Este periculos coronavirusul la copii? - Doza de Sănătate
 

Este periculos coronavirusul la copii?

Noul coronavirus a declanșat o stare de îngrijorare în toată lumea. Astăzi, îți vom oferi informații importante pe care toți părinții trebuie să le cunoască despre coronavirus.
Este periculos coronavirusul la copii?

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

În prezent, aproape întreaga lume este în alertă cu privire la noul tip de coronavirus. În ciuda tuturor informațiilor apărute și fricii pe care o resimt oamenii, nu toate informațiile din spațiul public sunt corecte și de încredere. Este periculos coronavirusul la copii? În acest articol, vom oferi informații importante pe care toți părinții trebuie să le cunoască.

Ce trebuie să știe părinții despre coronavirus (COVID-19)?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri cu origine necunoscută. Există diferite tipuri de coronavirus. Aceste tulpini pot produce orice, de la infecții asimptomatice sau o simplă tuse până la complicații, cum ar fi pneumonia sau chiar moartea din cauza insuficienței respiratorii.

În decembrie 2019, specialiștii au detectat prezența unui nou tip de coronavirus – COVID-19 – în orașul chinez Wuhan. De atunci, capacitatea virusului de a se răspândi cu ușurință de la un individ la altul a făcut ca numărul de cazuri să crească continuu. Ca urmare, virusul s-a răspândit în multe țări din întreaga lume.

Transmiterea virusului are loc prin picături minuscule care ajung în aer atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Picăturile pot ajunge direct pe o altă persoană sau pot rămâne pe suprafețe și obiecte.

Coronavirusul la copii se poate trata

Cât de gravă este infecția cu coronavirus?

Una dintre cele mai importante întrebări pe care oamenii le au cu privire la coronavirus este cât de gravă este infecția produsă de acest microorganism. Este adevărat că acest virus se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta și că există un număr foarte mare de persoane infectate la nivel global. Cu toate acestea, trebuie să știi că rata mortalității este scăzută, variind între 1,4 și 2,1%. În plus, rata mortalității este și mai mică în rândul copiilor.

Cea mai mare rată a mortalității este înregistrată în rândul persoanelor cu o stare de sănătate precară. Acestea includ persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice și riscuri asociate și persoanele cu un sistem imunitar compromis sau imatur.

Care sunt simptomele produse de coronavirus?

În general, infecția cu coronavirus produce simptome similare cu cele ale gripei comune. Printre ele, putem găsi următoarele:

  • Secreții nazale abundente
  • Stare generală de disconfort
  • Oboseală
  • Dureri musculare
  • Tuse seacă
  • Febră și frisoane
  • Dureri de gât
  • Dureri de cap

Persoanele infectate

O persoană infectată poate rămâne asimptomatică, poate prezenta simptome asemănătoare gripei, precum cele prezentate mai sus sau poate suferi complicații mai grave. Complicațiile severe pot varia de la pneumonie la insuficiență respiratorie.

Prevenirea și tratarea infecției cu coronavirus

Alte întrebări comune despre coronavirus se referă la tratament și prevenție. În prezent, nu există niciun tratament eficient pentru infecția cu coronavirus. În schimb, specialiștii se concentrează pe tratarea simptomelor și controlul febrei și al durerii și încearcă să mențină stabilă starea generală de sănătate a pacienților. De asemenea, este important să fii conștient de posibila apariție a unor complicații.

Coronavirusul la copii este răspândit global

Acesta este motivul pentru care este atât de important să evităm răspândirea coronavirusului de la o persoană la alta. Prin urmare, cel mai bun mijloc de prevenire este practicarea igienei corespunzătoare în mod sistematic.

În plus, toți oamenii trebuie să acorde o importanță sporită igienei mâinilor. Toată lumea trebuie să se spele pe mâini frecvent și să folosească geluri dezinfectante, mai ales după un posibil contact cu o persoană sau obiect infectat.

De asemenea, este foarte important să eviți contactul cu cei care au deja virusul. Dacă acest contact nu poate fi evitat, atunci este necesar să-ți acoperi cât mai bine ochii, gura și nasul.

Este periculos coronavirusul la copii?

Ceea ce părinții trebuie să știe despre coronavirus este că, deși șansele ca cei mici să se infecteze sunt la fel de mari ca în cazul adulților, infecția pare să fie mult mai ușoară la copii. Experții au înregistrat mai puține complicații ale bolii în rândul populației tinere. În majoritatea cazurilor, infecția cu coronavirus la copii se manifestă printr-o simplă tuse.

Cu toate acestea, Academia Americană de Pediatrie, împreună cu alte instituții din domeniu, pregătesc un protocol special privind modul în care echipele medicale să gestioneze infecția cu COVID-19 la copii.

Desigur, este foarte important ca toți părinții să fie vigilenți. Cei care suspectează un posibil caz de infectare trebuie să alerteze autoritățile medicale fără întârziere. În acest fel, persoana suspectă va putea fi testată și tratată în cazul în care rezultatul investigației este pozitiv. În plus, autoritățile îți pot oferi instrucțiuni importante cu privire la modul de prevenire a răspândirii virusului și evitarea complicațiilor ulterioare.

Chiar dacă pare a fi o infecție ușoară în cazul celor mici, coronavirusul la copii nu trebuie ignorat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Columbus, C., Brust, K. B., & Arroliga, A. C. (2020). 2019 novel coronavirus: an emerging global threat. Baylor University Medical Center Proceedings, PG-1-4, 1–4. https://doi.org/10.1080/08998280.2020.1731272
  • Huang, C., Wang, Y., Li, X., Ren, L., Zhao, J., Hu, Y., Zhang, L., Fan, G., Xu, J., Gu, X., Cheng, Z., Yu, T., Xia, J., Wei, Y., Wu, W., Xie, X., Yin, W., Li, H., Liu, M., … Cao, B. (2020). Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. The Lancet, 395(10223), 497–506. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30183-5
  • Chen, H., Guo, J., Wang, C., Luo, F., Yu, X., Zhang, W., Li, J., Zhao, D., Xu, D., Gong, Q., Liao, J., Yang, H., Hou, W., & Zhang, Y. (2020). Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. The Lancet, 395(10226), 809–815. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30360-3
  • Zhu, N., Zhang, D., Wang, W., Li, X., Yang, B., Song, J., Zhao, X., Huang, B., Shi, W., Lu, R., Niu, P., Zhan, F., Ma, X., Wang, D., Xu, W., Wu, G., Gao, G. F., & Tan, W. (2020). A Novel Coronavirus from Patients with Pneumonia in China, 2019. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejmoa2001017

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.