Cât timp supraviețuiește coronavirusul pe suprafețe? - Doza de Sănătate
 

Cât timp supraviețuiește coronavirusul pe suprafețe?

Nu există niciun studiu clar cu privire la cât timp supraviețuiește coronavirusul pe suprafețe. Informațiile disponibile sugerează faptul că acesta rămâne activ între trei ore și nouă zile.
Cât timp supraviețuiește coronavirusul pe suprafețe?

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Oamenii de știință au muncit din greu pentru a înțelege pe deplin caracteristicile SARS-CoV-2, un virus cunoscut și sub denumirea de COVID-19 sau pur și simplu coronavirus. Cu toate acestea, multe aspecte sunt încă incerte. Nu știm încă ce durată de timp poate supraviețui coronavirusul pe suprafețe. Această problemă nu este una minoră, deoarece are o influență directă asupra răspândirii bolii.

Este necesar să clarificăm mai întâi un anumit aspect. Conform dovezilor existente până în acest moment, atingerea unui obiect contaminat cu coronavirus nu te infectează automat, dar crește riscul de a contracta boala. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, dacă o persoană atinge o suprafață infectată cu coronavirus, acesta poate rămâne pe mâna sa. Dacă mâna respectivă ajunge pe fața persoanei în cauză, iar virusul intră în contact cu ochii, nasul sau gura, atunci acesta va intra în corp. Acesta este motivul pentru care este important să dezinfectezi toate suprafețele și să te speli foarte des pe mâini.

Cât timp supraviețuiește coronavirusul pe suprafețe?

Așadar, cât timp supraviețuiește coronavirusul pe suprafețe?

Din păcate, nu există deocamdată informații complet verificate cu privire la acest subiect. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că „nu se știe cu exactitate cât timp supraviețuiește SARS-CoV-2” pe obiecte.

Cu toate acestea, pe baza comportamentului altor virusuri, experții consideră faptul că această tulpină de coronavirus poate persista o perioadă relativ lungă de timp pe diferite suprafețe. Acest lucru depinde și de condițiile de mediu, cum ar fi temperatura și umiditatea.

Multe virusuri rămân active între câteva ore și câteva zile, în funcție de tipul de suprafață pe care se află. Coronavirusul nu face excepție de la această regulă, așadar trebuie luate măsuri drastice pentru a evita infectarea.

Coronavirusul pe suprafețe din locuință

Dezinfectarea obiectelor folosite în viața de zi cu zi are ca scop reducerea răspândirii virusului COVID-19.

Studii științifice pe acest subiect

Cercetările publicate în Journal of Hospital Infection au analizat informațiile disponibile despre comportamentul altor coronavirusuri, precum SARS și MERS. Pe baza acestui aspect, oamenii de știință au concluzionat faptul că SARS-CoV-2 poate rămâne activ între câteva ore și câteva zile, în funcție de tipul de suprafață și de condițiile de mediu.

Conform acestor studii, pe suprafețe precum metalul, sticla și plasticul, virusul poate rămâne activ timp de patru până la cinci zile. Cu toate acestea, în condiții favorabile de temperatură și umiditate, coronavirusul poate persista până la nouă zile.

Un alt studiu, publicat în The New England Journal of Medicine și realizat de oamenii de știință de la un laborator federal din SUA, a indicat faptul că durata de viață a coronavirusului pe suprafețe variază de la patru ore pe cupru la trei zile pe plastic și oțel inoxidabil. Pe carton, acesta supraviețuiește până la o zi.

Cât timp persistă coronavirusul în aer?

Bărbat care poartă mască de protecție împotriva coronavirusului

Durata de supraviețuire a virusului în aer este un aspect esențial pentru a înțelege mai bine cum poate fi prevenită transmiterea interumană.

Un studiu recent și relativ îngrijorător a apărut într-un raport pre-publicat (aceasta înseamnă că este un fel de schiță, pe care scriitorii ar putea să o ajusteze sau corecteze ulterior). Informațiile se află încă în procesare. Însă datele disponibile sugerează faptul că virusul poate rămâne în aer până la trei ore după ce este eliminat sub formă de aerosoli. În medicină, se spune că un organism infecțios se află sub formă de aerosoli atunci când particulele sau picăturile minuscule de lichid care conțin virusul sunt suspendate în aer.

Studiul publicat în New England Journal of Medicine și citat mai sus menționează și aceste informații. Acesta confirmă faptul că virusul a fost detectat în aer la trei ore după ce a fost transformat în aerosoli.

Vești bune despre rezistența coronavirusului pe suprafețe

În această situație de criză, vestea bună este că putem elimina coronavirusul foarte ușor prin simple metode de curățare. Este necesar să curățăm și dezinfectăm frecvent suprafețele comune cu alcool sau cu o soluție specială care conține alcool. De asemenea, este utilă diluarea a două linguri de înălbitor sau clor în jumătate de litru de apă.

Este recomandat ca aceste procedee de curățare să fie efectuate la fiecare două sau trei ore în locurile publice sau locurile de muncă. De asemenea, este important să evităm atingerea suprafețelor sau a obiectelor folosite foarte des în locurile publice, cum ar fi balustradele, butoanele pentru acces în ascensoare sau întrerupătoarele. Mâinile trebuie protejate cu mănuși, șervețele sau alte tipuri de materiale impermeabile.

Cea mai importantă recomandare este să ne spălăm foarte des pe mâini. De asemenea, este necesar nu ne atingem deloc fața înainte să ne spălăm și dezinfectăm mâinile. Dacă cineva strănută sau tușește, acesta își va acoperi gura și nasul cu o batistă nazală sau cu pliul cotului.

În casă, cel mai bine este să facem curățenie în fiecare zi. Dacă plecăm de acasă frecvent, trebuie să dezinfectăm des butoanele, întrerupătoarele, mânerele și zonele comune. Articolele cumpărate trebuie atinse cu un prosop de hârtie și apoi dezinfectate cu atenție. În timpul pandemiei de COVID-19, a lua toate măsurile de precauție este cel mai bun lucru pe care îl putem face.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Phin, N. F. Requerimientos para uso de equipos de protección personal (EPP) para el nuevo coronavirus (2019-nCoV) en establecimientos de salud.
  • Agosto, Arianna, and Paolo Giudici. “A Poisson autoregressive model to understand COVID-19 contagion dynamics.” Available at SSRN 3551626 (2020).
  • Kampf, Günter, et al. “Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and its inactivation with biocidal agents.” Journal of Hospital Infection (2020).
  • van Doremalen, Neeltje, et al. “Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-2) compared to SARS-CoV-1.” medRxiv (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.