10 alimente care combat cancerul

· 13 iunie 2016
Pentru a preveni cancerul, este important să inlcluzi în dietă următoarele alimente – dar nu în exces – și să mergi cât mai des la consult, urmând și tratamentul prescris de medic. 

Cancerul este o boală cronică ce a făcut numeroase victime în ultimele secole. Din cauza severității bolii și a organelor pe care le afectează, cancerul este una dintre cele mai temute și mai periculoase afecțiuni. 

În multe cazuri, cancerul are cauze genetice, dar s-a dovedit că și stilul de viață poate avea o influență la fel de mare în dezvoltarea sa.

În plus, expunerea frecventă la toxine și la poluanții din mediu poate mări la rândul său riscul de a te îmbolnăvi de cancer.  Substanțele folosite pentru procesarea alimentelor sau modificarea lor genetică sunt asociate, de asemenea, cu această boală periculoasă.

Fără îndoială, consumul de alimente naturale, 100% organice și fără pesticide ajută la prevenirea multor boli și probleme de sănătate.

Tocmai de aceea în articolul de azi îți prezentăm 10 alimente anticancerigene pe care este indicat să le adaugi în dietă pentru a te bucura de o viață mai sănătoasă. Află care sunt acestea!

1. Vinul roșu combate cancerul

Vinul roșu previne cancerul

Un pahar de vin roșu pe zi este o modalitate excelentă de a oferi organismului o doză considerabilă de antioxidanți și vitamine.

Vinul roșu conține resveratrol, un ingredient activ care împiedică dezvoltarea celulelor canceroase.

2. Rodie

Acest fruct, pe care poți să-l mănânci ca atare sau să îi bei doar sucul, are un conținut bogat de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, principala cauză a deteriorării celulelor. 

Cosumul regulat de rodie încetinește migrația celulelor maligne, reducând riscul de metastază.

3. Ceai verde

Ceaiul verde combate cancerul

Ceaiul verde a devenit foarte popular datorită abilității sale de a stimula pierderea în greutate și de a combate cancerul. Acesta conține polifenoli și alți antioxidanți care previn divizarea celulelor canceroase şi combat tumorile, reducând șansele ca acestea să se dezvolte în următoarele regiuni:

  • Colon
  • Rect
  • Pancreas
  • Plămâni
  • Ficat
  • Sâni

4. Broccoli

Broccoli este una dintre acele legume verzi pe care fiecare persoană trebuie să le consume, cel puţin de câteva ori pe lună. Acesta conține o concentrație ridicată de fibre ce ajută la eliminarea deșeurilor dăunătoare din intestine.

În plus, broccoli conține un compus numit sulforafan. Acesta stimulează detoxifierea ficatului și previne dezvoltarea tumorilor la nivelul tractului gastrointestinal. 

5. Cafea

Consumul și chiar și utilizarea locală a cafelei poate avea un efect pozitiv în prevenirea cancerului de piele. Cofeina neutralizează o proteină numită ATR, distrugând celulele deteriorate în urma expunerii la razele ultraviolete ale soarelui.

6. Usturoi

Usturoiul este un aliment ce combate cancerul

Usturoiul nu este doar cel mai bun antibiotic natural, ci și un aliment anticancerigen foarte eficient.

Sulful și conținutul său ridicat de vitamine și minerale contribuie la capacitatea usturoiului de a preveni mai multe tipuri de cancer, printre care cel:

  • Esofagian
  • Pulmonar
  • De colon
  • Gastric

7. Nuci

Nucile conțin niște molecule numite fitosteroli, care blochează receptorii de estrogen și încetinesc dezvoltarea celulelor maligne. 

Dacă le adaugi în dieta ta, acestea pot reduce riscul de:

8. Fructe citrice

Fructele citrice combat cancerul

Fructele citrice, precum lămâia, portocala și grepfrutul, conțin cantități mari de limonină, o substanță care stimulează limfocitele să lupte împotriva anumitor tipuri de cancer

9. Piersici

Numeroase studii au arătat că piersicile conțin anumiți nutrienți care ucid celulele canceroase aflate în diferite țesuturi din corp. 

Extractul de piersică este foarte promițător în ceea ce priveşte dezvoltarea unor tratamente pentru cancerul mamar, deoarece acesta distruge celulele afectate fără să le atace pe cele sănătoase.

10. Oregano

Oregano previne cancerul

Această mirodenie atât de comună în bucătărie conține carvacrol, un compus care ucide celulele maligne de la nivelul prostatei.

În plus, oregano combate inflamațiile și infecțiile, ambele fiind importante pentru reducerea riscului de cancer.

Este necesar să mănânc cantități mari din aceste alimente?

Atenție! Doar pentru că aceste alimente au anumite proprietăți care previn sau combat cancerul nu înseamnă că trebuie să le mănânci în exces. Ideal este să începi să le adaugi în dietă, întotdeauna în cantităţi sănătoase.

În plus, este important să-ți amintești că, deși au un impact pozitiv împotriva cancerului, aceste alimente nu sunt leacuri miraculoase sau tratamente propriu-zise. 

Încearcă să adopți o dietă sănătoasă și nu ezita să mergi la medic dacă riscul de cancer este unul ridicat.