Tratarea candidozei cu remedii naturale - Doza de Sănătate
 

Tratarea candidozei cu remedii naturale

Candidoza vaginală îți poate afecta viața, deoarece oamenii din jur pot observa disconfortul pe care ți-l provoacă mâncărimile. Din fericire, există multe metode de prevenire. 
Tratarea candidozei cu remedii naturale

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Candidoza este o infecție cauzată de mai multe tipuri de ciuperci, în special de Candida albicans. Această infecție apare des și în rândul persoanelor cu un sistem imunitar normal, însă este mai frecventă și mai persistentă la pacienții cu diabet sau SIDA, precum și la femeile însărcinate, care trebuie să ia măsuri pentru tratarea candidozei.

În acest articol, îți prezentăm mai multe informații relevante despre această afecțiune, printre care cauzele, simptomele și câteva remedii naturale pentru tratarea candidozei. În plus, îți oferim și câteva recomandări pentru prevenirea reapariției sale.

Candidoza: o infecție comună

Candidoza este inclusă în grupul celor mai frecvente afecțiuni. Practic, toți ne confruntăm cu ea la un moment dat.

Există trei tipuri de candidoză: ușoară, medie și severă.

Cauze

Majoritatea femeilor dezvoltă o infecție vaginală cu Candida măcar o dată în viață. Ciuperca se găsește în cantități mici în vagin, cavitatea bucală, aparatul digestiv și pe piele. De cele mai multe ori, aceasta nu provoacă infecții sau simptome.

Candida și multe alte microorganisme prezente în vagin mențin un anumit echilibru. Însă, atunci când ciuperca se înmulțește excesiv, apare candidoza.

Simptome

Mâncărimile la nivelul vulvei sunt principalul simptom al candidozei, însă pot apărea și alte manifestări, precum:

Prevenire

Atât femeile, cât și bărbații pot dezvolta candidoză de-a lungul vieții. Însă recomandările de mai jos pot diminua riscul de îmbolnăvire:

În general, menținerea unei igiene adecvate previne candidoza. Este important să ștergi bine cu prosopul toate pliurile pielii după ce faci duș.

Îți recomandăm să citești și:

Remedii naturale împotriva infecției cu Candida

Pentru a preveni candidoza orală, trebuie să te speli pe dinți și să te clătești cu apă de gură. Totodată, este indicat să eviți fumatul.

 • Pentru a preveni candidoza în zona genitală, folosește prezervativul pentru a evita contactul direct. 
 • Femeile însărcinate trebuie să consume iaurt bioactiv pentru a reduce aciditatea florei vaginale.

Tipuri de candidoză

Intertrigo

Acest tip de candidoză este cel mai frecvent. Acesta poate afecta pliuri mari ale pielii, cum ar fi axilele, regiunea inghinală, spațiul dintre fese și dintre sâni, gâtul sau cute mici de pe mâini, picioare și zona din spatele urechii.

Infecția provoacă roșeață a pielii și umflături. În plus, pot apărea descuamări ale pielii și leziuni în zonele afectate. Totodată, persoana în cauză poate simți mâncărimi și usturimi.

Candidoză la nivelul sistemului digestiv

 • Candidoză esofagiană: Esofagul se inflamează, provocând dificultăți la înghițire, arsuri la stomac și dureri în piept.
 • Candidoză gastrică: Aceasta apare, în general, la pacienții care suferă de ulcer gastric.
 • Enterită cauzată de Candida: Această afecțiune provoacă dureri abdominale și scaune dese. Scaunul poate prezenta urme de sânge, iar diareea poate cauza deshidratare.
 • Candidoză anorectală: Provoacă mâncărimi, usturimi și iritații la nivelul anusului.

Candidoză a aparatului reproducător

Trebuie să acorzi o atenție deosebită următoarelor simptome:

 • Candidoză vulvo-vaginală: Aceasta este cauzată de modificarea pH-ului din vagin, apărând cu precădere la femeile însărcinate. Infecția provoacă iritații și mâncărimi vaginale.
 • Balanită: Aceasta provoacă o infecție la glandul penisului care duce la apariția unor pustule însoțite de mâncărimi.

Remedii naturale eficiente pentru tratarea candidozei

Tratarea candidozei vaginale cu remedii care ameliorează mâncărimile

Iaurt simplu

Pentru tratarea candidozei la femei, unul dintre cele mai simple remedii este introducerea iaurtului simplu în vagin. Acest produs reduce aciditatea de la nivelul vaginului, încetinind dezvoltarea ciupercilor. Fungii au nevoie de un mediu mai acid pentru a se dezvolta.

Bărbații pot apela, de asemenea, la acest remediu. Singura problemă poate fi disconfortul creat de lenjeria intimă umedă.

Ingrediente

 • 2 linguri de iaurt simplu (30 ml)

Instrucțiuni

 • Aplică iaurtul în interiorul și în jurul vaginului.
 • Lasă-l să acționeze 1 – 2 ore.

Apă de gură naturală pentru tratarea candidozei bucale

Apa de gură pentru tratarea candidozei bucale

Oțetul de mere și zeama de lămâie au proprietăți antiseptice și antibiotice. În plus, uleiul esențial de arbore de ceai are proprietăți naturale regeneratoare. Combinația dintre cele trei ingrediente formează unul dintre cele mai puternice remedii pentru tratarea candidozei.

Ingrediente

 • 1 cană de oțet de mere (250 ml)
 • 1 lingură de zeamă de lămâie (15 ml)
 • 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai

Instrucțiuni

 • Amestecă bine cele trei ingrediente.
 • Fă gargară cu acest amestec de două ori pe zi pentru a elimina Candida.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.