Petele roșii pe piele: 25 de cauze și tratamente
 

Petele roșii pe piele: 25 de cauze și tratamente

Petele roșii pe piele sunt uneori un semn trecător, deși pot fi și un simptom ce arată că ceva nu este în regulă în organism. Descoperiți cauzele și tratamentele petelor roșii de pe piele!
Petele roșii pe piele: 25 de cauze și tratamente
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 17 februarie, 2023

Petele roșii pe piele pot fi cauzate de o mare varietate de factori, de la reacțiile alergice la medicamente, la contactul cu substanțe iritante sau agenți infecțioși. Nu sunt întotdeauna un simptom care ar trebui să ne îngrijoreze. De fapt, uneori dispar de la sine. Alteori, este necesar un tratament pentru o patologie subiacentă.

Ce sunt petele roșii de pe piele?

Pielea este cel mai mare organ din corp și este expusă la mediul exterior. Ea constituie prima și principala barieră de protecție a organismului. Din acest motiv, este extrem de sensibilă la orice modificare, atât externă, cât și internă sau afectivă. Există o relație directă între piele și emoții.

Apariția petelor roșii pe piele este unul dintre răspunsurile frecvente la schimbările din mediu sau organism. Există o mare varietate în ceea ce privește petele roșii: diferite nuanțe, forme, zone sau durată de manifestare. Unele prezintă umflături, cu modificări ale texturii, mâncărime sau durere.

Ce cauze au petele roșii de pe piele?

Motivele pentru care apar pete roșii pe piele nu sunt neapărat grave. Cu toate acestea, este important să știm care sunt cauzele pentru a afla cum să acționăm.

1. Erupții cutanate

În cazul erupțiilor cutanate cauzate de căldură, glandele sudoripare sunt blocate. Pe lângă roșeață, apar mici umflături. Mâncărimea este frecventă.

De obicei, erupțiile apar în pliuri:

 • Axile
 • Zona inghinală
 • Gât
 • Fese

Nu sunt gravă și dispar de la sine în câteva zile. Este suficient să mențineți zona rece, uscată și fără elemente care o irită.

De asemenea, puteți aplica remedii naturiste pentru erupțiile cutanate, cum ar fi băile de mușețel, cremele cu fulgi de ovăz sau aloe vera și compresele reci.

Erupțiile pot fi legate și de ciuperci, acarieni sau contactul cu substanțe iritante. Medicul vă poate prescrie antihistaminice, antibiotice sau antifungice.

2. Pitiriazis

Pitiriazisul roz este o altă formă de erupție cutanată. Este mai frecvent la adolescenți și copii. Se caracterizează printr-o pată roșie mare, însoțită de altele mai mici în formă de inel. Poate apărea pe piept, pe trunchi sau pe spate.

Petele sunt solzoase și însoțite de mâncărime. În plus, apar și alte simptome, cum ar fi cefaleea sau durerea în gât și febra. Cauza exactă nu este cunoscută. Experții cred că boala poate fi legată de viruși sau bacterii, deoarece apare adesea după o infecție.

Uneori, dispare în câteva săptămâni. Corticosteroizii, antihistaminicele sau antiviralele sunt adesea recomandate pentru a ameliora simptomele.

3. Dermatită de contact

Dermatita de contact este destul de frecventă. Este produsă de contactul cu un alergen. Pielea este uscată, crăpată și descuamată.

În anumite cazuri, dermatita poate dispărea de la sine în câteva zile sau săptămâni, mai ales dacă se evită contactul cu substanța care o produce. Tratamentul este simptomatic și include creme cu hidrocortizon.

Femeie care observă petele roșii pe piele
Dermatita are diverse forme, în funcție de cauza declanșatoare.

4. Dermatită atopică

Dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă, este o boală relativ comună. Se caracterizează prin prezența unor pete roșii pe piele, însoțite de mâncărime.

Cauzele sunt de natură genetică. Dermatita atopică afectează pielea, care nu se poate proteja de anumite afecțiuni, fiind mai sensibilă și predispusă la iritații.

Nu există un leac definitiv. Tratamentul constă în creme sau unguente cu steroizi pentru a calma mâncărimea și arsurile. De asemenea, se recomandă antihistaminice orale, precum și menținerea pielii hidratate.

5. Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cronică de origine autoimună. În această boală, organismul produce în exces celule cutanate, care se acumulează, formând straturi care se desprind.

Există medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor. Acestea includ creme și medicamente imunosupresoare. Terapia cu lumină ultravioletă este o opțiune eficientă.

Anumiți factori (stresul, medicamentele, infecțiile) duc la declanșarea crizelor.

6. Rozacee

Rozaceea este o boală dermatologică de origine genetică, mai frecventă la femeile albe. Pe pielea feței apar zone înroșite și  vasele de sânge  devin vizibile. Există focare de coșuri cu puroi și o senzație de arsură și iritație oculară.

Tratamentele încearcă să reducă simptomele. Se recomandă evitarea factorilor care intensifică rozaceea:

 • Băuturi calde sau alcoolice
 • Mâncare picantă
 • Temperaturi foarte ridicate sau scăzute
 • Exces de soare sau vânt
 • Medicamente care provoacă vasodilatație
 • Produse cosmetice iritante

7. Pecingine

Tinea corporis este o infecție comună cauzată de ciuperci care colonizează pielea. Produce leziuni sub formă de pete roșii. Există și descuamare.

Nu este dureroasă sau gravă, dar este contagioasă și poate influența calitatea vieții. De obicei, dispare cu tratamente pe bază de unguente antifungice.

8. Alergii

Un număr mare de oameni suferă de reacții alergice. Pot exista alergii alimentare, respiratorii și ale pielii. Acestea din urmă sunt mai puțin frecvente și arată ca niște pete roșii. Pe lângă faptul că sunt tratate cu antihistaminice, acestea pot fi prevenite prin evitarea expunerii la alergeni.

9. Reacție la medicamente

Există medicamente care generează, ca efect secundar, apariția de pete roșii pe piele. Acestea pot fi reliefate sau plate, solzoase sau cu vezicule. De asemenea, variază ca nuanță, de la roz la violet.

Roșeața dispare atunci când administrarea medicamentului este oprită. Uneori, poate fi necesar un alt medicament, cum ar fi epinefrina, difenhidramina sau corticosteroizii.

10. Scabie

Scabia sau râia este cauzată de un acarian numit Sarcoptes scabiei. Acest parazit se transmite prin contact direct.

Scabia produce leziuni hiperkeratotice (îngroșarea stratului exterior al pielii), cu roșeață, arsură, mâncărime și ulcere (din cauza scărpinatului). Tratamentul se bazează pe utilizarea de scabicide, unguente pentru ameliorarea simptomelor și adoptarea de măsuri de igienă personală.

Leziuni produse de râie la om
Leziuni produse de scabie la om.

11. Infecții (celulită)

Celulita apare atunci când o bacterie intră în piele. Zona afectată devine inflamată și roșie; este caldă și foarte sensibilă. Boala se poate răspândi rapid. Tratamentul se bazează pe antibiotice.

12. Candidoză

Candidoza este cauzată de o ciupercă numită Candida albicans. Deși locuiește în mod normal în organism, uneori se comportă ca un agent patogen, provocând erupții cutanate.

Pe gland pot apărea pete roșii, însoțite de mâncărime. Tratamentul constă în creme antifungice (de exemplu, clotrimazol).

13. Impetigo

Această boală produce răni în jurul gurii și nasului, care ulterior se transformă în cruste. De asemenea, provoacă reacții inflamatorii cu apariția de pete roșii pe pielea afectată.

Aceasta este o infecție bacteriană foarte contagioasă; este mai frecventă la copii. Tratamentul cu antibiotice este eficient.

14. Lichen plan

Este o afecțiune autoimună. În acest caz, petele roșii sunt plate și apar în gură, pe gât, sub unghii, pe scalp sau pe organe genitale.

Boala este mai frecventă la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani. Nu se cunosc cauzele exacte, deși cercetătorii bănuiesc prezența unei componente genetice.

Afecțiunea nu este contagioasă și dispare de la sine, deși poate deveni o boală cronică. Opțiunile de tratament constau în corticosteroizi sau retinoizi topici și antihistaminice orale.

15. Varicelă

Aceasta este o boală foarte contagioasă. Este cauzată de virusul varicelo-zosterian. Afectează mai mult copiii.

Cel mai evident simptom este o erupție cutanată cu papule roșii. Boala poate fi prevenită datorită vaccinului. Nu există tratament împotriva virusului.

16. Rujeolă

Rujeola este o boală cu potențial letal. Este cauzată de un virus din familia paramixovirusurilor.

Cel mai evident simptom este erupția roșiatică. Rujeola poate genera complicații grave și are o rată a mortalității de aproape 10%. Nu există tratament, dar poate fi prevenită prin vaccinare.

17. Rubeolă

Este o boală contagioasă, mai frecventă la copii. Virusul se transmite prin aer și pătrunde prin tractul respirator. Simptomele includ febră, greață și erupție cutanată (erupție roz). Nu există nici un leac, dar există un vaccin.

Fetiță vaccinată
Vaccinarea împotriva erupțiilor cutanate din copilărie este o metodă eficientă de prevenție.

18. Cancer de piele

Petele roșii pot fi un semn clinic al prezenței cancerului de piele. În acest caz, tratamentul poate include diverse proceduri, cum ar fi excizia, intervenția chirurgicală Mohs, chiuretajul, electrocauterizarea, crioterapia, radioterapia și chimioterapia.

19. Lupus

Este o boală autoimună în care sistemul de apărare atacă celulele sănătoase. Lupusul poate afecta diverse organe (rinichi, creier, inimă, plămâni), precum și articulațiile și pielea. Pe față, provoacă apariția erupțiilor cutanate sub formă de pete roșiatice.

Nu există leac. Tratamentele urmăresc îmbunătățirea calității vieții pacientului prin reducerea simptomelor și a focarelor. Acestea includ modificări ale stilului de viață, precum și medicamente antiinflamatoare, imunosupresoare și corticosteroizi.

20. Petechii

Acesta este numele dat punctelor mici rotunde, de culoare roșiatică sau maronie. Acestea pot fi cauzate de următoarele:

 • Infecţii
 • Traume
 • Reacții alergice
 • Tulburarea de coagulare hemoragică

Petele se pot răspândi și pot forma pete mai mari. Tratamentul depinde de cauza. Uneori, sunt necesare antibiotice.

21. Alunițe roșii

Hemangiomul apare ca o pată rotundă roșie sau violet. Uneori, poate crește în dimensiune. Hemangioamele sunt mai frecvente la persoanele peste 30 de ani. Ele pot fi diagnosticate printr-o simplă examinare vizuală și nu necesită niciun tratament. Se pot trata cu laser, azot sau prin alte metode.

Nu sunt un motiv de îngrijorare, deși există posibilitatea să aibă la bază tulburări de coagulare.

22. Acnee

Acneea poate provoca petele roșii pe piele. Există o varietate de medicamente și produse cosmetice ideale pentru a trata acneea. Cu toate acestea, principala recomandare este de a evita stoarcerea coșurilor.

23. Înțepături de insecte

O reacție foarte comună la mușcăturile de insecte este apariția de pete roșii în zona în care a avut loc mușcătura. Mușcătura poate fi însoțită de o reacție inflamatorie și mâncărime.

Mâncărimea de tratează cu unguente. Dacă persoana în cauză este alergică la insectă, se administrează antihistaminice. În orice caz, este indicat să se evite expunerea prin utilizarea de haine care să acopere pielea și repelente.

Petele roșii pe piele produse de țânțari
Înțepăturile de țânțari pot duce la transmiterea bolilor, mai ales în zonele tropicale.

24. Mâncărimea înotătorului

Mâncărimea înotătorului se mai numește și dermatită cercariană. Este provocată de larvele de schistozomi. Este o erupție ce apare după înotul în apă contaminată cu paraziți. Nu este contagioasă. Tratamentul presupune corticosteroizi și antihistaminice. Uneori, este nevoie de antibiotice.

25. Stres

Stresul provoacă diverse simptome fizice, mai ales când se manifestă pe termen lung. Prin urmare, poate genera pete roșii pe piele.

Când să consultați medicul?

În funcție de zona în care se află, petele roșii de pe piele sunt un simptom vizibil sau nu. Pentru persoana afectată, acestea trec rareori neobservate.

Dacă petele dispar în scurt timp, nu este nimic de care să vă faceți griji. Daca se manifestă o perioadă lungă de timp, mergeți la medic pentru ca acesta să le evalueze și să vă recomande un tratament.

Solicitați imediat asistență medicală dacă petele sunt însoțite și de alte simptome, cum ar fi următoarele:

 • Febră
 • Palpitații
 • Durere intensă
 • Oboseală extremă
 • Dificultăți de respirație sau senzație de sufocare

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Alonso, M. C., Leonard, D. D., Cruz, Y. B., & Rodríguez, A. E. S. (2020). Cáncer de piel no melanoma y radiaciones ultravioletas. Folia Dermatológica Cubana12(1).
 • Armstrong, A. W., & Read, C. (2020). Pathophysiology, clinical presentation, and treatment of psoriasis: a review. Jama323(19), 1945-1960.
 • García-Bravo B, Conde-Salazar L, De la Cuadra J, et al. Estudio epidemiológico de la dermatitis alérgica de contacto en España. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004; 95(1): 14-24.
 • Johnston G, Exton L, Mohd Mustapa M, et al. British Association of Dermatologists’ guidelines for the management of contact dermatitis. Br J Dermatol. 2017; 176(2): 317-329.
 • Le Cleach L, Chosidow O. Lichen planus. N Engl J Med. 2012; 366(8): 723-32.
 • Lyons J, Milner J, Stone K. Atopic dermatitis in children: clinical features, pathophysiology, and treatment. Immunol Allergy Clin North Am. 2015; 35(1): 161-183.
 • Morgado-Carrasco, D., Piquero-Casals, J., & Podlipnik, S. (2022). Tratamiento de la escabiosis. Atención Primaria54(3), 102231.
 • Pastrana, I. R. M. (2018). Prurigo por insecto y alergia a la picadura del mosquito: estudio de caso. Atención Familiar25(3), 129-131.
 • Petit A. Pitiriasis rosada («pityriasis rosea»). EMC – Dermatología. 2015; 49(4): 1-7.
 • Ranganathan D, John GT. Therapeutic plasma exchange in renal disorders. Indian J Nephrol. 2019; 29(3): 151-159.
 • Tanghetti E. The role of inflammation in the pathology of acne. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Sep; 6(9): 27–35.
 • Thomas A, Baird S, Anderson J. Purpuric and petechial rashes in adults and children: initial assessment. BMJ. 2016; 352: i1285.
 • Urbina F, Das A, Sudy E. Clinical variants of pityriasis rosea. World J Clin Cases. 2017; 5(6): 203-211.
 • Zaenglein, A. L. (2018). Acne vulgaris. New England Journal of Medicine379(14), 1343-1352.
 • Trac, E. Et al. Outbreak of Swimmer’s Itch in Denmark.  2019. ActaDV. Doi: 10.2340/00015555-3309
 • RICHARD P. USATINE, MD, AND MICHELLE TINITIGAN, MD. Diagnosis and Treatment of Lichen Planus. 2011. Disponible en: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2011/0701/p53.html
 • Baptista, L. Impetigo – review. 2012. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142283
 • Campillos Páez, S. Et al. Escabiosis: revisión y actualización. 2002. Medifam vol.12 no.7. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s1131-57682002000700004
 • Aditya K Gupta, Maria Chaudhry, & Boni Elewski. Tinea corporis, tinea cruris, tinea nigra, and piedra. 2003. Dermatologic Clinics. Disponible en: https://www.derm.theclinics.com/article/S0733-8635(03)00031-7/fulltext
 • Thomas J. Zuber. 2000. ROSACEA. Primary Care: Clinics in Office Practice. Disponible en: https://www.primarycare.theclinics.com/article/S0095-4543(05)70197-4/fulltext
 • Ma. T. Bordel-Gómeza, A. Miranda-Romerob, J. Castrodeza-Sanzc. 2010. Epidemiología de la dermatitis de contacto: prevalencia de sensibilización a diferentes alérgenos y factores asociados. Actas Dermo-Sifiliográficas. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731009000064

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.