Vaccinul împotriva tumorilor canceroase - Doza de Sănătate
 

Cercetătorii au descoperit vaccinul împotriva tumorilor canceroase

În acest articol vom arunca o privire asupra descoperirilor științifice care au dus la crearea unui vaccin împotriva tumorilor canceroase. Descoperă informații de interes și stadiul prezent al lucrărilor.
Cercetătorii au descoperit vaccinul împotriva tumorilor canceroase

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

De-a lungul timpului, bolile canceroase au fost principalul obiect de studiu al oamenilor de știință în încercarea de a găsi un tratament pentru aceste afecțiuni teribile. Iar vaccinul împotriva tumorilor canceroase este o idee de viitor ale cărei baze se pun în prezent. 

Oncologii definesc cancerul drept boala care apare din cauza înmulțirii celulelor anormale, care nu se adaptează stilului firesc de dezvoltare și care se reproduc disproporționat. Acestea se răspândesc în organism, ducând la formarea maselor cărnoase numite tumori.

Un vaccin împotriva cancerului?

Vaccinul împotriva tumorilor canceroase sub formă de soluție injectabilă

La nivel global, se fac descoperiri în fiecare an în ceea ce privește tratarea cancerului. În funcție de tipul bolii și de stadiul său de dezvoltare, sunt disponibile diverse tratamente pentru pacienții afectați.

Pentru ca vaccinul împotriva tumorilor canceroase să fie eficient, este necesară cunoașterea tipului de cancer. Acest prim pas ajută cercetătorii să stabilească tratamentul. Din fericire, există din ce în ce mai multe tratamente care sunt din ce în ce mai eficiente.

Printre aceste descoperiri se află și anumite medicamente care acționează ca un vaccin, însă nu în tradiționalul sens al cuvântului. Este vorba despre medicamente cu rol similar.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Stanford, din statul California, susțin că au testat un vaccin pe șoareci cu celule canceroase. Rezultatele obținute arată distrugerea tumorilor și dispariția metastazelor la animale. În mod clar este o invenție deosebită!

Cum funcționează vaccinul împotriva tumorilor canceroase?

Vaccinul împotriva tumorilor canceroase ce distruge celule anormale

Vaccinul merge direct la locul tumorii și conține printre ingredientele sale un  imunostimulent care ajută la grăbirea proceselor defensive ale organismului,  în sensul reducerii tumorilor din interior. Astfel este stopată reproducerea anormală a celulelor canceroase.

În compoziția acestui vaccin găsim două ingrediente principale:

  1. un fragment de ADN denumit CpG
  2. un anticorp împotriva celulelor OX40

Amestecul acestor ingrediente a ajutat la vindecarea cancerului în cazul a 87 din 90 de animale testate, iar în cele 3 cazuri rămase a fost necesară o doză suplimentară care a dus la reducerea tumorilor.

Ronald Levy, un cercetător al Universității Stanford, și-a exprimat optimismul cu privire la rezultatele obținute la testele pe animale. În majoritatea cazurilor tumorile au dispărut. Au fost tratate tumori la sâni, melanoame și cazuri de cancer limfatic.

Efectele vaccinului la oameni

Vaccinul împotriva tumorilor canceroase testat pe oameni

Acest studiu este în etapa testelor pe animale, vaccinul nu a fost încă testat pe oameni. Cu toate acestea, cercetătorii sunt optimiști în privința efectelor în cazul oamenilor, mai ales dacă vaccinul este asociat tratamentelor mai agresive, cum ar fi chimioterapia.

Din studiile efectuate cercetătorii au dedus că:

  • Folosirea acestui vaccin reduce la minim efectele adverse ale metodelor tradiționale de tratament împotriva cancerului. Aceasta este o procedură minim invazivă.
  • În plus, rezultatele apar mult mai rapid în cazul testelor efectuate pe șoareci, acest vaccin având rezultatele scontate după numai 10 zile de la utilizare.
  • Vaccinul reprezintă un tratament economic și o opțiune accesibilă pentru pacient.
  • Efectele vaccinului sunt multiple. Pe lângă faptul că atacă tumorile canceroase, vaccinul ajută celulele T (celule ale sistemului imunitar) să identifice și să distrugă tumorile.

Eficacitatea acestui tratament depinde de fiecare individ în parte.

Să sperăm că în viitorul apropiat acest tratament va primi undă verde pentru efectuarea testelor pe oameni. Vestea bună este că laboratorul de cercetare a primit deja permisiunea de a crea unul dintre anticorpi pentru testele ce vor urma a fi efectuate pe pacienții cu tumori canceroase.

Perspectiva este promițătoare!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.