Îngrijirea tenului gras iarna - Doza de Sănătate
 

Îngrijirea tenului gras iarna

Frigul și vântul au efecte negative semnificative asupra pielii, în special deshidratarea. De ce este important să adopți o rutină de îngrijire pentru tenul gras iarna? Citește mai departe pentru a afla.
Îngrijirea tenului gras iarna

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Unii oameni cred că pielea grasă nu necesită îngrijire suplimentară în condiții de frig. Ei presupun că temperaturile scăzute afectează doar pielea uscată. Însă acest lucru este profund greșit. Îngrijirea tenului gras iarna este absolut esențială pentru a menține prospețimea și frumusețea pielii.

În mod clar, frigul nu afectează pielea grasă în același mod în care afectează pielea uscată și sensibilă. Însă acest lucru nu înseamnă că nu ai nevoie de o rutină de îngrijire specială iarna pentru a-ți menține tenul hidratat și a-l împiedica să capete un aspect anost și lipsit de viață.

Este important să știi faptul că, fără o rutină de îngjrire pentru tenul gras iarna, te poți confrunta cu un exces de sebum și cu toate probleme care derivă din acesta.

Pielea de iarnă

Vremea rece afectează toate tipurile de piele, deoarece produce uscarea tegumentului. Pielea grasă este una dintre cele mai afectate din cauza temperaturilor scăzute și nivelurilor ridicate de umiditate. În primul rând, tenul gras poate dobândi mai multă paloare decât alte tipuri de piele.

Totuși, acesta nu este cel mai rău aspect. În timpul iernii, pielea pierde apă și substanțe nutritive. Frigul determină contractarea capilarelor și, în consecință, o scădere a nivelului oxigenului, a umidității și a nutrienților. În plus, aceste condiții de mediu determină o creștere a numărului de celule moarte.

Având multe celule moarte, este mai ușor ca porii să se înfunde. Acesta este momentul în care apar punctele negre și coșurile față. În concluzie, îngrijirea tenului gras iarna este crucială.

Îngrijirea tenului gras iarna

O rutină de îngrijire de iarnă pentru tenul gras implică, în principal, oxigenarea, hidratarea și protejarea pielii. Principalele acțiuni care trebuie întreprinse pentru a menține pielea sănătoasă și a evita efectul frigului sunt:

 • Spălă-ți pielea în mod adecvat de două ori pe zi, folosind o loțiune de curățare facială care conține ingrediente antibacteriene naturale. Alege produse cu extract de mentă sau ulei de arbore de ceai. Aceasta elimină impuritățile și ajută la închiderea porilor.
 • Apelează la curățarea dublă. Pentru a obține cele mai bune rezultate, demachiază-ți fata cu o loțiune bifazică, apoi spală-te cu produsul de curățare. Cele mai recomandate sunt loțiunile ce conțin hamamelis, rozmarin, iederă sau aloe vera.
 • Hidratarea este esențială. Odată ce fața este curată, pielea grasă ar trebui să fie hidratată cu acizi cosmetici, cum ar fi acidul hialuronic. Aceste tipuri de produse ajută la refacerea umidității naturale a pielii.
 • Bea apă și protejează-te de soare. Este important să bei multă apă pe tot parcursul zilei și să aplici loțiune de protecție solară zilnic.
 • Exfoliază-ți tenul de două ori pe săptămână pentru a elimina celulele moarte. Cel mai bine este să folosești scruburi non-abrazive.

Alte tratamente pentru îngrijirea tenului gras iarna

Îngrijirea tenului gras iarna

Pe lângă măsurile despre care am vorbit deja, există și alte tratamente pe care le poți folosi pentru a completa rutina de îngrijire de iarnă pentru tenul gras. Acestea sunt următoarele:

 • Folosește măști faciale. Măștile sunt foarte bune pentru rafinarea aspectului pielii, mai ales dacă tegumentul este tern. Ia în considerare măștile făcute cu ceai verde, agavă albastră și gălbenele. Folosirea lor de două ori pe săptămână este suficientă.
 • Apelează la u peeling cu acid salicilic. Dacă, în ciuda tratamentului de mai sus, pielea ta este prea grasă, peelingul cu acid salicilic este o opțiune excelentă. Acesta ajută la eliminarea punctelor negre și a coșurilor și, de asemenea, reduce cantitatea de sebum eliminată.
 • Folosește machiaj matifiant. Acest tip de machiaj îmbunătățește aspectul pielii și este mai rezistent pe timp de iarnă, așadar nu trebuie refăcut la fel de des ca un machiaj clasic.
 • Folosește produsele potrivite. Ca regulă generală, gelurile sau cremele hidratante sunt cele mai bune. Alege produse ce reglează producția de sebum, nu înfundă porii și nu conțin uleiuri. Folosește produse recomandate de dermatologi, nu de reclamele TV.

În concluzie, îngrijirea tenului gras în timpul iernii este la fel de importantă ca îngrijirea altor tipuri de piele. Tot ce trebuie să faci este să pui în aplicare câteva măsuri de bază pentru a evita problemele dermatologice în anotimpul rece.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Baumann, L., Amini, S., & Weiss, E. (2005). Nueva clasificación de los tipos de piel y sus implicaciones en Dermatología Cosmética. Dermatología Venezolana, 43(4).
 • Top 5 fixes for itchy winter skin. A humidifier, moisturizer, and lukewarm water can help. (2014). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School39(4), 4.
 • How to prevent and treat dry skin. Be proactive this winter by moisturizing often and avoiding hot water. (2015). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School40(3), 7.
 • Endly DC, Miller RA. Oily Skin: A review of Treatment Options. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(8):49–55.
 • Sakuma, T. H., & Maibach, H. I. (2012, August). Oily skin: An overview. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000338978
 • Sethi A, Kaur T, Malhotra SK, Gambhir ML. Moisturizers: The Slippery Road. Indian J Dermatol. 2016;61(3):279–287. doi:10.4103/0019-5154.182427

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.