Scarlatina la copii: simptome și tratament - Doza de Sănătate
 

Scarlatina la copii: simptome și tratament

Scarlatina este o boală eruptivă cauzată de bacteriile Streptococcus. În rândurile de mai jos, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre aceasta.
Scarlatina la copii: simptome și tratament

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ai auzit vreodată de scarlatină? Este o boală eruptivă care afectează, de obicei, copiii între 5 și 15 ani. Dacă vrei să cunoști simptomele, tratamentele și modul de răspândire, citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre scarlatina la copii!

Scarlatina este o infecție bacteriană cauzată de streptococi din grupa A. De fapt, aceasta este bacteria care provoacă și infecții în gât și pe piele. În cazul scarlatinei, aceste bacterii încep să producă o toxină care provoacă erupții de culoare roșie.

Cum se manifesta scarlatina la copii

Cum se răspândește scarlatina?

La fel ca alte bacterii, streptococul se răspândește prin picături de salivă sau mucus pe care o persoană infectată le expulzează prin tuse sau strănut. Atunci când o persoană intră în contact cu aceste lichide și își atinge nasul, gura sau ochii, transferă bacteriile în propriul corp.

De asemenea, este posibil să iei scarlatină prin contactul cu leziuni provocate de streptococi. Dacă cel mic are această afecțiune, spală-ți bine mâinile după ce îl ajuți să se dea cu cremă pentru a combate mâncărimea.

Scarlatina la copii: simptome

Copil care are febră

Simptomele scarlatinei la copii sunt similare cu cele ale altor erupții cutanate. Cu toate acestea, unele caracteristici sunt diferite, ceea ce îi ajută pe medicii pediatri să diagnosticheze boala. Iată câteva dintre principalele simptome:

  1. O erupție roșiatică care apare pe față și zona gâtului, fără a afecta gura și care se răspândește încet către axile, piept și zona inghinală, până când acoperă întregul corp. Apoi, petele roșii încep să se umfle și devin aspre ca șmirghelul.
  2. Febră mai mare de 37,7 ºC.
  3. Durere în gât, ceea ce face dificilă înghițirea. De asemenea, amigdalele ar putea fi inflamate.
  4. Uneori limba este umflată. În plus, poate avea o peliculă albă, ce devine ulterior roșiatică și capătă umflături mici.
  5. Frisoane cu tremurături.
  6. Vărsături și dureri abdominale.

Dacă micuțul tău are mai multe dintre aceste simptome, nu ezita să mergi la medic. Trebuie să tratezi scarlatina cu antibiotice, deoarece este o boală bacteriană. De asemenea, medicul pediatru va confirma diagnosticul prin efectuarea unui exudat faringian.

Scarlatina la copii: tratament

Tratament pentru scarlatina la copii

După cum am menționat deja, bacteriile provoacă scarlatină. Din acest motiv, este important să folosești antibiotice pentru a combate infecția. Antibioticele sunt prescrise adesea pe cale orală. Cu toate acestea, dacă cel mic refuză să ia medicamentul, medicul îi poate prescrie injecții.

În ceea ce privește febra, tratamentul este același ca în cazul oricărei alte boli: dă-i copilului acetaminofen sau ibuprofen, în conformitate cu recomandările medicului pediatru. În acest fel, poți controla disconfortul și febra copilului.

Nu-i administra copilului aspirină, deoarece aceasta ar putea provoca reacții adverse.

Nu uita să monitorizezi cât de multă apă bea copilul. De fapt, este foarte important să bea suficiente lichide pentru a evita deshidratarea. În plus, iată câteva alte lucruri pe care le poți face pentru a atenua disconfortul celui mic:

  • Pregătește-i alimente ușor de consumat. De exemplu, fă supe, piureuri, tăiței mici sau legume fierte.
  • Dă-i copilului sucuri proaspăt stoarse.
  • Oferă-i copilului băuturi pentru a ajuta la scăderea inflamației din gât.
  • Pregătește smoothie-uri sau milkshake-uri cu lapte și fructe – hrănitoare, proaspete și gustoase!
  • Aplică o cremă pentru a ameliora mâncărimea de pe pielea copilului.
  • Făina de ovăz poate fi un alt mod de a ameliora mâncărimea. Amestecă puțină în apa de baie și lasă copilul să se relaxeze acolo.
  • Taie-i unghiile pentru a preveni zgârierea.

În cazul în care după 48 de ore copilul încă are febră, probleme gastrice, vărsături sau răni deschise pe piele, sună medicul pediatru. Specialistul va dori să verifice dacă totul se derulează așa cum ar trebui.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.