Pudra de talc este cancerigenă. Adevăr sau mit? - Doza de Sănătate
 

Pudra de talc este cancerigenă. Adevăr sau mit?

Un grup de jurați din Los Angeles (California) a ajuns la concluzia că Johnson & Johnson cunoștea riscurile asociate pudrei de talc, însă a ascuns această informație.
Pudra de talc este cancerigenă. Adevăr sau mit?

Ultima actualizare: 02 februarie, 2018

Știai că pudra de talc este cancerigenă? Pentru că a ascuns această informație, compania Johnson & Johnson va trebui să plătească despăgubiri în valoare de 417 milioane de dolari. Eva Echeverría, o femeie cu vârsta de 63 de ani, susține că motivul pentru care s-a îmbolnăvit de cancer ovarian este faptul că a aplicat pudră de talc pe regiunea sa intimă.

Victima a explicat că a început să folosească pudră de talc produsă de Johnson & Johnson (Johnson’s Baby Powder) încă de când avea 11 ani. În 2007, ea a fost diagnosticată cu cancer ovarian și a trebuit să se supună unei intervenții chirurgicale. Din păcate, boala ajunsese în fazele terminale.

Așadar, jurații au decis că Johnson & Johnson trebuie să îi plătească victimei despăgubiri compensatorii în valoare de 70 de milionare de dolari. La această sumă se adaugă și despăgubiri punitive în valoare de 347 de milioane de dolari.

Avocatul reclamantei, Mark Robinson, a declarat că Echeverría este mulțumită de verdict. Conform lui, Johnson & Johnson a ascuns faptul că pudra de talc este cancerigenă timp de zeci de ani.

Riscurile ascunse ale pudrei de talc

În cadrul procesului, Eva Echeverría a citat un studiu realizat în 1982 de către o echipă de cercetători condusă de Daniel W. Cramer. Conform studiului, riscul să dezvolte cancer ovarian al femeilor care folosesc pudră de talc crește cu 92%.

Încă de atunci, cei de la Johnson & Johnson au fost rugați să înscrie pe ambalajul produsului lor un avertisment cu privire la pericolul potențial al pudrei de talc. Din păcate, compania a ignorat această cerere.

Acțiunea lui Echeverría nu este primul proces de acest fel intentat împotriva Johnson & Johnson, care își are sediul în New Jersey. Conform publicației Los Angeles Times, în prezent această companie are de-a face cu 300 de procese în curs doar în statul California.

Pe plan național, Johnson & Johnson se confruntă cu 4500 de procese în Statele Unite. Mii de femei susțin că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian deoarece au folosit pudră de talc pentru a elimina mirosurile vaginale.

Compania a pierdut deja 300 milioane de dolari la 4 dintre cele 5 procese intentate împotriva sa în statul Missouri. Însă Johnson & Johnson plănuiește să facă recurs. Reprezentanții săi vor să demonstreze că produsul lor este de calitate superioară și sigur.

Dar întrebarea rămâne valabilă: pudra de talc este cancerigenă?

Nu este o noutate ca acest produs să fie asociat cu un risc crescut de cancer ovarian. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a inclus aplicarea pudrei de talc pe regiunea intimă pe lista de „cauze posibile ale cancerului”.

Dar cei de la Ovacome, un ONG ce oferă ajutor pacientelor care suferă de cancer ovarian, au o altă opinie. Ei susțin că încă nu există suficiente dovezi pentru a eticheta pudra de talc drept un produs cancerigen. Dacă aceasta chiar ar fi atât de periculoasă, atunci una din trei femei ar suferi de cancer.

De ce se spune că pudra de talc ar putea fi cancerigenă?

Dovezi că pudra de talc este cancerigenă

La baza acestei idei stau ingredientele folosite în fabricarea pudrei de talc. Aceasta se prepară cu silicat de magneziu, un mineral care conține azbest.

Pe lângă faptul că poate cauza diverse probleme respiratorii, azbestul are un efect cancerigen care a fost studiat încă din 1971. Așadar, regulamentele recomandă înlocuirea acestui ingredient cu amidon de porumb.

Pudra de talc a fost folosită pentru bebeluși începând cu anii 1970. Însă mulți susțin că cercetările efectuate nu au fost suficient de amănunțite. În plus, deseori acestea luau în calcul declarațiile subiecților cu privire la cantitatea de pudră folosită, care pot fi inexacte.

Multe studii au demonstrat că nu există nicio legătură între pudra de talc și cancerul ovarian. Alții au comparat-o cu țigările. Cu cât o folosești mai frecvent, cu atât îți crește riscul să te îmbolnăvești.

Cu toate acestea, te sfătuim să ai mare grijă! Dușurile vaginale îți pot dubla riscul de a dezvolta  cancer ovarian.

Cum te poți proteja împotriva cancerului ovarian?

Pudra de talc este cancerigenă și duce la îmbolnăvire

Când vine vorba de evaluarea sa, pudra de talc este tratată ca un produs cosmetic. Astfel, agențiile guvernamentale nu o analizează la fel de amănunțit ca pe produsele alimentare sau farmaceutice.

Piața este inundată de așa-zise produse cosmetice care, în realitate, ne pun în pericol sănătatea. În ciuda controverselor, pudra de talc este cancerigenă. Cel mai bine este să optezi pentru alternative naturale, care nu conțin toxine.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.