Candidoza genitală îți afectează viața sexuală? - Doza de Sănătate
 

Candidoza genitală îți afectează viața sexuală?

Chiar dacă, de obicei, candidoza (sau altă infecție fungică) apare de la sine, ea poate fi transmisă partenerului tău sexual. În plus, întrucât poate provoca dureri și iritații ale zonei genitale, candidoza poate face contactele sexuale deranjante și dureroase.
Candidoza genitală îți afectează viața sexuală?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Candidoza genitală (infecția cu fungi) este un tip de infecție foarte comun. De fapt, statisticile arată că majoritatea femeilor vor dezvolta o infecție cu fungi la un moment dat în viață. Cu toate acestea, cel mai probabil te întrebi dacă candidoza genitală îți afectează viața sexuală. Vom descoperi împreună în rândurile următoare.

Candidoza genitală

Candidoza este o infecție cauzată de o ciupercă numită Candida albicans. Aceasta poate afecta nu numai organele genitale, ci și alte părți ale corpului, provocând candidoză orală (bucală) sau candidoza pielii.

Când afectează zona genitală, candidoza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice, mai ales în rândul femeilor. Cu toate acestea, nu este o problemă exclusivă a sexului feminin, ci poate afecta și bărbații.

În general, Candida albicans este o ciupercă care trăiește printre alte microorganisme în interiorul vaginului. Acolo, aceste organisme coexistă în mod echilibrat și fac parte din microbiota vaginală.

Cu toate acestea, în anumite ocazii, ciuperca Candida se poate înmulți excesiv, ceea ce duce la un dezechilibru al florei vaginale. Acest dezechilibru provoacă candidoza genitală.

Candidoza genitală îți afectează viața sexuală prin durere

Deși nu este periculoasă, în multe cazuri candidoza genitală poate deveni o infecție recurentă. Prin urmare, este important să mergi la medicul ginecolog dacă crezi că ai putea avea candidoză genitală.

Îți vine sau nu să crezi, candidoza genitală poate afecta și bărbații. Deși este adevărat că femeile au mai multe șanse să sufere de acest tip de infecție fungică, bărbații nu sunt imuni la candidoza genitală.

Astfel, atunci când ciuperca Candida albicans afectează penisul, aceasta provoacă balanita candidozică, ce reprezintă inflamația prepuțului și a glandului. De asemenea, pot apărea roșeață, arsuri, mâncărimi și chiar un strat albicios.

Drept urmare, candidoza genitală poate provoca disconfort și dureri la bărbați în timpul actului sexual, la fel cum se întâmplă și în cazul femeilor.

Cauze ale candidozei genitale

Câteva cauze ce duc la apariția candidozei genitale sunt:

  • Schimbări ale florei vaginale (rezultate, de exemplu, în urma consumului prelungit de antibiotice)
  • Diabetul, obezitatea
  • Consumul excesiv de alcool
  • Un sistem imunitar slăbit (HIV, transplanturi, chimioterapie, etc.)
  • Utilizarea de lenjerie intimă din materiale sintetice
  • Schimbări hormonale (în sarcină)
  • Spălatul excesiv al zonei intime cu săpunuri și/sau substanțe agresive cu pielea
  • Consumul de medicamente antibiotice

Consumul de antibiotice elimină, de asemenea, bacteriile benefice ale microbiotei, ceea ce favorizează dezvoltarea Candidei albicans.

Cele mai des întâlnite simptome ale candidozei genitale sunt:

  • Mâncărimi și senzație de arsură
  • Iritație
  • Înroșirea și inflamarea pielii
  • Dureri la urinare
  • Secreții vaginale albicioase vâscoase
  • În cazul bărbaților, balanita sau inflamația prepuțului și a glandului

Tratamentul candidozei genitale

Deoarece candidoza este cauzată de o ciupercă, medicul ginecolog prescrie adesea un tratament antifungic. De fapt, dacă aplici un unguent sau o cremă conform recomandărilor medicului și în doza corectă, infecția ar trebui să se reducă în câteva zile.

Cu toate acestea, este necesar să mergi la medicul ginecolog, deoarece numai un specialist poate determina dacă infecția de care suferi este candidoză genitală. Medicul tău îți poate prescrie tratamentul adecvat, excluzând alte tipuri de afecțiuni.

Însă cremele antifungice pot fi obținute și fără prescripție medicală. Cu toate acestea, este important să nu apelezi la automedicație și să urmezi instrucțiunile medicului specialist.

Dacă nu mergi la medic, riști să confunzi o altă afecțiune sau chiar o afecțiune sexuală cu candidoza genitală.

Candidoza genitală îți afectează viața sexuală?

Cuplu care folosește un prezervativ

Utilizarea metodelor de contracepție tip barieră poate preveni răspândirea infecției provocate de Candida albicans către partenerii sexuali.

Răspunsul la această întrebare este, din păcate, da. Candidoza genitală îți afectează viața sexuală. Prin urmare, trebuie să iei măsuri de precauție dacă vei face sex în timp ce ai candidoză.

De ce?

  • Candidoza genitală poate provoca durere, arsură și iritație. Prin urmare, poate face ca actul sexual să fie deranjant. Așadar, este recomandat să nu faci sex până când infecția nu dispare complet.
  • De asemenea, deși se dezvoltă adesea din alte motive decât transmiterea sexuală, există posibilitatea transmiterii acestei infecții către o altă persoană. Candida albicans poate provoca balanita penisului, arsură și roșeață în zona genitală după contactul sexual.
  • Așadar, dacă vrei să continui să ai contact sexual, este esențial să folosești prezervative.
  • Pe de altă parte, întrucât actul sexual poate provoca o intensificare a iritației, acesta poate împiedica recuperarea. Deși nu riști să provoci eșecul tratamentului, este totuși recomandat să te abții de la sex până la dispariția infecției.

Concluzii

Candidoza genitală îți afectează viața sexuală și este o infecție serioasă, dar nu este deosebit de periculoasă. Cu un tratament adecvat, poate dispărea în câteva zile.

Cu toate acestea, relațiile sexuale în timp ce suferi de candidoză pot duce la apariția anumitor probleme, cum ar fi infectarea partenerului / partenerilor. De asemenea, acestea pot prelungi durata de timp necesară pentru a te vindeca complet. În plus, deoarece candidoza genitală implică simptome precum iritația, sexul poate să nu fie deloc plăcut.

Din toate aceste motive, specialiștii recomandă abținerea de la actul sexual până când infecția cu Candida albicans dispare complet. Dacă totuși vrei să faci sex, folosește prezervativul pentru a evita infectarea partenerilor sexuali.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.