Simptome produse de Coronavirus (COVID-19) - Doza de Sănătate
 

Simptome produse de Coronavirus (COVID-19)

Răspândirea coronavirusului în întreaga lume a generat circulația unei cantități copleșitoare de informații, însă multe dintre acestea sunt greșite. În acest articol, vom discuta despre simptomele infecției cu coronavirus și modalitatea de identificare corectă a acestora.
Simptome produse de Coronavirus (COVID-19)

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Așa cum probabil ai auzit la știri timp de săptămâni întregi, numărul de persoane infectate cu coronavirus se află în continuă creștere la nivel global. Măsurile de prevenție sunt din ce în ce mai restrictive. De asemenea, protocoalele de siguranță sunt aplicate imediat oricărei persoane suspecte de infecție. În acest articol, vom discuta despre principalele simptome produse de coronavirus (COVID-19).

Cazul cel mai îngrijorător este cel al Italiei. Guvernul acestei țări a ordonat instituirea unei carantine generalizate, cu circulația limitată a cetățenilor și interzicerea intrării și ieșirii la frontierele țării. Desigur, economia a suferit o ușoară recesiune din cauza acestui declin al activităților economice. De fapt, criza financiară afectează acum majoritatea piețelor bursiere și valutare din lume.

Ministerele naționale și autoritățile locale din domeniul sănătății elaborează în prezent ghiduri de acțiune pentru echipele de intervenție și pentru informarea populației. Protocolul este obligatoriu în unele locuri și există chiar și intervenții ale poliției în anumite cazuri. Alte țări nu fac decât să le sugereze cetățenilor să intre singuri în carantină dacă se consideră a fi bolnavi.

Ceea ce este clar este faptul că, în contextul globalizării, nicio regiune a planetei nu este în siguranță în fața unei pandemii. Epidemia s-a extins din cauza ușurinței cu care oamenii pot călători și a migrației continue.

De asemenea, există o mulțime de dezinformări și știri false cu privire la COVID-19 distribuite pe rețelele de socializare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost nevoită să publice un document cu explicații pentru populație cu privire la miturile despre coronavirus.

Ce este coronavirusul?

Înainte de a vorbi despre principalele simptome produse de coronavirus, trebuie să știm ce anume este acest microorganism. Cunoașterea cât mai multor detalii este baza pentru prevenirea și detectarea infectării cu 2019-nCoV.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care există de mult timp. Denumirea generică prin care ne referim la focarul curent este înșelătoare, deoarece această tulpină particulară are un nume propriu.

Din 7 ianuarie 2020, știm că noul tip de coronavirus este 2019-nCoV, ulterior redenumit COVID-19. Aceasta este tulpina care a început să se răspândească la oameni la sfârșitul anului 2019 în orașul Wuhan din China.

La nivel mondial, au existat trei focare majore de coronavirus cu transmisie la om, inclusiv acesta. Cel mai recent este Sindromul respirator sever acut (SARS).

Coronavirusurile au o transmisie relativ bine documentată la animale. Ceea ce s-a întâmplat acum este faptul că o tulpină a suferit o mutație și s-a răspândit la oameni. Adică s-a extins dincolo de un caz specific și a declanșat o epidemie.

Simptome produse de coronavirus în organism

Noua epidemie de coronavirus este produsă de tulpina COVID-19.

Cum se transmite infecția cu coronavirus?

Modalitatea de transmitere a COVID-19 este, de obicei, contactul cu fluidele corporale, cum ar fi cele din nasul sau din gura persoanelor infectate. Virusul este transmis pe cale aeriană. Acesta călătorește prin aer atunci când oamenii expulzează lichidele infectate prin tuse sau strănut. Apoi, coronavirusul pătrunde în corpul gazdei atunci când aceasta inspiră aerul contaminat.

Fluidele corporale pot rămâne pe anumite suprafețe, iar virusul rămâne activ o anumită perioadă de timp. Dacă în acea perioadă o persoană neinfectată intră în contact cu aceste fluide, iar apoi își atinge ochii, nasul sau gura, este foarte posibil ca aceasta să se îmbolnăvească.

Oamenii de știință au detectat coronavirusuri în fecalele persoanelor infectate. Cu toate acestea, ei au declarat că probabilitatea de răspândire pe această cale este foarte scăzută, conform investigațiilor efectuate.

Simptome produse de Coronavirus (COVID-19)

Cum poți știi dacă te-ai infectat cu coronavirus? Care sunt simptomele ce pot indica din timp prezența infecției? Ținând cont de faptul că acesta este un virus transmis prin lichidele din nas și gură, este logic să îl asociem cu simptomele legate de gripă.

Infecția cu coronavirus se manifestă printr-o triadă de simptome:

Există și alte simptome mai puțin frecvente și mai ușoare, cum ar fi rinoreea, secrețiile nazale, odinofagia, durerile în gât și diareea. Însă acestea nu se manifestă în toate cazurile. De fapt, există persoane infectate cu COVID-19 care sunt complet asimptomatice.

Între 15 și 20% dintre persoanele infectate cu coronavirus se îmbolnăvesc grav. În general, majoritatea pacienților sunt fie persoane mai în vârstă, fie persoane cu afecțiuni anterioare, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, boala pulmonară obstructivă și imunosupresia.

Infecția cu COVID-19

COVID-19 este denumirea tulpinii care a dus la apariției prezentei epidemii.

Ce să faci dacă experimentezi simptome produse de coronavirus (COVID-19)

Indicațiile se schimbă în funcție de zi și de țară, însă cel mai important este să contactezi medicul în cazul în care prezinți simptome similare oricăreia dintre cele trei menționate mai sus. De asemenea, dacă ai intrat în contact cu un pacient care a fost diagnosticat deja sau dacă ai fost într-o țară sau zonă unde există epidemie de coronavirus, contactează imediat medicul. Nu amâna momentul, deoarece medicul trebuie să-ți ia probe și să le analizeze. Dacă este nevoie, vei intra în izolare și ți se vor acorda îngrijirile medicale necesare.

În plus, febra poate fi un simptom periculos dacă ești bolnav cronic, ai un sistem imunitar slăbit sau o vârstă înaintată. Așadar, trebuie să contactezi medicul sau autoritățile înainte de a fi prea târziu pentru a primi un tratament adecvat. De asemenea, persoanele care au suferit în trecut de boli grave sunt mult mai predispuse la infectarea cu coronavirus.

Cel mai important lucru este să nu intri în panică. Este important să fii cât mai bine informat. Răspândirea COVID-19 va fi ținută sub control numai dacă respectăm cu toții măsurile de prevenție recomandate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chinazzi, Matteo, et al. “The effect of travel restrictions on the spread of the 2019 novel coronavirus (COVID-19) outbreak.” Science (2020).
  • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.
  • Jiang, Fang, et al. “Review of the Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19).” Journal of General Internal Medicine (2020): 1-5.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.