Bolile autoimune: 5 informații importante - Doza de Sănătate
 

Bolile autoimune: 5 informații importante

Chiar dacă bolile autoimune sunt, în general, cronice, persoanele diagnosticate nu trebuie să-și piardă speranța. Există numeroase modalități de a le ține sub control și de a-ți îmbunătăți calitatea vieții. 
Bolile autoimune: 5 informații importante

Ultima actualizare: 09 ianuarie, 2019

Bolile autoimune sunt, în mare parte, un mister pentru știință, drept pentru care nu avem încă suficiente informații despre ele. Nici până în ziua de azi nu am aflat de ce sistemul imunitar atacă și chiar distruge celule sănătoase din organism.

Scleroza multiplă, boala Crohn și artrita reumatoidă sunt câteva dintre cele mai grave și mai cunoscute afecțiuni autoimune. 

În majoritatea cazurilor, bolile autoimune implică o predispoziție genetică, însă trebuie luăm în considerare și factorii de mediu.

Persoanele care trăiesc zilnic cu aceste boli se confruntă cu o diminuare drastică a calității vieții. În general, bolile autoimune tind să fie cronice și să afecteze mai multe părți ale corpului. Un exemplu ar fi lupusul.

În articolul de azi, îți prezentăm 5 lucruri importante cu privire la sistemul imunitar care te ajută să înțelegi mai bine cum funcționează acesta.

Dacă ai o boală autoimună sau cunoști o persoană care se află în această situație, nu-ți fie teamă. Caută noi informații și tratamente medicale care să te ajute să duci o viață mai bună!

Câteva informații esențiale despre bolile autoimune

1. Cauzele bolilor autoimune

În primul rând, este important de știut că moștenirea genetică joacă un rol important în ceea ce privește bolile autoimune. Interacțiunea dintre mediu și anumite gene condiționează apariția acestor afecțiuni. Totuși, această corelație nu este 100% sigură.

Teoria se bazează pe permeabilitatea intestinală, o anormalitate la nivelul acestor organe care permite anumitor antigeni să treacă din intestine în sânge.

Reacția sistemului imunitar se modifică, acesta percepând la nivelul anumitor organe apariția unui țesut considerat periculos, drept pentru care îl atacă și îl distruge.

Bolile autoimune atacând organe

2. Bolile autoimune reprezintă un diagnostic din ce în ce mai frecvent

Faptul că sunt identificate din ce în ce mai multe cazuri nu înseamnă că aceste boli sunt mai răspândite ca în trecut. În ziua de azi, există metode mai eficiente de a diagnostica anumite boli, care altădată erau confundate cu alergii sau alte afecțiuni.

Iată alte informații cu privire la modul în care sunt percepute și înțelese bolile autoimune în zilele noastre:

 • În prezent, știm că aceste boli reprezintă o problemă de sănătate importantă. Este necesar să le oferim pacienților mai mult sprijin la nivel social.
 • Știința descoperă mereu noi modalități de a explica procesul autoimun. Specialiștii studiază slăbiciunile și simptomele asociate cu diferite grupuri de boli cronice.
 • Mulți copii primesc acum un diagnostic adecvat în timp util, fiind supuși cât mai curând unui tratament corespunzător.

3. Tipurile de boli autoimune

Bolile autoimune pot fi incluse în două categorii:

 • Boli sistemice, care nu atacă un singur organ, ci mai multe, cum ar fi celiachia și scleroza laterală amiotrofică.
 • Sindroame localizate, care se concentrează asupra unui singur țesut, fie el dermatologic, hematologic sau endocrinologic. Printre acestea se numără tiroidita Hashimoto și colita.

4. Tratarea bolilor autoimune

Majoritatea bolilor autoimune nu au leac. Este necesar să învățăm să trăim cu aceste afecțiuni și să ne bazăm pe ajutorul acordat de cadrele medicale.

În lupta cu bolile autoimune, ține cont de următoarele informații:

 • Ameliorarea simptomelor cu un tratament adecvat.
 • Protejarea organelor (intestine, ficat, piele) și menținerea lor  în funcțiune.
 • Este important să-ți păstrezi integritatea și o calitate superioară a vieții pentru cât mai mult timp.
 • Încearcă noi tratamente și menține-te la curent cu toate progresele, descoperirile și strategiile noi din câmpul medical.

5. Amintește-ți că nu ești singur

Bolile autoimune îți diminuează calitatea vieții

A trăi cu lupus sau cu scleroză multiplă nu este ușor nici pentru pacient, nici pentru familia sa. Iată câteva lucruri de care este bine să ții cont:

 • Pentru a face față acestor circumstanțe dificile, este necesar să tratezi boala folosind metode diverse. 
 • În plus, tratamentul medical trebuie însoțit de un tratament psihosocial. Este important să conștientizezi că nu ești singur/ă, că există mulți oameni care îți sunt alături și înțeleg prin ce treci.
 • Grupurile de sprijin sunt esențiale în aceste situații. Acestea te ajută să-ți înțelegi mai bine boala, dar și să descoperi noi perspective sau cazuri asemănătoare cu al tău. Mai presus de toate, dacă te alături acestor grupuri, poți să te menții la curent cu noile progrese și tratamente.

Chiar dacă este greu să trăiești cu ele, bolile autoimune pot reprezenta motivul pentru care ai mai mare grijă de tine și lupți pentru un trai demn și a avea o calitate superioară a vieții. Reține că nu ești singur!

Știința continuă să găsească modalități de a-ți oferi o viață mai bună și de a combate boala și efectele sale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Casals, M. R. (2005). Enfermedades autoinmunes sistémicas y reumatológicas. Elsevier España.
 • Roitt, I. M., Brostoff, J., & Male, D. K. (1994). Inmunología (No. 574.29 ROIi 3a. ed). Ediciones Científicas y Técnicas.
 • Sánchez Segura, M., González García, R. M., Marsán Suárez, V., & Macías Abraham, C. (2006). Asociación entre el estrés y las enfermedades infecciosas, autoinmunes, neoplásicas y cardiovasculares. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 22(3), 0-0.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.