Tratarea gutei cu alopurinol: indicații și reacții adverse
Cu alopurinol se pot atinge obiective precum tratarea gutei și ținerea sub control a nivelului de acid uric din organism. Acesta este prescris atunci când guta este un efect secundar al altor medicamente (de pildă, cele folosite pentru a trata cancerul sau pietrele la rinichi).
Acțiunea alopurinolului este posibilă datorită abilității sale de a reduce sinteza acidului uric, care este responsabil pentru declanșarea simptomelor clinice ale gutei. În acest mod, alopurinolul face parte din familia de medicamente numite inhibitori ai xantinoxidazei. Xantinoxidaza reprezintă o enzimă necesară pentru sinteza acidului uric. Mai jos, îți vom prezenta în detaliu acest proces.
Însă este important de reținut faptul că alopurinolul nu poate vindeca atacurile de gută. Acesta constituie o metodă preventivă pentru pacienții care se tratează deja cu alte medicamente, cum ar fi cele amintite anterior.
Ce este guta?
Guta se manifestă, de obicei, ca o inflamație acută a articulației afectate – de cele mai multe ori, cea a degetului mare al piciorului. Cu alte cuvinte, guta produce o inflamație asimptomatică la nivelul unei articulații, care se umflă și care, pentru un interval scurt de timp, este însoțită de durere.
Inflamația respectivă este consecința prezenței cristalelor de urat monosodic. Această substanță semnalează un exces de acid uric în sânge. Nivelurile ridicate de acid uric tind să fie asociate unor obiceiuri nesănătoase, cum ar fi dietele inadecvate sau consumul de alcool. Dacă aceste niveluri se normalizează într-o manieră susținută, cristalele se vor dizolva fără nicio problemă.
Diagnosticul de hiperuricemie este pus pacienților cu un nivel ridicat de acid uric. Deși această tulburare este răspândită (7% dintre bărbați sunt afectați), doar o mică parte a pacienților va dezvolta cristalele specifice gutei.
Citește și:
În urma unui atac de gută, câteva cristale de urat monosodic rămân în articulații. Așadar, un alt atac de gută ar putea surveni oricând după încheierea tratamentului.
Efecte secundare în tratarea gutei cu alopurinol
Efectele secundare sunt mai frecvente la pacienții cu probleme renale sau hepatice. Cauza acestui fenomen este faptul că alopurinolul este metabolizat în ficat și eliminat de către rinichi. În funcție de starea de sănătate a acestor organe, concentrația medicamentului în organism poate crește.
Odată cu creșterea concentrației medicamentului, crește și riscul pacientului de a experimenta reacții adverse. Iată care sunt cele mai neplăcute efecte secundare ale alopurinolului:
Reacții cutanate
Acesta este cel mai frecvent efect secundar și poate surveni în orice etapă a tratamentului cu alopurinol. Printre posibilele reacții cutanate se numără:
- Pruritul
- Descuamarea pielii
- Leziunile purpurice
- Exfolierea pielii
- Erupțiile cutanate
Dacă experimentezi primele patru simptome menționate, este indicat să întrerupi tratamentul cu acest medicament. Poți să-l reiei după ce te-ai recuperat, crescând treptat doza. În cazul în care observi că apar erupții cutanate, întrerupe tratamentul.
Ar putea să te intereseze:
Reacții de hipersensibilitate generalizată
Rareori, pacienții pot experimenta reacții de hipersensibilitate ca:
- Febra
- Sindromul Stevens-Johnson și sindromul lui Lyell
- Limfadenopatia
- Vasculita (se poate manifesta sub mai multe forme, inclusiv prin hepatită, nefrită sau epilepsie)
Dacă prezinți oricare dintre aceste efecte secundare, trebuie să întrerupi tratamentul cu alopurinol imediat și permanent. În asemenea cazuri, medicul îți va prescrie, cel mai probabil, corticosteroizi pentru a inversa simptomele de hipersensibilitate generalizată.
Tulburări gastrointestinale
Cele mai frecvente reacții digestive care survin în tratarea gutei cu alopurinol sunt greața și voma. Ca să le eviți, nu lua niciodată acest medicament după masă.
Hepatită granulomatoasă
Această reacție adversă survine rareori în absența unor simptome evidente de hipersensibilitate generalizată. De îndată ce tratamentul este întrerupt, problema va dispărea.
Concluzii
Alopurinolul este foarte eficient în prevenirea atacurilor de gută cauzate de alte medicamente. Se eliberează doar cu prescripție medicală, drept pentru care nu ar trebuie să-l iei fără avizul unui specialist. Dacă nu este folosit corect, put surveni probleme de sănătate grave.
Consultă un medic sau un farmacist în cazul în care ai nelămuriri sau pentru a obține mai multe informații cu privire la efectele secundare ale alopurinolului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Singh JA, Gaffo A. Gout epidemiology and comorbidities. Semin Arthritis Rheum. 2020 Jun;50(3S):S11-S16.
- Domínguez J, Trindade C, Alonso A, Castellano A et al. Hipersensibilidad al alopurinol: Eficacia de un protocolo de desensibilización en tres casos. An. Med. Interna (Madrid). 2001;18(1):27-28.
- Rødevand E, Sletvold O, Kvande KT. Side effects off allopurinol. Tidsskr Nor Laegeforen. 2004 Oct 21;124(20):2618-9.
- Childs L, Dow C. Allopurinol-induced hepatomegaly. BMJ Case Rep. 2012 Oct 19;2012:bcr2012007283.
- Iqbal U, Siddiqui HU, Anwar H, Chaudhary A et al. Allopurinol-Induced Granulomatous Hepatitis: A Case Report and Review of Literature. J Investig Med High Impact Case Rep. 2017 Sep 8;5(3):2324709617728302.
- Tilz H, Becker JC, Legat F, Schettini APM, Inzinger M, Massone C. Allopurinol in the treatment of acquired reactive perforating collagenosis. An Bras Dermatol. 2013;88(1):94–7.