Scarlatina este contagioasă? Informații importante - Doza de Sănătate
 

Scarlatina este contagioasă? Informații importante

Scarlatina este o boală contagioasă care afectează mai ales copiii. Se manifestă prin simptome precum febra, erupțiile cutanate și roșeața limbii. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre scarlatină și modul său de transmitere!
Scarlatina este contagioasă? Informații importante

Ultima actualizare: 05 decembrie, 2020

Scarlatina este o boală infecțioasă acută contagioasă cauzată de specia bacteriană Streptococcus pyogenes. Conform studiilor științifice, acest microorganism reprezintă una dintre cele mai virulente 74 de specii care alcătuiesc acest gen.

Această bacterie provoacă atât patologii supurative, cât și non-supurative la om, cum ar fi faringita, celulita, fasciita necrozantă și febra reumatică, printre multe altele. Acesta este motivul pentru care este esențial să cunoaștem acest agent patogen din punct de vedere clinic. Astăzi, vom vorbi despre scarlatină și modul său de transmitere.

Despre distribuția scarlatinei la nivel global

Conform publicațiilor epidemiologice, scarlatina este o patologie care afectează în principal copiii. Iată câteva date referitoare la situația acestei boli la nivel global:

  • Infecțiile asimptomatice cu Streptococcus pyogenes sunt prezente la 3 până la 26% dintre copiii sănătoși ai unei populații.
  • Până la 58% dintre sugarii cu dureri de gât pot avea bacteriile S. pyogenes. Aceasta este specia de streptococ cel mai des mai asociată cu focarele. Infecția apare adesea după consumul de alimente contaminate.
  • În ultimele decenii, a existat o creștere a numărului focarelor de scarlatină. În 2009 au existat peste 23.000 de cazuri documentate în Vietnam.

După cum poți vedea, deși vorbim despre o patologie care există din cele mai vechi timpuri, ea continuă să fie prezentă în societatea modernă. De aceea, trebuie să-i cunoaștem mecanismul de transmisie.

Scarlatina este contagioasă la oameni
Streptococii se află în spatele scarlatinei.

Ce este scarlatina?

După cum am menționat mai sus, scarlatina este o patologie cauzată de infecția cu Streptococcus pyogenes (serogrupul A). Conform studiilor, această bacterie poate produce exotoxine și superantigene – provocând răspunsuri exagerate ale sistemului imunitar. Astfel, acțiunea sa asupra corpului uman generează o gamă largă de simptome.

Cele mai frecvente locuri de colonizare bacteriană sunt suprafețele mucoase și pielea, într-o măsură mai mică. Portaluri precum Biblioteca Națională de Medicină din SUA menționează o listă de simptome asociate cu scarlatina:

  • Infecția începe cu febră și dureri în gât.
  • Există o erupție cu aspect primar pe gât și piept, care apoi se răspândește pe tot corpul.
  • De asemenea, apare inflamația ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului.
  • Există și simptome secundare, cum ar fi durerile corporale, greața, frisoanele și roșeața și umflarea limbii.

Reține faptul că cel mai evident simptom al acestei boli este apariția erupției cutanate. Primele simptome apar în prima sau a doua zi după infectare, însă erupția cutanată apare, de obicei, după 3 până la 5 zile și durează mai mult de o săptămână.

Scarlatina este contagioasă?

Potrivit organizațiilor pediatrice profesionale, cum ar fi Kidshealth, scarlatina este extrem de contagioasă. Atât contactul direct cu suprafața afectată (în cazul pacienților cu impetigo, o altă manifestare cauzată de această bacterie), cât și inhalarea microparticulelor (tuse și strănut) provenite de la o persoană bolnavă pot duce la răspândirea infecției la un pacient sănătos.

În plus, reține faptul că acest microorganism supraviețuiește pe suprafețe până la patru săptămâni. Prin urmare, atingerea materialelor sau a alimentelor care au fost în contact cu o persoană bolnavă și apoi atingerea feței sunt un potențial pericol.

Agențiile oficiale, precum Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), afirmă faptul că una dintre cele mai frecvente cauze ale focarelor de scarlatină este manipularea greșită a alimentelor. Experții nu cred că animalele de companie sau jucăriile pot transmite bacteriile, atât timp cât dezinfectarea sau spălarea acestora este adecvată.

Perioada în care o persoană este contagioasă

O persoană este contagioasă atât timp cât simptomele persistă. În ciuda acestui fapt, scarlatina este o infecție ușoară care dispare după administrarea de antibiotice. Pacientul nu mai este contagios după 48 de ore de tratament.

Cum se previne răspândirea acestei afecțiuni

Scarlatina este contagioasă la copii
Scarlatina este frecventă la vârsta pediatrică, ca boală exantematică.

După cum poți vedea, scarlatina este o patologie ușoară, dar foarte contagioasă, transmisă prin contactul cu suprafețe neigienizate sau microparticule de salivă provenite de la persoanele bolnave. Obiceiurile adecvate de igienă sunt prima barieră de apărare împotriva acesteia. Iată câteva sfaturi utile pentru a o preveni:

  • Acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel atunci când tușești.
  • Spală-ți frecvent mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
  • Tacâmurile și obiectele persoanei bolnave vor fi folosite doar de aceasta.
  • Respectă un protocol strict de alimentație și igienizare a suprafețelor în locurile în care apar focare epidemiologice.

Scarlatina și răspândirea ei

Aceasta este o infecție extrem de contagioasă cauzată de un microorganism des întâlnit. Chiar și așa, este o infecție ușoară care, cu tratament antibiotic, dispare în câteva zile.

Chiar dacă pacientul poate prezenta complicații, cum ar fi pneumonia sau infecțiile sinusale, acestea nu sunt deloc frecvente. Totuși, trebuie să consulți medicul ori de câte ori te confrunți cu o erupție generalizată asociată cu un proces febril.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.