Alimentele alcaline te ajută să previi cancerul

22 iunie 2017
Știai că dezvoltarea cancerului este strâns legată de pH-ul organismului? Dacă acesta este prea acid, riscul de a suferi de o formă a acestei boli crește. Așadar, este indicat să consumi mai multe alimente alcaline. În articolul de azi îți prezentăm toate informațiile relevante!

Numărul pacienților care suferă de cancer este îngrijorător. Probabil cunoști mai multe persoane afectate de această boală. Nu este deloc surprinzător faptul că principala cauză a morții pe plan global este cancerul. Unul dintre cei mai importanți factori ce provoacă declanșarea cancerului este reprezentat de alimentația noastră. În cele ce urmează te invităm să descoperi relația dintre alimentele alcaline și prevenirea cancerului.

Ce sunt alimentele alcaline și cum te ajută ele să previi cancerul?

Înainte să îți prezentăm modul în care îți va îmbunătăți sănătatea, este important să înțelegi ce presupune o „dietă alcalină”. Acest tip de plan alimentar are la bază alimente care măresc pH-ul sângelui, creând un mediu alcalin nefavorabil dezvoltării celulelor canceroase.

Să urmezi o dietă alcalină înseamnă să consumi alimente alcaline mai mult decât alimente acide și să optezi pentru moduri mai sănătoase de a găti. De exemplu, alimentele crude sau aburite sunt mai benefice decât prăjelile.

Ce alimente sunt alcaline?

Dacă vrei să eviți cancerul, precum și numeroase alte boli, și să te simți sănătos, este esențial să consumi alimente alcaline. Iată care sunt cele mai importante produse ce intră în această categorie:

Legumele crude

Printre alimentele alcaline întâlnim legumele

Deși anumite legume sunt în mod inerent acide, de îndată ce pătrund în organism, ele devin alcaline. Ca să profităm de toate substanțele nutritive din componența lor, este indicat să le consumăm crude. Multe legume își pierd proprietățile benefice dacă sunt preparate la temperaturi ridicate sau în apă fierbinte.

Astfel, nu ezita să servești următoarele legume dacă vrei să eviți cancerul:

  • Sparanghel
  • Varză
  • Broccoli
  • Varză furajeră
  • Varză de Bruxelles
  • Vinete
  • Usturoi
  • Arpagic
  • Ceapă
  • Țelină
  • Castravete
  • Ardei
  • Morcovi
  • Salată verde
  • Andive
  • Năsturel
  • Sfeclă

Citește și: 

Sos de roșii antioxidant și anticancerigen

Fructele

Printre alimentele alcaline întâlnim fructele

Fructele au niște puteri alcaline incredibile, inclusiv cele cu un pH mic precum citricele. Poți servi fructe la micul dejun sau ca desert. Acestea oferă cantități semnificative de vitamine și țin la distanță cancerul. Cele mai benefice fructe sunt:

  • Merele
  • Caisele
  • Avocado
  • Bananele
  • Fructele de pădure, murele, cireșele
  • Pepenele verde
  • Nuca de cocos
  • Fructele uscate

Toate fructele menționate anterior oferă acizi grași benefici și au capacitatea de a reduce pH-ul organismului. Există numeroase mituri cu privire la fructe uscate din pricina conținutului lor ridicat de calorii. În realitate, ele sunt ideale pentru a preveni bolile cardiace și, fiind foarte sățioase, susțin pierderea în greutate.

Te-ar putea interesa și:

8 diete alcaline pentru o sănătate de fier

Meiul-canarilor

Printre alimentele alcaline întâlnim meiul-canarilor

Meiul-canarilor este singura cereală integrală care este considerată a fi 100% alcalină. Asta nu înseamnă că celelalte cereale sunt nocive pentru sănătate, dar meiul este cea mai bună variantă dacă vrei să îți modifici pH-ul organismului.

Pentru a profita de acest beneficiu al meiului, consumă-l după ce l-ai înmuiat în apă și l-ai gătit. Include-l în sendvișuri sau utilizează-l ca umplutură pentru diverse preparate.

Mierea

Acest aliment produs de albine dac și ele parte din alimentele alcaline. Mai mult, mierea intră în categoria de antibiotice naturale, care nu ar trebui să lipsească din dulapul nostru de medicamente. Utilizeaz-o pentru a îndulci ceaiurile sau deserturile pe care le servești sau consumă în sine atunci când ai răcit sau suferi de gripă.

Clorofila

Printre alimentele alcaline întâlnim pe acelea care conțin clorofilă

Acest suc verde vegetal este bogat în enzime și nutrienți de care merită să profităm. Gelul de aloe vera este una dintre cele mai celebre și populare forme ale clorofilei, dar mai avem la dispoziție și alte variante. Poți, de exemplu, să extragi sucul ierbii de grâu și să îl diluezi cu apă. Servește băutura obținută la primele ore ale dimineții.

O dietă alcalină pentru a preveni cancerul

Deja ți-am prezentat care sunt alimentele alcaline principale, dar încă nu ți-am explicat cum te ajută acestea să eviți cancerul. În primul rând, reține că celulele organismului au nevoie de glucoză și oxigen pentru a supraviețui și a-și executa funcțiile.

Atunci când nu satisfaci nevoile celulelor tale, acestea devin slăbite și riscul tău de a te îmbolnăvi crește. De asemenea, când organismul este prea acid, sistemul imunitar devine slăbit și nu îți mai poate oferi protecție împotriva patogenilor.

Alimentele alcaline ajută la prevenirea cancerului

Un pH de 7,4 este benefic pentru celulele care induc cancerul. Însă dacă pH-ul crește la 8,4, o valoare alcalină, aceste celule mor imediat. Pe de altă parte, un pH foarte acid susține proliferarea lor.

Alimentele alcaline măresc pH-ul organismului și reduc abilitatea celulelor maligne de a se dezvolte și de a supraviețui. Fortificându-ți sistemul imunitar, celulele benefice primesc oxigenul necesar pentru a elimina toxinele.

Când țesuturile și organele sunt excesiv de acide, ele nu primesc suficient oxigen, creându-se un mediu propice pentru dezvoltarea cancerului. Mediile alcaline susțin dezvoltarea celulelor benefice și, din moment ce nu este supraîncărcat cu toxine, funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Alimentele alcaline ajută la întărirea sistemului imunitar

Alimentele alcaline fac parte dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată. Un asemenea plan alimentar are beneficii suplimentare, cum ar fi reducerea nivelului de colesterol, combaterea obezității și prevenirea bolilor cardiace.

Alimentele de evitat în dieta alcalină

  • Produsele lactate (unt, lapte, brânză)
  • Carnea (roșie, de porc, de vițel, de pui)
  • Fructele de mare și stridiile
  • Anumite fructe uscate (caju, alune, fistic)
  • Făina rafinată (inclusiv cea din fursecuri și produsele de patiserie)
  • Sosurile (de roșii, de soia, muștarul, maioneza și cele pe bază de oțet)
  • Minich, D. M., & Bland, J. S. (2007, July). Acid-alkaline balance: Role in chronic disease and detoxification. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/10.1186/1741-7015-10-50
  • Fenton, T. R., & Huang, T. (2016). Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer. BMJ Open6(6). https://doi.org/10.1136/bmjopen-2015-010438