Un nou tratament pentru cancerul pulmonar - Doza de Sănătate
 

Un nou tratament pentru cancerul pulmonar

Un nou tratament pentru cancerul pulmonar, aflat încă în stadiu experimental, are rolul de a împiedica accesul celulelor canceroase la proteinele cu care se hrănesc. 
Un nou tratament pentru cancerul pulmonar

Ultima actualizare: 24 aprilie, 2019

Cancerul pulmonar stârnește groază în sufletul oricăruia dintre noi. Cu toții avem prieteni, cunoștințe și chiar rude apropiate care suferă de această boală sau au luptat cu ea și nu au supraviețuit. Însă cercetătorii ne promit un nou tratament pentru cancerul pulmonar.

Este un subiect pe cât de complicat, pe atât de dramatic. Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, cancerul pulmonar este una dintre principalele cauze ale decesului în întreaga lume. Până acum câțiva ani, această boală afecta cu precădere bărbații. În prezent, se observă că numărul de femei diagnosticate cu acest tip de cancer a crescut considerabil.

Deși tutunul este principalul factor care stă la baza cancerului pulmonar, este bine de știut că există și un procent mic de pacienți care suferă de această boală dureroasă deși au un stil de viață sănătos.

Oamenii de știință fac eforturi pentru a descoperi un nou tratament pentru cancerul pulmonar. Pentru atingerea acestui obiectiv, sunt necesare investiții majore. În plus, trebuie să conștientizăm că fumatul are urmări grave care, mai devreme sau mai târziu, își fac simțită prezența.

Totuși, publicația ScienceDaily a împărtășit o veste foarte bună. S-a descoperit un „punct slab” în structura genetică specifică celui mai agresiv tip de cancer pulmonar. 

Mai jos îți oferim toate datele privitoare la această descoperire.

Un nou tratament pentru cancerul pulmonar

Specialiștii Departamentului de Sănătate din cadrul Universității din Virginia sunt foarte optimiști în privința noii descoperiri. Totuși, va trebui să așteptăm mai mult timp până când aceasta va fi pusă în aplicare. Asta pentru că vorbim despre un nou tratament pentru cea mai agresivă formă de cancer pulmonar.

Îți prezentăm în continuare detaliile acestor  cercetări.

Cancerul pulmonar non-microcelular

Acest tip de tumoare canceroasă este întâlnit în 15% din cazurile de cancer pulmonar. Acest nou tratament pentru cancerul pulmonar ar fi capabil să combată cea mai agresivă formă a sa.

  • Cancerul pulmonar non-microcelular se răspândește foarte rapid. Odată ce intră în metastază, este foarte greu de tratat.
  • Medicii oncologi susțin că, în medie, pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer au o rată a supraviețuirii de 5 ani.
  • Acest cancer afectează aproape exclusiv fumătorii înrăiți.
Inventatorii unui tratament pentru cancerul pulmonar

Directorul proiectului este medicul Kwon Park de la Departamentul de Microbiologie, Imunologie și Oncologie din cadrul Universității din Virginia,  Charlottesville. Obiectivul său și al întregii sale echipe este de a ține sub control evoluția cancerului pulmonar.

Specialiștii au investigat, în prealabil, mutațiile unei gene cancerigene (oncogene) în momentul începerii metastazei. Astfel, au aflat că este foarte dificil să creezi un medicament care să poată controla gena ce declanșează boala.

Dar, dacă în loc să controlăm gena, încercăm să-i descoperim un punct slab? Exact asta au reușit să facă Kwon Park și echipa sa. Cancerul pulmonar non-microcelular are în structura sa un punct vulnerabil privitor la alimentarea cu proteine.

Cancerul pulmonar non-microcelular este foarte agresiv

Oncogenele acționează foarte rapid

O oncogenă este o genă care s-a modificat pentru a declanșa o tumoare. În urma analizelor de laborator, s-a descoperit că acest inamic acționează foarte rapid și provoacă numeroase decese în fiecare an.

Oncogenele au nevoie de multe proteine pentru a funcționa, drept pentru care se atașează de proteinele din corp. Astfel, fiecare celulă se divide extrem de rapid, generând metastaza.

Putem concluziona că anumite proteine acționează ca un catalizator în producerea tumorilor. Dar dacă am face ceva pentru ca aceste proteine să nu mai fie accesate atât de ușor? Aceasta este abordarea lui Park și a echipei sale.

Toți acești oameni de știință caută o modalitate de a stopa activitatea proteinelor care favorizează răspândirea cancerului în corp. Până în prezent, rezultatele investigațiilor realizate de specialiști sunt foarte îmbucurătoare.

Speranțe pentru viitor

Vestea că ar putea exista un nou tratament pentru cancerul pulmonar ne umple de speranță. Totuși, trebuie să avem răbdare, deoarece medicamentul se află încă într-un stadiu experimental.

Nevoia de tratament pentru cancerul pulmonar la femei

Dr. Park și echipa sa au creat un medicament care stopează dezvoltarea tumorii canceroase de la nivelul plămânilor. În Statele Unite există un proiect în desfășurare pentru a începe tratamentele cu acest nou medicament.

Totodată, în diverse laboratoare din Canada și din Australia, specialiștii au produs mai multe variante ale acestui medicament. Obiectivul este de a afla ce rezultate oferă fiecare dintre acestea.

Sperăm ca rezultatele să fie pozitive și ca, în scurt timp, tratamentul să devină disponibil în întreaga lume. Mai devreme sau mai târziu, acest demers va fi cu siguranță încununat de succes.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.