Tipuri de infecții vaginale și cauzele lor - Doza de Sănătate
 

Tipuri de infecții vaginale și cauzele lor

Infecțiile vaginale pot avea diverse cauze, acestea putând fi identificate în funcție de simptome. Prin urmare, este important să știi prin ce se diferențiază diversele tipuri de infecții vaginale pentru a le diagnostica și trata la timp.
Tipuri de infecții vaginale și cauzele lor

Ultima actualizare: 30 iunie, 2018

Vaginul este un organ aflat la suprafață, drept pentru care este expus multor tipuri de infecții vaginale. Acestea pot cauza simptome neplăcute și diverse. Secrețiile pot avea mirosuri, culori și texturi diferite sau pot apărea alte simptome, precum mâncărimi și dureri.

Principalele tipuri de infecții vaginale și cauzele lor

Simptomele specifice ajută la diagnosticarea diferitelor tipuri de infecții vaginale și la identificarea cauzelor lor. Cele mai frecvente infecții vaginale sunt:

1. Candidoza

Tipuri de infecții vaginale, cum ar fi candidoza

Candidoza vaginală este o infecție des întâlnită care se caracterizează prin următoarele simptome:

  • Mâncărimi vaginale
  • Secreție albicioasă densă
  • Înroșirea vaginului și a vulvei

Cauze

Candidoza este cauzată de ciuperca Candida albicans, care face parte din flora vaginală, intestinală și bucală. Atunci când această ciupercă se înmulțește în mod excesiv în vagin, apare acea secreție caracteristică.

Problema apare, în general, din cauza slăbirii sistemului imunitar ca urmare a unor boli precum diabetul, leucemia și altele. În alte situații, candidoza se dezvoltă în urma unui contact sexual.

2. Vaginoza bacteriană

Vaginoza bacteriană este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente tipuri de infecții vaginale. Pentru diagnosticarea sa, se iau în considerare caracteristicile secrețiilor vaginale. Astfel, în cazul dezvoltării vaginozei bacteriene, simptomele sunt:

  • Scurgere vaginală cu miros de pește, din cauza aminelor pe care le conține
  • Mâncărimi vaginale accentuate
  • Secreție de culoare gălbuie-albicioasă
  • Dispareunie sau vaginism

Cauze

Așa cum sugerează și denumirea sa, vaginoza bacteriană este cauzată de o combinație de bacterii care se dezvoltă în mod necontrolat, distrugând complet echilibrul vaginal. Această infecție nu se transmite prin contact sexual, însă prezența sa recurentă tinde să se înregistreze la femei active din punct de vedere sexual.

3. Tricomoniaza

Dureri cauzate de principalele tipuri de infecții vaginale

Din păcate, tricomoniaza provoacă un disconfort acut femeilor afectate. Această infecție trebuie tratată la timp, întrucât poate cauza boala inflamatorie pelvină, care poate duce la septicemie sau la o infecție generalizată.

Secreția caracteristică tricomoniazei prezintă următoarele caracteristici:

  • Culoare verzuie
  • Miros intens greu de suportat
  • Textură complet lichidă
  • Mâncărimi vaginale
  • Durere la urinare

4. Clamidioza

Tipuri de infecții vaginale precum clamidioza

Aceasta este încă unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de infecții vaginale. Clamidioza afectează, cu precădere, femeile cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. La început, afecțiunea poate fi asimptomatică, însă ulterior  poate cauza următoarele neplăceri:

Cauze

Microorganismul responsabil pentru dezvoltarea acestei infecții este Chlamydia Trachomatis, care se transmite prin contact sexual. Clamidioza este o infecție vaginală cu risc major, deoarece produce leziuni microscopice în colul uterin, afectând capacitatea de reproducere. Prin urmare, tratamentul aplicat la timp este esențial.

În concluzie, toate aceste tipuri de infecții vaginale necesită un tratament imediat din cauza complicațiilor pe care le pot cauza pe termen lung. Dacă prezinți simptome precum cele enumerate mai sus, este indicat să mergi la un medic specialist pentru a primi un tratament adecvat cât mai curând posibil, în funcție de tipul de infecție vaginală de care suferi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.