6 remedii naturale pentru coșuri și puncte negre - Doza de Sănătate
 

6 remedii naturale pentru coșuri și puncte negre

Scorțișoara împiedică răspândirea bacteriilor, iar mierea acționează ca un antibiotic natural care reduce inflamațiile. 
6 remedii naturale pentru coșuri și puncte negre
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Acneea este una dintre cele mai răspândite probleme ale pielii din întreaga lume. Se manifestă de obicei prin apariția unor coșuri și puncte negre extrem de inestetice pe față, piept și spate.

Acneea este provocată de o infecție cauzată de anumite schimbări ale glandelor sebacee, ce creează blocaje și inflamații la nivelul porilor afectați.

Punctele negre și acneea cronică apar de obicei în timpul pubertății, zdruncinând încrederea în sine a persoanelor care suferă de aceste probleme.

Acestea pot apărea însă la fel de bine și la alte vârste, afectând femei și bărbați deopotrivă.

În ziua de azi există numeroase produse și tratamente menite să reducă punctele negre și coșurile, îmbunătățind aspectul pielii. Însă multe dintre ele sunt foarte scumpe, iar majoritatea dintre noi nu și le permit.

Din fericire avem la dispoziție și câteva alternative naturale ce ne ajută să combatem acneea și să obținem o piele mai curată și mai frumoasă fără să ne golim buzunarele. Află din articolul de azi care sunt acestea.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu exfoliază ușor pielea și îndepărtează celulele moarte și excesul de grăsime care blochează porii. Acesta ajută de asemenea la echilibrarea nivelului pH-ului și acționează ca un antiseptic ușor.

Probabil cel mai mare avantaj al său este prețul foarte mic, dar și faptul că este disponibil în orice magazin alimentar sau supermarket, fiind foarte ușor de procurat.

Cum se folosește?

Pentru a prepara o mască antiacneică, amestecă într-un castron două linguri de bicarbonat, o linguriță de scorțișoară măcinată, zeama unei jumătăți de lămâie și cinci linguri de miere de albine.

Aplică pasta obținută pe întreaga față și las-o să acționeze între 5 și 10 minute, apoi clătește cu apă caldă.

O altă opțiune este să umezești puțin bicarbonat și să-l aplici pe piele cu mișcări circulare delicate.

Papaya: un remediu eficient pentru coșuri și puncte negre

Papaya ca remediu natural

Pe lângă faptul că este un fruct delicios și foarte sănătos, papaya este eficientă și pentru sănătatea pielii, fiind un ingredient activ în numeroase produse de înfrumusețare din comerț.

Papaya îndepărtează excesul de ulei de pe suprafața pielii, exfoliază celulele moarte și reduce inflamațiile cauzate de coșuri și puncte negre.

Cum se folosește?

Pasează o bucată de papaya și aplică pasta pe fața curată și uscată. Lasă masca să acționeze timp de 20 de minute.

După ce te-ai clătit, nu uita să aplici o cremă hidratantă.

Ceai verde

Ceaiul verde conține un antioxidant numit epigalocatechina-3-galat sau EGCG, despre care s-a dovedit că scade producția de sebum a pielii.

În plus, acesta împiedică dezvoltarea bacteriilor și reduce inflamațiile.

Cum se folosește?

Fărâmițează două lingurițe de frunze de ceai verde și amestecă-le cu puțină apă. Aplică amestecul pe față ca o mască exfoliantă și lasă-l să acționeze între trei și cinci minute.

Ovăz

Remedii naturale pentru coșuri pe față

Pe lângă faptul că este un aliment foarte sănătos, ovăzul este și un remediu natural pentru sănătatea pielii. Acesta îndepărtează celulele moarte și elimină excesul de grăsime din piele. 

Cum se folosește?

Amestecă într-un castron câteva linguri de fulgi de ovăz, pulpa unei roșii și o lingură de miere. Aplică pasta formată pe față și las-o să stea timp de 10 minute.

Miere și scorțișoară

Combinația dintre miere și scorțișoară este excelentă pentru tratarea coșurilor și îmbunătățirea aspectului pielii.

Scorțișoara împiedică dezvoltarea bacteriilor, iar mierea reduce inflamațiile cauzate de coșuri și puncte negre.

Cum se folosesc?

Amestecă două lingurițe de miere cu o linguriță de scorțișoară măcinată până formezi o pastă. Aplic-o pe zonele afectate ale pielii și las-o să acționeze timp de 15 minute.

Coaja de banană

Remedii naturale pentru coșuri și puncte negre

Banana este un fruct delicios, încărcat de nutrienți esențiali necesari funcționării optime a organismului. Însă mulți nu știu că și coaja de banană oferă beneficii importante, ajutând la regenerarea pielii și tratând coșurile și punctele negre.

Cum se folosește?

Ia o coajă de banană și, cu partea din interior, freacă toate zonele pielii afectate de coșuri și puncte negre. Lasă această pastă să acționeze pentru cel puțin 30 de minute. La final clătește bine pielea cu apă caldă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nasri H, Bahmani M, Shahinfard N, Moradi Nafchi A, Saberianpour S, Rafieian Kopaei M. Medicinal Plants for the Treatment of Acne Vulgaris: A Review of Recent Evidences. Jundishapur J Microbiol. 2015;8(11):e25580.
  • Drake D. Antibacterial activity of baking soda. Compend Contin Educ Dent Suppl. 1997;18(21):S17-21;quiz S46.
  • Panzarini E, Dwikat M, Mariano S, Vergallo C, Dini L. Administration Dependent Antioxidant Effect of Carica papaya Seeds Water Extract. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:281508.
  • Yoon J, Kwon H, Min S, Thiboutot D, Suh D. Epigallocatechin-3-Gallate Improves Acne in Humans by Modulating Intracellular Molecular Targets and Inhibiting P. acnes. Journal of Investigative Dermatology. 2013;133(2):429-440.
  • Feily A, Kazerouni A, Pazyar N, Yaghoobi R. Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology. 2012;78(2):142.
  • Ranasinghe P, Pigera S, Premakumara G, Galappaththy P et al. Medicinal properties of “true” cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): A systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2013;13.
  • Mandal MD, Mandal S. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2011;1(2):154–160.
  • Mazzarello V, Donadu MG, Ferrari M, Piga G et al. Treatment of acne with a combination of propolis, tea tree oil, and Aloe vera compared to erythromycin cream: two double-blind investigations. Clin Pharmacol. 2018 Dec 13;10:175-181.
  • Pazyar N, Yaghoobi R, Bagherani N, Kazerouni A. A review of applications of tea tree oil in dermatology. Int J Dermatol. 2013 Jul;52(7):784-90.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.