5 tratamente pentru candidoza cutanată - Doza de Sănătate
 

5 tratamente pentru candidoza cutanată

Candidoza cutanată este o infecție care poate provoca modificări inestetice în diferite regiuni ale pielii. Descoperă care sunt cauzele apariției sale și câteva modalități de a o trata.
5 tratamente pentru candidoza cutanată
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Candidoza cutanată este un tip de infecție care apare atunci când Candida albicans, un tip de ciupercă, se înmulțește la nivelul pielii. Acest microorganism este prezent în mod normal pe pielea fiecăruia dintre noi, fără a ne crea probleme majore. Însă anumite dezechilibre pot face ca ciuperca să se înmulțească, declanșând simptome incomode. Descoperă cele mai bune 5 tratamente pentru candidoza cutanată!

La început, disconfortul provocat de candidoza cutanată este suportabil și nu provoacă probleme majore. În ciuda acestui fapt, este esențial să o tratezi, deoarece infecția poate și se va răspândi pe alte părți ale corpului, devenind complexă.

Așadar, ce ar trebui să faci pentru a scăpa de candidoza cutanată?

Informații despre Candida albicans

Tipul de ciuperci Candida are un potențial dăunător asupra organismului uman. Deși este normal să avem Candida în organism, unele tulpini se înmulțesc excesiv și produc apariția infecțiilor. Atunci când această ciupercă se înmulțește pe piele, duce adesea la dezvoltarea candidozei cutanate.

Candidoza cutanată se poate manifesta în diferite moduri, în funcție de evoluția sa și de răspunsul sistemului imunitar. Cu toate acestea, la nivel general, simptomele afecțiunii includ:

  • Erupții sau bășici
  • Pete roșii sau mov
  • Zone de piele uscată albă care se cojește
  • Desprinderea pielii
  • Senzație de arsură sau durere
  • Roșeață
  • Pustule asemănătoare coșurilor pline cu puroi

5 tratamente pentru candidoza cutanată

Majoritatea tratamentelor pentru candidoza cutanată constau în principal în administrarea agenților antifungici la nivel local. Aceștia pot fi sub formă de pudră de talc, cremă sau loțiune. Cu toate acestea, uneori sunt prescrise medicamente cu administrare orală.

Pentru a completa tratamentul, este esențial să ții cont de câteva lucruri.

1. Schimbă-ți rapid hainele ude sau pline de transpirație

 

Femeie care are nevoie de tratamente pentru candidoza cutanată

Umiditatea aerului, împreună cu mediul cald al corpului tău, creează un mediu perfect pentru înmulțirea Candidei.

Costumele de baie ude și hainele folosite la antrenament pline de transpirație sunt foarte periculoase pentru persoanele care suferă de candidoză cutanată. Prin urmare, evită să le porți prea mult timp după terminarea activității fizice, deoarece acestea favorizează înmulțirea leziunilor de pe piele.

Simptomele de candidoză cutanată se pot înrăutăți dacă porți haine ude timp îndelungat.

2. Poartă haine largi din bumbac

Tipul de îmbrăcăminte pe care îl porți poate contribui foarte mult la ameliorarea simptomelor atunci când vine vorba de această infecție a pielii.

Deși poate părea lipsită de importanță, purtarea de îmbrăcăminte largă de bumbac reduce la minim acumularea de transpirație și, astfel, stopează înmulțirea Candidei.

3. Evită săpunurile parfumate

Utilizarea săpunurilor și a altor produse parfumate poate modifica pH-ul natural al pielii. Prin urmare, acest lucru agravează simptomele candidozei cutanate.

Așadar, pentru a evita focarele ulterioare ale acestei infecții, limitează-te la utilizarea săpunurilor ecologice cu pH neutru.

4. Redu consumul de zahăr

Cuburi de zahăr

Ciupercile se hrănesc cu zahărul din sânge, iar acesta le susține dezvoltarea.

Ce legătură are consumul de zahăr cu candidoza cutanată?

Deși majoritatea oamenilor nu știu acest lucru, nivelul ridicat de zahăr din sânge poate crește rezistența Candidei la agenții antifungici.

Atunci când consumi produse zaharoase, valorile glucozei în sânge și susceptibilitatea la infecții cresc. Prin urmare, limitează-ți consumul de zahăr cât de mult poți și adoptă obiceiuri care îți echilibrează nivelul glicemiei.

Poți să-ți reduci glicemia prin practicarea de exerciții fizice în mod regulat și adoptarea unei diete sănătoase, bogate în fructe și legume.

5. Adaugă probiotice în dieta ta zilnică

Aportul de probiotice este unul dintre cele mai bune moduri de a combate Candida și alte microorganisme. Probioticele au capacitatea de a-ți întări sistemul imunitar, ținând sub control populația de agenți patogeni.

De fapt, există studii care sugerează faptul că probioticele și alte produse fermentate pot fi la fel de eficiente sau poate chiar mai eficiente decât agenții antifungici convenționali. Ce este și mai bine este că majoritatea, precum iaurtul (cel natural), sunt sigure și nu au efecte secundare.

Când este cazul să-i ceri medicului tratamente pentru candidoza cutanată

Medic care discută despre tratamente pentru candidoza cutanată

Diagnosticul timpuriu este cheia unei vindecări rapide și eficiente.

Dacă este prima dată când te confrunți cu candidoza cutanată, este mai bine să consulți medicul dermatolog pentru ca acesta să-ți confirme diagnosticul. Uneori, simptomele bolii sunt similare cu cele ale altor afecțiuni care necesită mai multă atenție. Din acest motiv, pot fi necesare anumite teste suplimentare.

Majoritatea cazurilor de candidoză cutanată sunt ușoare și se vindecă într-un timp scurt. Cu toate acestea, trebuie întotdeauna să tratezi infecția pentru ca aceasta să nu evolueze. Medicul îți va prescrie anumite medicamente antifungice sau alte medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Dacă nu obții rezultate după o perioadă de 7 până la 14 zile sau dacă boala se agravează în ciuda tratamentului, mergi imediat la medic. Perioada de timp scursă între debutul infecției și apariția primelor semne de vindecare este esențială pentru a evita dezvoltarea unor probleme mai grave.

Nu ezita să pui în practică aceste tratamente pentru candidoza cutanată. De asemenea, dacă ai un sistem imunitar slăbit, consultă medicul cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mandal, S. M., Mahata, D., Migliolo, L., Parekh, A., Addy, P. S., Mandal, M., & Basak, A. (2014). Glucose directly promotes antifungal resistance in the fungal pathogen, Candida spp. Journal of Biological Chemistry. https://doi.org/10.1074/jbc.C114.571778
  • Rodaki, A., Bohovych, I. M., Enjalbert, B., Young, T., Odds, F. C., Gow, N. A. R., & Brown, A. J. P. (2009). Glucose Promotes Stress Resistance in the Fungal Pathogen Candida albicans. Molecular Biology of the Cell. https://doi.org/10.1091/mbc.E09-01-0002
  • Hatakka, K., Ahola, A. J., Yli-Knuuttila, H., Richardson, M., Poussa, T., Meurman, J. H., & Korpela, R. (2007). Probiotics reduce the prevalence of oral Candida in the elderly a randomized controlled trial. Journal of Dental Research. https://doi.org/10.1177/154405910708600204
  • Mendonça, F. H. B. P., dos Santos, S. S. F., de Faria, I. da S., Gonçalves e Silva, C. R., Jorge, A. O. C., & Leão, M. V. P. (2012). Effects of probiotic bacteria on Candida presence and IgA anti-Candida in the oral cavity of elderly. Brazilian Dental Journal. https://doi.org/10.1590/S0103-64402012000500011
  • Kashem, S. W., & Kaplan, D. H. (2016). Skin Immunity to Candida albicans. Trends in Immunology. https://doi.org/10.1016/j.it.2016.04.007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.