Pudra de talc poate declanșa cancer ovarian - Doza de Sănătate
 

Pudra de talc poate declanșa cancer ovarian

Diverse studii au arătat că pudra de talc, aplicată în zona genitală, crește riscul de a dezvolta cancer ovarian. Află de ce este periculos acest produs.
Pudra de talc poate declanșa cancer ovarian

Ultima actualizare: 30 ianuarie, 2019

Talcul e folosit cel mai adesea în cosmetică, în componența pudrei de față sau în produsele pentru îngrijirea bebelușilor. Studiile recente au arătat însă că utilizarea excesivă a produselor pe bază de talc, inclusiv pudra de talc, este asociată cu apariția de cancer ovarian. 

Ce este pudra de talc?

Această pudră este compusă în principal din talc sau silicat de magneziu, un amestec de siliciu, magneziu, oxigen și hidrogen. În forma sa naturală, talcul conține o substanță toxică, cunoscută sub numele de azbest.

Potrivit mai multor studii de specialitate, azbestul poate duce la apariția mai multor tipuri de cancer. În 1970 Statele Unite au interzis prin lege ca pudra de talc să conțină azbest.

În prezent, talcul este folosit cu precădere ca ingredient în diverse produse cosmetice sau alte articole destinate femeilor. Scopul utilizării acestuia este de a absorbi excesul de ulei sau umezeală, menținând pielea uscată și prevenind apariția iritațiilor.

Din acest motiv, multe femei îl folosesc și pentru igiena intimă, întrucât menține această zonă curată și lipsită de mirosuri neplăcute.

Pudra de talc crește riscul de cancer ovarian

Pudra de talc duce la apariția de cancer ovarian?

Societatea Americană de Cancer ne avertizează că există o legătură între folosirea pudrei de talc în zona genitală și dezvoltarea cancerului ovarian.

Dacă aplicăm pudra de talc în această regiune a corpului, substanța se va deplasa către uter, tuburile falopiene și ovare, provocând inflamarea organelor interne și creând un mediu propice dezvoltării celulelor canceroase.

Particulele de talc ce străbat aparatul reproducător feminin pot fi depozitate timp de mai mulți ani în ovare.

Pudra de talc folosită pentru curățarea și îngrijirea pielii bebelușilor poate influența apariția de cancer ovarian într-un anumit moment al vieții.

Un studiu efectuat în 1971 a arătat că au fost găsite particule de talc în 75% dintre tumorile examinate. Într-un alt studiu efectuat în opt țări de  către 19 cercetători diferiți, s-a constatat că femeile care aplică produse pe bază de talc în zona genitală sunt supuse unui risc de 30 până la 60% mai mare de a dezvolta cancer ovarian.

Deși Societatea Americană de Cancer a emis numeroase avertismente cu privire la relația dintre folosirea pudrei de talc și cancerul ovarian, Administrația Alimentelor și Medicamentelor (Food and Drug Administration) nu a recomandat ca produsele pe bază de talc să fie scoase de pe piață.

De asemenea, aceasta nici nu a obligat producătorii să includă pe ambalaj o atenționare privitoare la riscurile folosirii acestor produse pe termen lung, mai ales în zona genitală.

Avertismente cu privire la utilizarea pudrei de talc

Pudră de talc pentru bebeluși

Numeroase agenții de sănătate și firme producătoare de pudră de talc au decis să avertizeze consumatorii cu privire la folosirea corectă a acestor produse.

Academia Americană de Pediatrie nu mai recomandă pudra de talc pentru tratarea și prevenirea iritațiilor produse de scutece. Această decizie a fost luată după ce s-a descoperit că talcul poate afecta plămânii bebelușului, provocând grave probleme respiratorii.

Pudra de talc ce aparține firmei Johnson & Johnson conține o etichetă cu recomandări de folosire a produsului doar la nivel extern și evitare a aplicării sale pe răni deschise ale pielii.

Coaliția de Prevenire a Cancerului a propus ca toate produsele ce au talc în compoziție să aibă pe ambalaj o mențiune care să avertizeze asupra legăturii dintre pudra de talc și riscul crescut de cancer ovarian: „Utilizarea în mod regulat a pudrei de talc în zona genitală de către femei mărește considerabil riscul de a dezvolta cancer ovarian.”


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.