Ce sunt antimicrobienele folosite în medicină? - Doza de Sănătate
 

Ce sunt antimicrobienele folosite în medicină?

În zilele noastre, oamenii de știință încearcă să descopere medicamente antiparazitare noi cu mai puține efecte adverse și care combat apariția rezistenței paraziților la tratamentele clasice. Citește mai departe pentru a afla ce sunt antimicrobienele!
Ce sunt antimicrobienele folosite în medicină?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce sunt antimicrobienele? Acestea sunt medicamente care au capacitatea de a opri dezvoltarea diferitelor microorganisme. De obicei, un agent antimicrobian este eficient împotriva unui anumit tip de microorganism. Așadar, există diferite antimicrobiene eficiente care luptă împotriva bacteriilor, ciupercilor, virușilor sau paraziților.

În acest articol, vom arunca o privire asupra diferitelor tipuri de antimicrobiene, utilizărilor și principalelor caracteristici ale acestora.

Ce sunt antimicrobienele?

Ce sunt antimicrobienele

Per ansamblu, medicamentele antimicrobiene pot fi categorisite în funcție de două aspecte:

  • Mecanismul de acțiune al acestora
  • Tipul de microorganism împotriva cărora sunt eficiente

Pentru a înțelege mai bine ce sunt antimicrobienele, le vom clasifica în funcție de aceste criterii.

Clasificarea antimicrobienelor în funcție de mecanismul de acțiune

În primul rând, în conformitate cu acest aspect, putem distinge următoarele antimicrobiene:

  • Sterilizanți
  • Dezinfectanți
  • Antiseptice sau chimioterapie

Să aruncăm o privire asupra tuturor celor trei categorii.

Sterilizanții

Sterilizanții sunt capabili să ucidă orice tip de microorganism. Doi dintre cei mai cunoscuți sterilizanți sunt glutaraldehida și oxidul de etilenă.

În plus, pentru sterilizare sunt utilizate și metode fizice precum aplicarea de căldură, filtrarea și radiațiile ionizante.

Dezinfectanții

Medicii folosesc dezinfectanți pentru a ucide microorganismele aflate pe materiale inerte. Acest lucru se datorează efectelor toxice pe care dezinfectanții le provoacă pe țesutul viu. În general, unii dintre cei mai folosiți dezinfectanți sunt alcoolul și compușii de iod, cum ar fi Betadina.

Este important să facem diferența între dezinfectare și sterilizare. Spre deosebire de sterilizanți, dezinfectanții nu sunt capabili să ucidă complet microorganismele.

Antisepticele și chimioterapia

Ambele categorii de antimicrobiene au utilizări similare. Cu toate acestea, o diferență majoră este faptul că antisepticele sunt aplicate direct pe țesutul deteriorat pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor. În schimb, chimioterapia se realizează pe cale intravenoasă.

Clasificarea antimicrobienelor în funcție de tipul de microorganism atacat

În cele ce urmează, vom clasifica antimicrobienele în funcție de microorganismele pe care acestea le distrug.

Antibioticele

Culturi de microorganisme nocive

Termenul de antibiotic se referă la un produs chimic care ucide sau inhibă dezvoltarea anumitor tipuri de microorganisme sensibile.

După cum sugerează și numele lor, medicii folosesc antibioticele pentru a trata infecțiile bacteriene. Aceste medicamente sunt utilizate atât în medicina veterinară, cât și în cea umană. Antibioticele sunt asociate adesea cu antiparazitare și alte medicamente antimicrobiene. În general, scopul tratamentului cu antibiotice este uciderea microorganismului.

Este important să menționăm că administrarea de antibiotice pe cont propriu este o problemă gravă de sănătate publică. Motivul este faptul că bacteriile sunt capabile să dezvolte mecanisme de rezistență la diferite antibiotice. Așadar, tratamentele care erau inițial eficiente nu mai funcționează, iar antibioticele devin ineficace.

Antifungicele

Aceste medicamente antimicrobiene se numesc și antimicotice. În general, sunt substanțe care opresc dezvoltarea sau ucid anumite ciuperci.

La fel ca în cazul antibioticelor, multe persoane abuzează de aceste medicamente și le consumă fără a avea o prescripție medicală. Din păcate, acest lucru face ca microorganismele să dezvolte rezistență la medicamentele comune.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute antifungice:

  • Itraconazol
  • Posaconazol
  • Fluconazol
  • Voriconazol
  • Caspofungin

Antiparazitarele

Specialist care explică ce sunt antimicrobienele

Antiparazitarele sunt medicamente antimicrobiene utilizate atât în medicina veterinară, cât și în cea umană. Acestea combat infecțiile cauzate de bacterii și paraziți. În plus, sunt folosite și pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer.

În general, cele mai cunoscute antiparazitare sunt antihelminticele și antiprotozoarele, cum ar fi:

  • Albendazolul
  • Mebendazolul
  • Trimetoprima
  • Paromomicina
  • Metronidazolul
  • Ivermectina

În zilele noastre, oamenii de știință încearcă să descopere și alte antiparazitare, cu mai puține efecte adverse. În plus, aceștia încearcă să lupte și împotriva rezistenței paraziților la medicamentele comerciale.

Antiviralele

Specialiștii folosesc aceste medicamente pentru a trata infecțiile virale. Din păcate, antiviralele nu sunt capabile să vindece boala, ci numai să atenueze simptomele.

Antiviralele pot reduce severitatea simptomelor și probabilitatea de a suferi complicații. În general, există antivirale pentru fiecare tip de virus. Însă este nevoie de o prescripție medicală pentru administrarea acestora.

Concluzie

În general, medicamentele antimicrobiene sunt capabile să inhibe dezvoltarea sau să ucidă diverse microorganisme. Medicii aleg substanța potrivită în funcție de infecția și starea pacientului.

Medicamentele antimicrobiene (antibacteriene, antifungice, antiparazitare și antivirale) nu sunt disponibile fără rețetă. Prin urmare, administrarea pe cont propriu a acestor tipuri de medicamente favorizează dezvoltarea rezistenței microorganismelor. Tratamentul poate deveni mai puțin eficient pentru toată lumea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Melo. (2012). Guia de Antimicrobianos. Hospital Das Clinicas Da Universidade Federal de Goias HC-UFG. https://doi.org/10.1109/CGO.2007.32
  • Arias, M. V. B., & De Maio Carrilho, C. M. D. (2012). Resistência antimicrobiana nos animais e no ser humano. Há motivo para preocupação? Semina:Ciencias Agrarias. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n2p775
  • Melo, V. V., Duarte, I. D. P., & Soares, A. Q. (2012). Guia Antimicrobianos. Coordenaçao de Farmacia – Hospital das Clinicas da Universidade Federal de Goiás (HC – UFG).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.