Complicațiile roseolei și metode de prevenire - Doza de Sănătate
 

Complicațiile roseolei și metode de prevenire

Roseola este o boală contagioasă care provoacă temperatură crescută și erupții cutanate care se dezvoltă pe măsură ce febra dispare. În acest articol, descoperă complicațiile roseolei și cum să o previi.
Complicațiile roseolei și metode de prevenire
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Roseola este o boală virală care afectează în cea mai mare parte copiii cu vârsta cuprinsă între șase luni și doi ani. Este o boală contagioasă care provoacă febră mare și erupții cutanate care se dezvoltă pe măsură ce temperatura corporală scade. De asemenea, este cunoscută sub numele de a șasea boală sau roseola infantum. În acest articol, vei descoperi totul despre această afecțiune, precum și complicațiile roseolei.

Semne și simptome ale roseolei

Erupțiile sunt complicații ale roseolei

După ce un copil intră în contact cu un alt copil cu roseola și se infectează, simptomele infecției vor apărea în decurs de o săptămână sau două. Este posibil să te infectezi cu roseola și să ai semne și simptome ușoare. Astfel, acestea ar putea fi greu de detectat.

Iată câteva dintre simptomele pe care roseola le poate provoca:

Febră

Febra durează trei până la șapte zile. După ce febra dispare, apare o erupție care durează de la câteva ore la câteva zile. Roseola debutează cu febră bruscă, adesea peste 39.4 °C.

În timpul sau înainte de febră, unii copii pot suferi de dureri în gât, curgerea nasului sau tuse. Pe lângă febră, copilul poate avea și ganglioni limfatici inflamați la nivelul gâtului. Febra durează, în acest caz, trei până la cinci zile.

Erupții cutanate

În majoritatea cazurilor, apare o erupție după ce febra dispare. Erupția este formată din mici pete roz sau umflături. Deși aceste pete sunt de obicei plate, unele pot fi în relief.

De obicei, erupția apare pe piept, spate și abdomen și apoi se extinde la gât și brațe. Uneori, poate ajunge chiar și la picioare și la față.

Erupția, care nu este deranjantă și nu generează mâncărime, poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Alte semne și simptome pot include:

  • Iritabilitate la bebeluși și copii
  • Diaree ușoară
  • Scăderea apetitului
  • Pleoape umflate

Roseola poate fi prevenită?

Copil care primește un vaccin

Roseola este contagioasă. Infecția se răspândește atunci când un copil cu roseola vorbește, strănută sau tușește, expulzând picăturile infectate în aer, pe care alte persoane le pot respira.

Picăturile pot ajunge și pe suprafețele înconjurătoare. Dacă alte persoane ating aceste suprafețe și apoi își ating gura sau nasul, se pot infecta.

Această boală se poate răspândi în timpul fazei cu febră ridicată. Cu toate acestea, nu se poate răspândi atunci când izbucnește erupția. Nu există nicio modalitate de a preveni roseola.

Deoarece afectează copiii mici mult mai mult decât adulții, experții consideră că un episod de roseola în copilărie poate da o imunitate de lungă durată. Deși oamenii pot contracta boala de mai multe ori, acest lucru nu este ceva obișnuit.

Cum diagnostichează medicii roseola

Pentru a pune diagnosticul, medicul va explora istoricul medical al pacientului. Diagnosticul acestei afecțiuni nu este clar până când febra dispare și apare erupția. În acel moment, medicul poate cere teste pentru a se asigura că febra nu a apărut ca urmare a unui alt tip de infecție.

Majoritatea tratamentelor se concentrează pe reducerea febrei. Antibioticele nu funcționează, deoarece un virus, nu o bacterie, provoacă această boală.

Complicațiile roseolei

Bărbat care se confruntă cu complicațiile roseolei

Unele dintre complicațiile roseolei sunt:

Convulsii la copii

Uneori, copilul cu roseola are o criză care provoacă o creștere rapidă a temperaturii corpului. Dacă se întâmplă acest lucru, copilul își poate pierde cunoștința și corpul său poate tremura. De asemenea, copilul poate pierde temporar controlul vezicii urinare sau al intestinului.

Convulsiile febrile la copii mici sănătoși sunt tranzitorii și ocazional dăunătoare. Complicațiile roseolei sunt rare. Majoritatea copiilor și adulților sănătoși cu roseola se recuperează rapid și complet.

Sistem imunitar slăbit

Persoanele cu sistem imunitar slăbit se pot infecta din nou cu roseola. Deoarece sunt mai puțin rezistente la viruși în general, tind să dezvolte cazuri mai severe și este mai dificil să lupte împotriva bolii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.