Dermatita atopică la bebeluși - îngrijire de bază - Doza de Sănătate
 

Dermatita atopică la bebeluși - îngrijire de bază

Părinții tind să se îngrijoreze atunci când bebelușii lor sunt afectați de dermatită atopică. Vestea bună este că starea micuților se poate îmbunătăți cu un tratament adecvat.
Dermatita atopică la bebeluși - îngrijire de bază
María Cantos

Scris și verificat de moașa María Cantos.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Dermatita atopică se numără printre cele mai frecvente probleme cutanate care pot surveni la bebeluși în primele luni de viață. Fiind cronică, prevenirea este esențială, dar trebuie să știm și cum îi putem trata simptomele. Detectarea timpurie a acestei tulburări dermatologice îi va ajuta pe părinți să reducă disconfortul pe care boala îl produce.

Ce este dermatita atopică la bebeluși?

Dermatita atopică se declanșează, de obicei, între cea de-a treia și cea de-a cincea lună de viață. În această fază, leziunile cutanate apar des. Acestea se manifestă sub forma unor erupții care durează aproximativ șase săptămâni, deși pot persista chiar și după această perioadă.

Dermatita atopică este o tulburare cutanată inflamatorie ce se prezintă sub forma pielii uscate, acesta fiind unul dintre cele mai importante simptome ale sale. În mod obișnuit, pielea uscată este însoțită de mâncărimi intense.

Problema va rămâne activă până când copilul împlinește vârsta de doi ani, după care fie persistă un timp, fie dispare în totalitate. Dermatita atopică constituie o boală a copilăriei cu o anumită componentă ereditară. Din acest motiv, părinții trebuie să ia în considerare istoricul familial.

Când este cazul să consulți un pediatru?

Bebeluș cu erupție cutanată pe față

Dermatita atopică nu are trăsături caracteristice. Aceasta variază de la un pacient la altul. Așadar, nu este ușor să o diferențiem de alte forme de dermatită. Doar un medic pediatru poate diagnostica dermatita atopică în urma evaluării simptomelor bebelușului.

Este important să consulți un medic pediatru dacă observi oricare dintre următoarele simptome:

  • Erupții cutanate nespecifice, în special pe față sau în regiunile flexurale
  • Erupții cutanate care persistă mult timp
  • Plâns frecvent (poate fi cauzat de disconfortul produs de mâncărimi)

Cum se detectează dermatita atopică?

Dermatita atopică se poate manifesta în diverse moduri. Erupțiile cutanate tind să apară pe obraji, frunte, urechi sau scalp. Apoi, se pot răspândi pe restul corpului, începând însă cu regiunea facială. Acest tip de eczemă este, de obicei, însoțită de mâncărimi și poate prezenta un anumit grad de exsudație.

Totodată, dermatita atopică ar putea avea la bază o alergie la proteinele din albușul de ou. Din acest motiv, medicul trebuie să efectueze un test alergologic înainte de a pune un diagnostic.

Cum se previne dermatita atopică la bebeluși?

Mămică aplicând un tratament pentru dermatita atopică la bebeluși

Pentru a îngriji un bebeluș cu dermatită atopică, familia micuțului trebuie să-și însușească câteva principii de educație sanitară:

  • Spală hainele bebelușului cu un detergent blând și evită balsamurile de rufe.
  • Nu-ți expune copilul la căldură, în special la aer cald. În acest scop, elimină din garderoba sa orice articole din lână, din plastic și din orice alte materiale care stimulează transpirația și, implicit, erupțiile cutanate. Limitează-te la articole din bumbac.
  • Dacă locuiești într-o regiune în care nivelul de umiditate este foarte scăzut, folosește un umidificator pentru a combate uscăciunea din mediu.
  • Asigură-i copilului o igienă corespunzătoare cu ajutorul băilor sau dușurilor scurte, de maximum 2-3 ori pe săptămână. Expunerea excesivă la apă și la gelurile de duș promovează apariția erupțiilor cutanate. Medicii recomandă folosirea gelurilor cu pH acid sau a ovăzului.
  • Folosește creme hidratante speciale pentru bebeluși de mai multe ori pe zi. Aplică mișcări blânde de masaj pentru a ajuta crema să penetreze pielea.

Ce tratamente există?

În anumite cazuri, simptomele care însoțesc dermatita atopică pot necesita tratamente farmaceutice și monitorizarea de către un specialist pentru prevenirea apariției complicațiilor.

  • Dacă apar erupții cutanate, consultă un medic pediatru pentru a stabili un tratament pe bază de antiinflamatoare topice. În plus, elimină loțiunile emoliente pe care le-ai folosit în faza anterioară.
  • Ia măsuri preventive împotriva infecțiilor cutanate. Acestea tind să apară din cauza scărpinatului. Totodată, menține o igienă adecvată.

Dacă pediatrul bănuiește că există o infecție, acesta ar putea prescrie antibiotice topice sau sistemice.

Corticosteroizii topici sunt printre medicamentele cele mai prescrise pentru a trata dermatita atopică. Nu trebuie să-ți fie frică să le folosești, atât timp cât urmezi îndeaproape indicațiile medicului. Acestea oferă numeroase beneficii bebelușilor cu dermatită atopică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.