Un vaccin împotriva HIV/SIDA va fi testat în curând - Doza de Sănătate
 

Un vaccin împotriva HIV/SIDA va fi testat în curând

Deși se află încă în faza de testare, vaccinul împotriva HIV/SIDA poate reprezenta un pas uriaș în demersul de a nu mai echivala această boală cu moartea iminentă. 
Un vaccin împotriva HIV/SIDA va fi testat în curând
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Existența unui vaccin împotriva HIV/SIDA este o veste bună pentru lumea întreagă. Acesta ar ajuta în lupta cu una dintre principalele probleme de sănătate la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), infecția cu HIV a provocat moartea a peste 35 milioane de oameni.

În prezent, SIDA continuă să reprezinte o provocare pentru oamenii de știință. Tratamentul a evoluat foarte mult de-a lungul timpului, însă cercetătorii încă se străduiesc să găsească un leac. 

Unele voci susțin că ce a fost mai rău a trecut. Tratamentul cu antiretrovirale a ajutat milioane de pacienți să ducă o viață relativ normală. Însă nu putem nega că, pentru mulți oameni, HIV încă reprezintă o condamnare la moarte. 

Din fericire, oamenii de știință și companiile farmaceutice înregistrează permanent progrese considerabile împotriva bolii. Astfel, suntem din ce în ce mai aproape de găsirea unui leac.

În Africa, un continent în care HIV/SIDA reprezintă una dintre principalele cauze ale decesului, se efectuează două studii noi pentru a descoperi o soluție revoluționară.

Un vaccin împotriva HIV/SIDA care oferă speranță lumii întregi

Injecție cu noul vaccin împotriva HIV/SIDA

Compania Johnson & Johnson (J&J), împreună cu Institutul Național de Sănătate (NIH) din Statele Unite și Fundația Bill și Melinda Gates au dezvoltat un nou tratament care tinde la îmbunătățirea pronosticului pentru pacienții cu HIV.

Este vorba despre o combinație de două vaccinuri care vor fi testate pe 2600 femei din Africa de Sud. Studiul se va desfășura pe o perioadă de trei ani.

Prima doză va pregăti sistemul imunitar, iar a doua va sprijini organismul în lupta împotriva virusului. Tehnologia tip „mozaic” specifică acestui vaccin combină proteinele imunostimulatoare a mai multor tulpini diferite ale virusului, ajutând astfel la prevenirea infecției.

Progrese importante

Paul Stoffel, director științific al companiei J&J, a declarat că este preconizată o eficiență a vaccinului de peste 50%. „Acesta este obiectivul”, spune Stoffel. „Dar sperăm la rezultate chiar mai bune.”

Totodată, în Africa de Sud a început testarea unui alt vaccin împotriva HIV/SIDA în noiembrie 2016. Astfel, este pentru prima dată în mai bine de un deceniu când două vaccinuri contra acestui virus sunt testate simultan.

Vaccin împotriva HIV/SIDA testat pe femei

În plus, odată cu studiul promițător al J&J, compania ViiV Healthcare, ai cărei acționari majoritari sunt giganții farmaceutici GlaxoSmithKline, a dat startul unui alt studiu clinic realizat pe 3200 de femei din Africa Subsahariană. Studiul este sprijinit și din fonduri ale NIH și ale Fundației Gates.

Pacienții sunt injectați cu un medicament experimental, cabotegravir. Acesta este administrat o dată la două luni pentru a se evalua eficiența sa împotriva infecției cu HIV.

În ultimii ani, lupta împotriva bolilor cu transmitere sexuală se concentrează asupra femeilor. În Africa, acestea constituie mai bine de jumătate din cazurile diagnosticate cu HIV.

Metode promițătoare de prevenire a HIV/SIDA

Vaccin împotriva HIV/SIDA pentru prevenirea infecției

Până în prezent, c el mai important progres în lupta împotriva HIV/SIDA îl constituie noile tratamente.

Kristen Lanphear, conducătoarea inițiativelor de asistență medicală comunitară în cadrul Trillium Health, a declarat pentru Futurism că cele două studii din Africa sunt foarte importante. Așa cum bine știm, „este mai bine să previi decât să tratezi”. Femeia a adăugatfaptul că ambele inițiative reprezintă „instrumente promițătoare în prevenirea bolii”. Aceasta susține că „deși găsirea unui leac nu este imposibilă, prevenirea este o modalitate realizabilă de a pune capăt epidemiei cu HIV”. Cu cât avem mai multe arme la îndemână, cu atât vom atinge mai repede acest obiectiv.

Testele sunt abia la început. Astfel, nu putem confirma încă reușita acestui vaccin împotriva HIV/SIDA. Virusul afectează fiecare persoană în mod diferit. În plus, acesta poate deveni rezistent la medicamentele eficiente anterior.

Cu toate acestea, speranțele privind noile studii sunt foarte mari. Deși confirmarea viabilității unui vaccin împotriva HIV/SIDA mai poate dura câțiva ani, acesta poate fi progresul medical revoluționar pe care îl așteptăm cu toții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • OMS (Organización Mundial de la Salud). (2003). VIH/SIDA: resistir a un agente mortífero. Informe Sobre La Salud En El Mundo.
  • Delgado, R. (2011). [Virological characteristics of HIV]. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1016/j.eimc.2010.10.001
  • Salud, O. M. de la. (2016). Estrategia mundial del sector de la salud contra el VIH, 2016-2021. Salud, Organización Mundial de la. https://doi.org/10.1055/s-0029-1246055
  • GONZALES, J. L. C., & OLANO, J. A. (2013). Perspectivas de la vacuna contra el VIH. Revista Medica Herediana.
  • Barouch, D. H., Tomaka, F. L., Wegmann, F., Stieh, D. J., Alter, G., Robb, M. L., … Schuitemaker, H. (2018). Evaluation of a mosaic HIV-1 vaccine in a multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 1/2a clinical trial (APPROACH) and in rhesus monkeys (NHP 13-19). The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31364-3

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.