corpului.

 • În multe cazuri, motivul este uscarea excesivă a scalpului. Acest lucru se confirmă atunci când scărpinăm zona și observăm particule albe pe haine, asemănătoare firelor de praf. Nu trebuie să le confundăm cu mătreața, care are o textură mai densă și o culoare gălbuie. În acest caz, vorbim despre descuamarea scalpului, iar o soluție pentru aceasta este să schimbăm tipul de șampon pe care îl folosim și să hidratăm scalpul mai frecvent cu ajutorul unor măști naturale.
 • În alte situații, putem avea un tip de eczemă. Aceasta poate fi confirmată în momentul în care există o erupție sau o zonă cu o culoare diferită a scalpului. De obicei, zona este inflamată și un pic înroșită. De asemenea, pot exista mici leziuni.
 • Nu putem exclude nici faptul că scalpul ar putea avea o reacție alergică la un tip de produs. Majoritatea șampoanelor și a altor produse pentru îngrijirea părului conțin alcool, silicon, sulfați, parabeni, etc. Acestea pot usca și deteriora părul și pielea capului în mod progresiv.

Remedii împotriva mâncărimii scalpului

1. Gălbenuș de ou

Remedii împotriva mâncărimii scalpului cu gălbenuș de ou

Dacă știm sigur că motivul mâncărimii este uscăciunea, putem încerca un remediu simplu preparat în casă. Trebuie doar să ne spălăm părul cu gălbenuș de ou. Acest aliment este foarte nutritiv și bogat în acizi grași, vitamine și minerale. În funcție de lungimea părului, putem utiliza până la două sau trei gălbenușuri.

Cu toate că pare surprinzător, gălbenușul de ou poate fi folosit ca șampon. Însă mulți dintre noi simțim nevoia să folosim un produs cu o capacitate mai mare de curățare. În acest caz, putem amesteca gălbenușul de ou cu șamponul nostru sau să îl folosim ca mască înainte de a ne spăla părul.

2. Șampon cu ulei de mentă

Dacă dorim o soluție rapidă care să amelioreze mâncărimea la nivelul scalpului fără să renunțăm la șampon, putem folosi ulei esențial de mentă. Acest ulei, care trebuie utilizat în cantități mici, astfel încât să nu irite scalpul, oferă o senzație de prospețime, întrucât are efecte antiinflamatoare.

 • Putem adăuga în șamponul nostru 5 picături din acest ulei la fiecare 100 ml de produs.
 • De asemenea, pe lângă faptul că reprezintă unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva mâncărimii scalpului, poate stimula circulația, reglează nivelul de sebum, combate infecțiile și previne căderea părului.

3. Infuzie cu gălbenele

Gălbenelele sunt una dintre cele mai populare plante medicinale utilizate pentru a calma diferite tipuri de iritații și inflamații ale pielii sau ale scalpului. Le putem achiziționa sub formă de extract, tinctură, cremă, etc. De asemenea, gălbenelele sunt un ingredient frecvent utilizat în șampoane.

Din acest motiv, o infuzie de gălbenele reprezintă unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva mâncărimii scalpului. Putem să utilizăm infuzia pe post de mască și să o aplicăm după șamponare, fără să fie nevoie să mai clătim părul.

4. Remedii împotriva mâncărimii scalpului cu aloe vera

Remedii împotriva mâncărimii scalpului cu aloe vera

O soluție pentru a trata imediat mâncărimile scalpului este prepararea unei măști pe bază de ingrediente cu efect calmant și antiinflamator. În acest caz, vom opta pentru un amestec de gel de aloe vera și mușețel.

Ingrediente

 • 3 linguri de gel de aloe vera (45 ml)
 • 7 picături de ulei esențial de mușețel sau o lingură de extract de mușețel (15 ml)

Mod de preparare și aplicare

 • Amestecă bine ambele ingrediente.
 • Aplică-le pe scalp, pe părul uscat.
 • Lasă-le să acționeze 20 de minute, apoi spală-ți părul.

5. Ulei de cocos și arbore de ceai

Unt și nucă de cocos

Este posibil ca motivul apariției mâncărimii să fie eczema sau orice o altă infecție cutanată. În acest caz, putem apela la două ingrediente miraculoase pentru a combate toate tipurile de fungi și bacterii: uleiul de cocos și uleiul esențial de arbore de ceai.

Ingrediente

 • 3 linguri de ulei de cocos extravirgin (45 ml)
 • 7 picături de ulei esențial de arbore de ceai

Mod de preparare și aplicare

 • Amestecă ambele ingrediente. Ține cont de faptul că uleiul esențial de arbore de ceai poate avea efecte iritante în zonele sensibile.
 • Aplică pe întregul scalp înainte de culcare și lasă tratamentul să acționeze peste noapte.
 • Dimineața următoare, spală-ți părul ca de obicei.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • American Academy of Dermatology Association. 10 reasons your scalp itches and how to get relief.
 • Bin Saif GA, Ericson ME, Yosipovitch G. The itchy scalp–scratching for an explanation. Exp Dermatol. 2011 Dec;20(12):959-68.
 • Carson C. F, Hammer K. A, et al. Maleleuca alternifolia (Tea tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. Enero 2006. 19 (1): 50-62
 • Chaisripipat, W., Lourith, N., & Kanlayavattanakul, M. Anti-dandruff hair tonic containing lemongrass (Cymbopogon flexuosus) oil. Complementary Medicine Research. 2015; 22(4): 226-229.
 • Dadkhah A, Fatemi F, et al. Assessing the effect of Mentha longifolia essential oils on COX-2 expression in animal model of sepsis induced by caecal ligation and puncture. Pharmaceutical Biology. Diciembre 2018. 56 (1): 496-504.
 • Hashemi S. A, Madani S. A, et al. The review on properties of aloe vera in healing of cutaneous wounds. BioMed Research International. Mayo 2015. 714216.
 • Lastra Valdés H, Piquet García R. Calendula officinalis. Revista Cubana de Farmacia. Noviembre-Diciembre 1999. 33 (3).
 • Goluch-Koniuszy Z. S. Nutrition of women with hair loss problem during the menopause. Menopause Review. Marzo 2016. 15 (1): 56-61.
 • Mangion SE, Holmes AM, Roberts MS. Targeted Delivery of Zinc Pyrithione to Skin Epithelia. Int J Mol Sci. 2021 Sep 8;22(18):9730.
 • Peedikayil F. C, Remy V, et al. Comparison of antibacterial efficacy of coconut oil and chlorhexedine on Streptococcus mutans: an in vivo study. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry. Septiembre-Octubre 2016. 6 (5): 447-452.
 • Rattanakaemakorn P, Suchonwanit P. Scalp Pruritus: Review of the Pathogenesis, Diagnosis, and Management. Biomed Res Int. 2019 Jan 15;2019:1268430.
 • Ribera Pibernat, M., Caballé, G., Fernández-Chico, N., José Fuente, M., & Ferrándiz Foraster, C. (2004). Impacto de la psoriasis en la calidad de vida del paciente español. Piel, 19(5), 242–249. https://doi.org/10.1016/S0213-9251(04)72845-2.
 • Rodríguez Domínguez I, Santana Gutiérrez O. Beneficios del aloe vera I. (sábila) en las afecciones de la piel. Revista Cubana de Enfermería. Julio-Septimebre 2006. 22 (3).
 • Smith, Y. (2018). Epidemiología del psoriasis. Retrieved December 18, 2018, from https://www.news-medical.net/health/Psoriasis-Epidemiology-(Spanish).aspx.
 • Schwartz JR. Zinc Pyrithione: A Topical Antimicrobial With Complex Pharmaceutics. J Drugs Dermatol. 2016 Feb;15(2):140-4.
 • Srivastava J. K, Shankar E, et al. Chamomile: a herbal medicine of the past with bright future. Molecular Medicine Report. Noviembre 2010. 3 (6): 895-901.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.